Skopový valašský guláš
(Libuše Vlachová: Krajové hodování, česká kuchyně - severomoravská)
Valašský guláš - je hustá polévka, podávaná v hlubokých talířích s celým příborem - maso se v polévce pokrájí nožem, vidličkou se vybírá a zbytek se dojí lžící. Guláš se často připravuje při různých slavnostech v kotli na otevřeném ohni pod širým nebem. Někdy se do guláše přidává i celá slepice rozsekaná na kousky.
Suroviny:
  • 800 g předního skopového s kostí
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • kousek mrkve, celeru, petržele, pórku a česnek
  • 2-3 brambory
  • rajčatový protlak
  • koření: celý i mletý pepř, majoránka, sladká a pálivá paprika, bobkový list, 2 zrnka nového koření
  • 700 ml vody
    Příloha: chléb, smažená polenta, pečený brambor, zelenina

    Postup přípravy:
  • Opláchnuté kousky skopového masa rozsekáme na stejně velké kousky i s kostmi, znovu opláchneme, vložíme do vařící osolené vody, přidáme celý pepř, bobkový list, nové koření a vaříme.
  • Drobně nakrájenou cibuli usmažíme dozlatova na sádle, vmícháme mletou papriku, po zpěnění zalijeme trochou vody, rozšleháme a přidáme k masu.
  • Když je maso téměř měkké, přidáme zeleninu a brambory pokrájené na kostičky, třený česnek a rajčatový protlak a vaříme dále. Guláš přisolíme a okořeníme majoránkou. Avšak pozor! Pánev je nutno v této chvíli oddálit od ohně.
  • Podáváme např. s chlebem, opečenou polentou nebo z jednoduše upečenými brambory a pod.. Ozdobíme krátce na oleji orestovanou zeleninou, např. tykví, celými fazolkami, houbičkami - žampiony aj.).
    Tip: - někdo nemá rád přílíš výraznou chuť a vůmi skopového masa. V tom případě maso před pečením očistíme, otřeme a vložíme na několik hodin bud´ do sladkého mléka nebo do podmáslí.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]