Pečené jehněčí kotlety
(Recept z časopisu "Apetit", str. 49, duben 2007)

Suroviny pro 4 osoby:
  • 8-12 jehněčích kotlet
  • 1 citrón
  • drcený česnek
  • čerstvě mletý pepř
  • petrželka
  • dijonská hořčice
  • olej na vymazání pekáčku

    Postup přípravy:
  • Z jednotlivých kotletek odstraníme přebytečný tuk a po obou stranách je přetřeme rozpůleným citrónem.
  • Česnek, pepř, sekanou petrželku a hořčici promícháme a směsí potřeme kotlety.
  • Necháme marinovat; stačí půl hodiny, ale raději je můžeme nechat uležet v chladničce přes noc.
  • Troubu předehřejeme na 250°C.
  • Kotlety vložíme do vymazaného nebo fólií vyloženého pekáčku, zakryjeme např. alobalem a asi 4 minuty zprudka zapečeme.
  • Pak snížíme teplotu na 180° odkryjeme a pečeme ještě 15 minut dozlatova.
    Sedmdesátá léta - to není na vymazání z paměti zas tak dlouho.
    Je strašná zima. Příští den mají dovézt do masny maso. V předvečer té události už stojí před obchodem několikatisícová fronta lidí. Mají na sobě kožichy, s sebou stoličky, slivovici nebo vodku a šachy. Ve tři odpoledne vychází řezník a oznamuje: "Soudruzi, právě mi volali z ústředního výboru strany, maso nestačí pro všechny, Židé mají jít domů." Židé poslušně opustí frontu, ostatní čekají dál. V sedm večer znovu vyjde řezník: "Soudruzi, právě mi zase volali z ÚV, vypadá to, že maso nebude vůbec, musíte jít domů všichni." Dav se neochotně rozchází a bručí: "Ty zatracený Židi zas měli štěstí."

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]