VÁNOČNÍ PEČIVO PĚNOVÉ - SNĚHOVÉ BEZÉ
Pěnové pečivo neboli bezé nesmí mezi vánočním cukrovím chybět. Jsou to varianty tolik oblíbených pusinek. Jde o pečivo, které připravujeme z ochuceného bílkového sněhu cukrem (bezé) pomalým pečením - spíše sušením. Základní recept na bezé a způsob jeho přípravy i pečení jsou uvedeny v úvodní kapitole sladké kuchařky "Jak připravit těsta pro sladkosti". Zde uvádím dvě základní pěnové hmoty studenou a šlehanou v páře, které pak obměňujeme přídavkem různých ingrediencí a vždy jen usušíme v mírné troubě (max. 100 °C).
Základní recept pro pěnovou hmotu studenou
Suroviny:1 bílek1 lžíce studené vody70 g pískového cukru (nebo jemný krystal)
Postup přípravy:V míse šleháme bílky a vodu, po lžících přidáváme cukr až je pěna tuhá.
Pěnová hmota šlehaná v páře
Suroviny:1 bílek1 lžíce studené vody50 g pískového cukru
Postup přípravy:Všechny přísady šleháme v nádobě, postavené na vodní lázni (jiná nádoba s horkou vodou).Během šlehání zahříváme pěnovou hmotu do zhoustnutí.Pak odstavíme z tepla a šleháme ještě stále až do vychladnutí.
Bílkové hromádky a řetězec
Suroviny:4 bílky250 g pískového cukru (nebo jemného krystalu)
Postup přípravy:Ve šlehači ušleháme dohusta bílky, přidáme polovinu krystalového cukru a znovu zašleháme.Druhou polovinu cukru jen zamícháme.Na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech klademe lžičkou malé kopečky.Pěnové kopečky sušíme v troubě při teplotě maximálně 100 °C po dobu 2 - 6 hodin.
Z tohoto těsta můžeme upéci i sněhový řetězec následujícím způsobem:Na vymazaný a vysypaný plech položíme dlouhý provázek - stáčíme jej různě např.dokola nebo od jednoho konce plechu k druhému a zpět.Po celé délce provázku stříkáme pusinky stejné velikosti a mezi nimi necháme mezeru asi 1 cm, aby se vzájemně o sebe nerozbíjely.V troubě je pomalu zase usušíme jako bezé.
Výborné pusinky od paní Nehoksové
(Ze zápisníku tety Maři Pancnerové, Kyjov, 1922)
Suroviny:9 bílků400 g pískového cukru70 g krájených a loupaných mandlí70 g loupaných lískových oříšků70 g krájených vlašských ořechů70 g krájených datlípomerančovou a citronovou kůru z každého ovoce
Postup přípravy:V kotlíku na vodní lázni šleháme bílky a přidáváme cukr a až do zhoustnutí.Do cukrové pěny zamícháme ostatní ingredience (oříšky, kůry, datle).Na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech klademe lžičkou malé kopečky či oplatky.
Poznámka DDK:
Pokud nechceme dělat pusinek příliš mnoho můžeme použít redukovaný poměr surovin:
2 bílky, 90 g cukru, a po 20 g - mandlí, lískových oříšků, vlašských očechů a přiměřené množství kůry z ovoce.
Růžové pusinky
Suroviny:3 bílky150 g pískového cukru1 lžice malinové nebo jiné červené marmelády30 g strouhaných loupaných mandlí200 g přesáté jemné strouhanky
Postup přípravy:Ve vodní lázni šleháme bílky, cukr a marmeládu do zhoustnutí. Pak hmotu sundáme s vodní lázně a šleháme do vychladnutí.Po částech přidáváme mandle a strouhanku.Lžičkou děláme na povoskovaný (pečící papír) hromádky a sušíme je v troubě při 100 °C.
Kakaové pusinky
Suroviny:3 bílky150 g pískového cukru30 g kakaa2 lžíce vody
Postup přípravy:Postup je stejný jako v předešlém případě.
Kokosové a ořechové pusinky od bábinky
Suroviny:3 bílky210 g pískového cukru2 lžíce citrónové šťávy120 g kokosové moučkyoplatky
Postup přípravy:Ve vodní lázni šleháme bílky a cukr do zhoustnutí.Sundáme z vodní lázně a šleháme do vychladnutí.Nakonec přidáme kokosovou moučku a citrónovou šťávu.Stříkačkou na pečivo nebo malou lžící děláme pusinky na oplatky a v mírné troubě (max 100 °C) usušíme.
Místo kokosové moučky můžeme vmíchat strouhané oříšky a hned tu máme pusinky ořechové:Na ořechové pusinky, upečeme až do růžova můžeme, když už jsou studené, můžeme jim udělat čepičky z bílého ledu.(Bílý led: na 150 g prosátého cukru přidáme 1 bílek a třeme, třeme, pořád třeme až do zhoustnutí další recepty na ledy ZDE).
Oříškové pusinky zdobené nutellou
Suroviny pro cca 60 ks:50 g čokolády na vaření3 bílky1 lžička citrónové šťávy150 g pískového cukru150 g mletých ořechůnutellla a celé ořechy na ozdobení
Postup přípravy:Čokoládu jemně nastrouháme, z bílků a citrónové šťávy našleháme tuhý sníh, po lžících do něho zapracujeme cukr a důkladně prošleháme.Přidáme čokoládu a mleté ořechy.Sněhovou hmotu pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na plech, který předem vyložíme pečícím papírem.Pusinky pečeme při teplotě 100°C asi 40-50 minut při mírně pootevřených dvířkách trouby.Upečené pusinky ozdobíme čepicí z nutelly a vlašskými ořechy
Sněhové rohlíčky od tety Maři
(Zápisky Marie Pancnerové, Osvětimany, Morava 1921)
Suroviny:2 bílky280 g pískového cukru120 g kokosové moučky400 g strouhanky
Postup přípravy:Ve vodní lázni šleháme bílky a cukr do zhoustnutí.Sundáme z vodní lázně a šleháme do vychladnutí.Potom přidáme kokosovou moučku a strouhanku. Pomocí lžičky a nože tvoříme na pomazaný plech kopečkya v mírné troubě (max 100 °C) usušíme.
Výborné kokosky od tety Maři
(Zápisky tety Marie Pancnerové, Osvětimany, Morava 1921)
Suroviny:3 bílky250 g práškového cukru50 g strouhaných oříšků na obalení, (můžeme nastavit strouhankou nebo osmaženými ovesnými vločkami)400 g strouhanky
Postup přípravy:Ušlehané bílky třeme v hluboké míse s cukrem asi 15 minut.Vytvoříme na jedné straně (nahnuté) hustou pěnu.Na čistý vál rozprostřeme vrstvu strouhaných oříšků.Pak kávovou lžící vybíráme pěnu a po kouscích ji obalujeme lehounce na vále ve strouhaných oříškách. Uděláme "šiščišku" (tj.šištičku), zahneme ji na tvar rohlíčku a klademe na povoskovaný plech (na pečící papír), lehce poprášený moukou.V mírné troubě (max 100 °C) usušíme, aby nebyly tmavé.
Kokosové pusinky s kakaem
Suroviny:3 bílky240 g pískového cukru30 g kakaa2 - 3 lžíce citrónové šťávy150 g kokosové moučky100 g jemně prosáté strouhanky
10 g rozpuštěného másla
Postup přípravy:Ve vodní lázni šleháme bílky, cukr a citrónovou šťávu.Když je směs horká, po částech zašleháme ostatní sypké přísady. Sundáme z vodní lázně a šleháme do vychladnutí.Nakonec vmícháme rozpuštěné, ale chladné máslo.Na jednoduché oplatky položené na plechu děláme lžící kopečky a necháme asi 1,5 až 2 hodiny odpočinout. Pak pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Tutti-frutti pusinky
(Olga Davidová: "Vánoční pečivo" str. 14, Sešity domácího hospodaření, sv. 47, Práce Praha,1984)
Suroviny:2 bílky140 g pískového cukrušpetka tlučené vanilky (nebo vanilkový cukr)1/2 citrónu, jen strouhaná kůra20 g spařených sekaných hrozinek20 g kandovaného ovoce20 g sekaných sušených švestek20 g sekaných ořechů20 g sekané mléčné čokolády
Postup přípravy:Šleháme bílky a po částech přidáváme cukr s vanilkou.Do tuhé pěny zlehka vmícháme ostatní přísady a na plechu na papírových (tenkých) oplatcích tvoříme hromádky.Ty pak v troubě při mírné teplotě (asi 100°C) sušíme - stejně jako pusinky.
Puf-paf
(Olga Davidová: "Vánoční pečivo" str. 14, Sešity domácího hospodaření, sv. 47, Práce Praha, 1984)
Suroviny:
1 bílekasi 250 g práškového cukru (je třeba aby hmota byla viskozní jako těsto na nudle)1 lžíce kakaastrouhané oříšky (místo mouky na vyválení těsta)
Postup přípravy:Všechny suroviny smícháme nejprve v míse a pak na vále.Vál posypeme strouhanými oříšky a vyválíme placku.Vypichujeme malá kolečka (asi 1,5 cm v průměru) nebo oválky.Pečeme na hodně vymazaném a moukou vysypaném plechu, z počátku velmi prudce (200°C) a pečení dokončíme v mírně vyhřáté troubě.Pečením kolečka nabudou. Pozor !: - nejdříve zkusíme na jednom nebo dvou kouscích teplotu trouby! Na správné teplotě záleží zdar pečení.
Štěpánky
(Olga Davidová: "Vánoční pečivo" str. 14, Sešity domácího hospodaření, sv. 47, Práce Praha, 1984)
Suroviny:3 bílky210 g pískového cukru50 g sekaných mandlíhrst piškotových drobečků
Postup řípravy:Šleháme bílky a po částech přidáváme cukr.Do tuhé pěny vmícháme sekané datle smíchané s piškotovými drobečky.Na oplatkové kroužky nebo piškotová kolečka tvoříme hromádky a sušíme je v troubě (100°C).
Čokoládové hubičky
(Olga Davidová: "Vánoční pečivo" str. 14, Sešity domácího hospodaření, sv. 47, Práce Praha, 1984)
Suroviny:3 bílky150 g pískového cukru50 g strouhané čokoládyčokoládová poleva
Postup přípravy:Bílky s přísadami šleháme na vodní lázni do husté pěny.Odstavíme a šleháme až do vychladnutí.Z pěny děláme na kulaté piškoty kopečky.Do každého kopečku zasuneme jednu nebo dvě hrozinky nebo ořechové jádro.Hotové a usušené (100°C) pěnové hubičky napíchneme i s piškotem na jehlici a namočíme do čokoládové polevy.Pak je sundáme z jehlice a necháme oschnout.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)