Grilované jehněčí s hořčicovou omáčkou
("Slimmers´Delights", Better Homes and Gardens Books, Great Britain, str. 48, 1999)
Suroviny pro 4 porce:
  • 600 g jehněčího žebírka nebo masa z kotlety (4 porce, tloušťka asi 2 cm)
  • 1/2 lžičky citrónového pepře
  • 1/2 lžičky hořčičného prášku
  • 80 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžička kukuřičné mouky
  • 2 lžíce francouzské hořčice
  • 1/8 lžičky sušeného drceného oregána
  • 1 stroužek česneku, nasekaného
  • čerstvé jarní bylinky (není nutné)

  • Přílohy: nové brambory a jarní zelenina
    (142 cal na porci)

    Postup přípravy:
  • Odstraníme z masa všechen tuk. V malé misce smícháme práškový citrónový pepř a hořčičný prášek maso tím promasírujeme. Umístíme porce na grilovací plech.
  • Grilujeme ve vzdálenosti zdroje tepla od povrchu masa asi 7,5 až 10 cm. Potom porce obrátíme a ještě 3 minuty grilujeme z druhé strany. Zda je pečení hotovo zkontrolujeme zářezem do středu porce špičkou nože; podíváme se jestli je maso uprostřed ještě růžové. Středně upečené maso je růžové, zcela upečené je šedavé. Pro středně upečené maso je třeba počítat 6 minut na každých 2 cm tloušťky.
    Příprava hořčicové omáčky:
    Na malé pánvi smícháme vývar a mouku. Tuto směs zamícháme do francouzské hořčice, přidáme citrónovou kůru a šťávu, oregáno a česnek. Zahustíme varem a jakmile vystupují ode dna bublinky, ještě 2 minuty povaříme. Porce jehněčího podáváme s omáčkou a jarní zeleninkou.

    Poznámka:DDK
    Na obrázku v uvedené knize byla zobrazena zajímavá grilovací pánev určená do trouby s horním zdrojem tepla. Maso je položeno na horní část soupravy sestávající ze dvou nerezových obdélníkových misek - plechů. Horní část, která zapadá do spodní, má díry, kterými může vypečená šťáva odtékat do spodní části. Zdálo se mně to velmi nápadité a užitečné
    .
    »Padesátá léta. Moskva. Chajim Jankel očumuje výlohy Domu potravin a stále jen remcá: "Hovězí nemaj ... ani skopový ... telecí neznaj ani po názvu ... ať mě hrom ... ani vepřový nemaj ... po párečkách ani šajnu ... fakt, oni nemaj ani flaksu! ..... a co milčik ... sýry - nic ... máslo, kde by se vzalo ... a co vajíčka - prd ... ani mouku ..."! Najednou vedle chlap a syčí mu do ucha: "Mizernej žide, okamžitě přestaň s šířením protisovětské propagandy nebo tě praštím pažbou!" Chajimek upaluje a zastaví se až doma. Tam Rivce všechno převypráví a končí: "Nemaj vůbec nic. Pažbou mě chtěl ten chlap praštit. Á - teď už tomu rozumím! Oni nemaj ani náboje!"
    (Chechtavý tygr, 21. 02. 2009)
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]