Skopový guláš
(Prima vařečka, TV Prima, 2000)
Suroviny:
  • 600 g předního skopového s kostí (plec)
  • 1 větší cibule, nadrobno
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 3 větší paprikové lusky různých barev
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 100 ml vývaru
  • sůl
  • olej

  • Příloha: halušky

    Postup přípravy:
  • Skopovou plec odkostíme, vyřízneme lopatku a nakrájíme na menší kousky. Nakrájenou cibuli opečeme na oleji dozlatova. Přidáme sladkou papriku, maso orestujeme, zalijeme vývarem a dusíme do měkka.
  • Maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, přidáme protlak a restujeme asi 2 minuty.
  • Zalijeme vývarem, vrátíme zpět maso, paprikové lusky nakrájíme na plátky a vaříme 10 minut.
  • Podáváme s haluškami.
    »Rád sedím u tabule jak se patří prostřené, protože pohled na vidličky a nože na svém místě, na sklenky a všechno, co patří do dobrého příborníku, jenom ještě zvětšuje chuť, protože prsty přímo dráždí, abys jich s rozkoší používal. A nic mi není protivnější než pohled na stůl nepečlivě upravený. Skvrny na ubruse, záhyby, nůž nedbale položený, vidlička pohozená, lžíce obrácená chybnou stranou, tak dlouho se mi pletou do myšlenek, že je musím správně položit. Ale raději bych drhl podlahu, než prostíral, raději tahal plné hrsti příborů, rázy talířů a sklenic, lahvičky a slánky, než opatrně prostíral ubrus tak, aby ho na jedné straně neviselo dolů příliš mnoho a na druhé příliš málo, abych jej nemusel přetahovat z boku na bok, až bys jej nejraději popadl, zmáčkl a hodil do ohně; moje matka totiž ubrus škrobila a leštila stoly, takže prostírat ubrus znamenalo velké cvičení v trpělivosti, až se skoro podobalo maření času, ačkoliv konečný výsledek stál za to.«

    (Richard Llewellyn, 1906-1983, anglický spisovatel: "Bylo jedno zelené údolí", Praha 1947)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]