Řecké jachni
(Recept z časopisu "ELLE", , duben 2007, řecká kuchyně)»Bylo nebylo, kdesi na řecké pevnině čekala žena svého muže s večeří. Odešel zrána prodat do města ovčí sýr, ale domů se stále nevracel. Připravila mu dušený skopový hřbet s kouskem vepřové krkovičky, ba i kus telecí kýty tam přidala – a teď to celé nedočkavě bublá na plotně v husté šťávě z rajčat, paprik, česneku, cibule a čerstvého koření. Maso už se pomalu oddělovalo od kosti, a muž nikde. Po nějaké době již omáčka stydla, a tak ji žena raději nechala chvíli v troubě, kde se už opékaly brambory. Ano, v troubě neboli "sto furno"! A tak se to stalo: brambory byly přelity omáčkou i s masem, tudíž do sebe začaly vsakovat její chuť i vůni. Odspodu už trošku zrůžověly, ale ještě nebyly křupavé. Z omáčky se odpařila tekutina, takže byla ještě hustší. Zapékání v troubě dalo zkrátka vzniknout nové chuti. Muž vlastně nepřišel pozdě, nýbrž přesně, kdy již byly všechny chutě stmeleny ve vyšší celek. Bylo to jachni, jak se v Řecku říká jídlům, která se nejdříve vaří či dusí a poté se zapečou. Možná si říkáte: vždyť je to zapečený guláš s bramborem. Vlastně je to tak. Skoro.
Suroviny pro 4 osoby:500 g jehněčího hrudí (s kostí)500 g vepřové krkovice nebo plece500 g loupaných rajčat (můžeme použít malou plechovkou protlaku)3 střední cibule5 stroužků česnekukmínčerstvě mletý pepř a sůlsvazeček petržele1 lžička mleté papriky
1 červený lusk paprikyoregano nebo tymián (nemusí být)500 ml hovězího vývaruolivový a obyčejný rostlinný olej1 kg bramboršťáva z poloviny citrónu
Postup přípravy:
Maso naporcujeme na menší kusy o velikosti asi 100 g, maso s kostí necháme vcelku a vše zprudka opečeme na běžném oleji.Ve druhém hrnci necháme zesklovatět na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme osmahnuté maso, zaprášíme lžičkou sladké papriky, osolíme, okořeníme, přidáme papriku nakrájenou na proužkyStále mícháme a smažíme na mírném ohni dalších pět minut. Přidáme loupaná rajčata i s nálevem a osolíme.Podléváme horkým vývarem a dusíme až do změknutí.Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme je na měsíčky a necháme chvíli máčet ve vodě. Vodu slijeme, brambory osušíme čistou utěrkou a pokapeme citrónem (jsou pak křupavé).Brambory hustě naskládáme na pekáč mírně vymazaný olejem a necháme v troubě opékat na nejvyšší stupeň zhruba 10 minut.Ve chvíli, kdy již mají kůrku, ale ještě nejsou úplně měkké, zalijme je šťávou z masa a přidáme posekaný česnekZapékáme asi 30 minut při 180°C.Úplně nakonec přidáme maso, aby se dlouhým pečením nevysušilo a pečeme dál až do změknutí.Podáváme s čerstvým chlebem.
Poznámky:Pevné odrůdy brambor - nenasáknou tolik šťávou z masa, jako odrůdy moučnaté, které i odmítají vytvořit křupavou kůrku a nasáknou hodně oleje. Také se mohou se snadněji rozvařit.
Použijeme např. i jen různé druhy vepřového nebo skopového podle dostupnosti. V zásadě platí, že alespoň jeden druh masa by měl být s kostí.
Zvláštní chuťovou kombinaci vytváří jachni podávané s hořčicí.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME