Smažené jehněčí kotlety "alla romana" se salátem z upečených brambor
(Nigella Lawson: "Forever Summer", upraveno pro DDK v září 2004)
V tomto receptu Nigella připravila na piknik u moře křupavé smažené kotlety z jehněčího, obalené jen ve vajíčku a strouhance s nastrouhaným parmazánem. K tomu se hodil studený bramborový salát z brambor předem upečených v troubě.
Suroviny pro 4 porce:
  • 6 kotlet z jehněte
  • olivový olej na smažení
  • 2 vajíčka
  • sůl a pepř
  • 180 g strouhanky
  • 100 g strouhaného parmezánu
    Příloha: bramborový salát z v troubě upečených brambor a zeleninový salát

    Postup přípravy:
    Jehněčí kotlety zbavíme tuku, položíme na ně folii a jemně je naklepeme paličkou nebo válečkem na nudle. Před smažením by měli být skladovány při pokojové teplotě. Na pánvi rozpálíme olivový olej (nikoliv panenský) v množství asi takovém, aby vytvořil 1 cm vysokou vrstvu oleje v pánvi. Pak kotlety namočíme do rozkvedlaných vajíček se solí a pepřem. Každou nejprve namočíme ve vajíčku a pak obalíme ve strouhance, do které jsme rozmíchali strouhaný parmezánu. Pak obal na kotletu mírně přitlačíme. Při smažení vkládáme do pánve nanejvýš tři kousky, aby neklesla příliš náhle teplota oleje. Když smažíme ve stále horkém oleji, obal zůstane křupavý a paradoxně nenasákne tolik olejem. Kotletky otočíme a necháme ještě zhnědnout i na druhé straně, asi tak za minutku dvě. Podáváme se salátem z pečených brambor a zeleninovým salátem třeba z fenyklu.
    Příprava salátu z pečených brambor:
    Z několika vychladlých v troubě upečených brambor vydlabeme dužinu a naložíme ji do zálivky z kmínu, citrónové šťávy, olivového oleje. Ještě osolíme a posypeme jarní cibulkou. To je vše.

    Poznámka DDK:
    romana, alla
    - jsou jinak klasická italská jídla připravená po římském způsobu. Jsou hutná a sytá, příkladem může být "porchetta" tj. celé pečené sele nadívané bylinkami. Tyto pokrmy se podávají převážně s těstovinami cannelloni, fettucine, tagliatelle a makarony.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]