Řecké jachni
(Recept z časopisu "ELLE", , duben 2007, řecká kuchyně)
»Bylo nebylo, kdesi na řecké pevnině čekala žena svého muže s večeří. Odešel zrána prodat do města ovčí sýr, ale domů se stále nevracel. Připravila mu dušený skopový hřbet s kouskem vepřové krkovičky, ba i kus telecí kýty tam přidala – a teď to celé nedočkavě bublá na plotně v husté šťávě z rajčat, paprik, česneku, cibule a čerstvého koření. Maso už se pomalu oddělovalo od kosti, a muž nikde. Po nějaké době již omáčka stydla, a tak ji žena raději nechala chvíli v troubě, kde se už opékaly brambory. Ano, v troubě neboli "sto furno"! A tak se to stalo: brambory byly přelity omáčkou i s masem, tudíž do sebe začaly vsakovat její chuť i vůni. Odspodu už trošku zrůžověly, ale ještě nebyly křupavé. Z omáčky se odpařila tekutina, takže byla ještě hustší. Zapékání v troubě dalo zkrátka vzniknout nové chuti. Muž vlastně nepřišel pozdě, nýbrž přesně, kdy již byly všechny chutě stmeleny ve vyšší celek. Bylo to jachni, jak se v Řecku říká jídlům, která se nejdříve vaří či dusí a poté se zapečou. Možná si říkáte: vždyť je to zapečený guláš s bramborem. Vlastně je to tak. Skoro.
Suroviny pro 4 osoby:
  • 500 g jehněčího hrudí (s kostí)
  • 500 g vepřové krkovice nebo plece
  • 500 g loupaných rajčat (můžeme použít malou plechovkou protlaku)
  • 3 střední cibule
  • 5 stroužků česneku
  • kmín
  • čerstvě mletý pepř a sůl
  • svazeček petržele
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 červený lusk papriky
  • oregano nebo tymián (nemusí být)
  • 500 ml hovězího vývaru
  • olivový a obyčejný rostlinný olej
  • 1 kg brambor
  • šťáva z poloviny citrónu

    Postup přípravy:
  • Maso naporcujeme na menší kusy o velikosti asi 100 g, maso s kostí necháme vcelku a vše zprudka opečeme na běžném oleji.
  • Ve druhém hrnci necháme zesklovatět na olivovém oleji nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme osmahnuté maso, zaprášíme lžičkou sladké papriky, osolíme, okořeníme, přidáme papriku nakrájenou na proužky
  • Stále mícháme a smažíme na mírném ohni dalších pět minut.
  • Přidáme loupaná rajčata i s nálevem a osolíme.
  • Podléváme horkým vývarem a dusíme až do změknutí.
  • Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme je na měsíčky a necháme chvíli máčet ve vodě.
  • Vodu slijeme, brambory osušíme čistou utěrkou a pokapeme citrónem (jsou pak křupavé).
  • Brambory hustě naskládáme na pekáč mírně vymazaný olejem a necháme v troubě opékat na nejvyšší stupeň zhruba 10 minut.
  • Ve chvíli, kdy již mají kůrku, ale ještě nejsou úplně měkké, zalijme je šťávou z masa a přidáme posekaný česnek
  • Zapékáme asi 30 minut při 180°C.
  • Úplně nakonec přidáme maso, aby se dlouhým pečením nevysušilo a pečeme dál až do změknutí.
  • Podáváme s čerstvým chlebem.

    Poznámky:
  • Pevné odrůdy brambor - nenasáknou tolik šťávou z masa, jako odrůdy moučnaté, které i odmítají vytvořit křupavou kůrku a nasáknou hodně oleje. Také se mohou se snadněji rozvařit.
  • Použijeme např. i jen různé druhy vepřového nebo skopového podle dostupnosti. V zásadě platí, že alespoň jeden druh masa by měl být s kostí.
  • Zvláštní chuťovou kombinaci vytváří jachni podávané s hořčicí.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]