Skopový valašský guláš
(Libuše Vlachová: Krajové hodování, česká kuchyně - severomoravská)Valašský guláš - je hustá polévka, podávaná v hlubokých talířích s celým příborem - maso se v polévce pokrájí nožem, vidličkou se vybírá a zbytek se dojí lžící. Guláš se často připravuje při různých slavnostech v kotli na otevřeném ohni pod širým nebem. Někdy se do guláše přidává i celá slepice rozsekaná na kousky.
Suroviny:800 g předního skopového s kostí2 lžíce sádla1 cibulekousek mrkve, celeru, petržele, pórku a česnek
2-3 bramboryrajčatový protlakkoření: celý i mletý pepř, majoránka, sladká a pálivá paprika, bobkový list, 2 zrnka nového koření700 ml vody
Příloha: chléb, smažená polenta, pečený brambor, zelenina
Postup přípravy:Opláchnuté kousky skopového masa rozsekáme na stejně velké kousky i s kostmi, znovu opláchneme, vložíme do vařící osolené vody, přidáme celý pepř, bobkový list, nové koření a vaříme.Drobně nakrájenou cibuli usmažíme dozlatova na sádle, vmícháme mletou papriku, po zpěnění zalijeme trochou vody, rozšleháme a přidáme k masu.Když je maso téměř měkké, přidáme zeleninu a brambory pokrájené na kostičky, třený česnek a rajčatový protlak a vaříme dále. Guláš přisolíme a okořeníme majoránkou. Avšak pozor! Pánev je nutno v této chvíli oddálit od ohně.Podáváme např. s chlebem, opečenou polentou nebo z jednoduše upečenými brambory a pod.. Ozdobíme krátce na oleji orestovanou zeleninou, např. tykví, celými fazolkami, houbičkami - žampiony aj.).Tip: - někdo nemá rád přílíš výraznou chuť a vůmi skopového masa. V tom případě maso před pečením očistíme, otřeme a vložíme na několik hodin bud´ do sladkého mléka nebo do podmáslí.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME