Pečené jehněčí kotlety
(Recept z časopisu "Apetit", str. 49, duben 2007)
Suroviny pro 4 osoby:8-12 jehněčích kotlet1 citróndrcený česnekčerstvě mletý pepřpetrželkadijonská hořčiceolej na vymazání pekáčku
Postup přípravy:
Z jednotlivých kotletek odstraníme přebytečný tuk a po obou stranách je přetřeme rozpůleným citrónem.Česnek, pepř, sekanou petrželku a hořčici promícháme a směsí potřeme kotlety.Necháme marinovat; stačí půl hodiny, ale raději je můžeme nechat uležet v chladničce přes noc.Troubu předehřejeme na 250°C.Kotlety vložíme do vymazaného nebo fólií vyloženého pekáčku, zakryjeme např. alobalem a asi 4 minuty zprudka zapečeme.Pak snížíme teplotu na 180° odkryjeme a pečeme ještě 15 minut dozlatova.
Sedmdesátá léta - to není na vymazání z paměti zas tak dlouho.
Je strašná zima. Příští den mají dovézt do masny maso. V předvečer té události už stojí před obchodem několikatisícová fronta lidí. Mají na sobě kožichy, s sebou stoličky, slivovici nebo vodku a šachy. Ve tři odpoledne vychází řezník a oznamuje: "Soudruzi, právě mi volali z ústředního výboru strany, maso nestačí pro všechny, Židé mají jít domů." Židé poslušně opustí frontu, ostatní čekají dál. V sedm večer znovu vyjde řezník: "Soudruzi, právě mi zase volali z ÚV, vypadá to, že maso nebude vůbec, musíte jít domů všichni."
Dav se neochotně rozchází a bručí: "Ty zatracený Židi zas měli štěstí."
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME