VÁNOČNÍ PEČIVO PĚNOVÉ - SNĚHOVÉ BEZÉ

Pěnové pečivo neboli bezé nesmí mezi vánočním cukrovím chybět. Jsou to varianty tolik oblíbených pusinek. Jde o pečivo, které připravujeme z ochuceného bílkového sněhu cukrem (bezé) pomalým pečením - spíše sušením. Základní recept na bezé a způsob jeho přípravy i pečení jsou uvedeny v úvodní kapitole sladké kuchařky "Jak připravit těsta pro sladkosti". Zde uvádím dvě základní pěnové hmoty studenou a šlehanou v páře, které pak obměňujeme přídavkem různých ingrediencí a vždy jen usušíme v mírné troubě (max. 100 °C).

Základní recept pro pěnovou hmotu studenou
Suroviny:
  • 1 bílek
  • 1 lžíce studené vody
  • 70 g pískového cukru (nebo jemný krystal)

    Postup přípravy:
  • V míse šleháme bílky a vodu, po lžících přidáváme cukr až je pěna tuhá.

    Pěnová hmota šlehaná v páře
    Suroviny:
  • 1 bílek
  • 1 lžíce studené vody
  • 50 g pískového cukru

    Postup přípravy:
  • Všechny přísady šleháme v nádobě, postavené na vodní lázni (jiná nádoba s horkou vodou).
  • Během šlehání zahříváme pěnovou hmotu do zhoustnutí.
  • Pak odstavíme z tepla a šleháme ještě stále až do vychladnutí.

    Bílkové hromádky a řetězec
    Suroviny:
  • 4 bílky
  • 250 g pískového cukru (nebo jemného krystalu)

    Postup přípravy:
  • Ve šlehači ušleháme dohusta bílky, přidáme polovinu krystalového cukru a znovu zašleháme.
  • Druhou polovinu cukru jen zamícháme.
  • Na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech klademe lžičkou malé kopečky.
  • Pěnové kopečky sušíme v troubě při teplotě maximálně 100 °C po dobu 2 - 6 hodin.
    Z tohoto těsta můžeme upéci i sněhový řetězec následujícím způsobem:
  • Na vymazaný a vysypaný plech položíme dlouhý provázek - stáčíme jej různě např.dokola nebo od jednoho konce plechu k druhému a zpět.
  • Po celé délce provázku stříkáme pusinky stejné velikosti a mezi nimi necháme mezeru asi 1 cm, aby se vzájemně o sebe nerozbíjely.
  • V troubě je pomalu zase usušíme jako bezé.

    Výborné pusinky od paní Nehoksové
    (Ze zápisníku tety Maři Pancnerové, Kyjov, 1922)
    Suroviny:
  • 9 bílků
  • 400 g pískového cukru
  • 70 g krájených a loupaných mandlí
  • 70 g loupaných lískových oříšků
  • 70 g krájených vlašských ořechů
  • 70 g krájených datlí
  • pomerančovou a citronovou kůru z každého ovoce

    Postup přípravy:
  • V kotlíku na vodní lázni šleháme bílky a přidáváme cukr a až do zhoustnutí.
  • Do cukrové pěny zamícháme ostatní ingredience (oříšky, kůry, datle).
  • Na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech klademe lžičkou malé kopečky či oplatky.

    Poznámka DDK:
    Pokud nechceme dělat pusinek příliš mnoho můžeme použít redukovaný poměr surovin:
    2 bílky, 90 g cukru, a po 20 g - mandlí, lískových oříšků, vlašských očechů a přiměřené množství kůry z ovoce.


    Růžové pusinky
    Suroviny:
  • 3 bílky
  • 150 g pískového cukru
  • 1 lžice malinové nebo jiné červené marmelády
  • 30 g strouhaných loupaných mandlí
  • 200 g přesáté jemné strouhanky

    Postup přípravy:
  • Ve vodní lázni šleháme bílky, cukr a marmeládu do zhoustnutí.
  • Pak hmotu sundáme s vodní lázně a šleháme do vychladnutí.
  • Po částech přidáváme mandle a strouhanku.
  • Lžičkou děláme na povoskovaný (pečící papír) hromádky a sušíme je v troubě při 100 °C.

    Kakaové pusinky
    Suroviny:
  • 3 bílky
  • 150 g pískového cukru
  • 30 g kakaa
  • 2 lžíce vody

    Postup přípravy:
  • Postup je stejný jako v předešlém případě.

    Kokosové a ořechové pusinky od bábinky
    Suroviny:
  • 3 bílky
  • 210 g pískového cukru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 120 g kokosové moučky
  • oplatky

    Postup přípravy:
  • Ve vodní lázni šleháme bílky a cukr do zhoustnutí.
  • Sundáme z vodní lázně a šleháme do vychladnutí.
  • Nakonec přidáme kokosovou moučku a citrónovou šťávu.
  • Stříkačkou na pečivo nebo malou lžící děláme pusinky na oplatky a v mírné troubě (max 100 °C) usušíme.
    Místo kokosové moučky můžeme vmíchat strouhané oříšky a hned tu máme pusinky ořechové:
  • Na ořechové pusinky, upečeme až do růžova můžeme, když už jsou studené, můžeme jim udělat čepičky z bílého ledu.
  • (Bílý led: na 150 g prosátého cukru přidáme 1 bílek a třeme, třeme, pořád třeme až do zhoustnutí další recepty na ledy ZDE).

    Oříškové pusinky zdobené nutellou
    Suroviny pro cca 60 ks:
  • 50 g čokolády na vaření
  • 3 bílky
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 150 g pískového cukru
  • 150 g mletých ořechů
  • nutellla a celé ořechy na ozdobení

    Postup přípravy:
  • Čokoládu jemně nastrouháme, z bílků a citrónové šťávy našleháme tuhý sníh, po lžících do něho zapracujeme cukr a důkladně prošleháme.
  • Přidáme čokoládu a mleté ořechy.
  • Sněhovou hmotu pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na plech, který předem vyložíme pečícím papírem.
  • Pusinky pečeme při teplotě 100°C asi 40-50 minut při mírně pootevřených dvířkách trouby.
  • Upečené pusinky ozdobíme čepicí z nutelly a vlašskými ořechy

    Sněhové rohlíčky od tety Maři
    (Zápisky Marie Pancnerové, Osvětimany, Morava 1921)
    Suroviny:
  • 2 bílky
  • 280 g pískového cukru
  • 120 g kokosové moučky
  • 400 g strouhanky

    Postup přípravy:
  • Ve vodní lázni šleháme bílky a cukr do zhoustnutí.
  • Sundáme z vodní lázně a šleháme do vychladnutí.
  • Potom přidáme kokosovou moučku a strouhanku.
  • Pomocí lžičky a nože tvoříme na pomazaný plech kopečkya v mírné troubě (max 100 °C) usušíme.

    Výborné kokosky od tety Maři
    (Zápisky tety Marie Pancnerové, Osvětimany, Morava 1921)
    Suroviny:
  • 3 bílky
  • 250 g práškového cukru
  • 50 g strouhaných oříšků na obalení, (můžeme nastavit strouhankou nebo osmaženými ovesnými vločkami)
  • 400 g strouhanky

    Postup přípravy:
  • Ušlehané bílky třeme v hluboké míse s cukrem asi 15 minut.
  • Vytvoříme na jedné straně (nahnuté) hustou pěnu.
  • Na čistý vál rozprostřeme vrstvu strouhaných oříšků.
  • Pak kávovou lžící vybíráme pěnu a po kouscích ji obalujeme lehounce na vále ve strouhaných oříškách.
  • Uděláme "šiščišku" (tj.šištičku), zahneme ji na tvar rohlíčku a klademe na povoskovaný plech (na pečící papír), lehce poprášený moukou.
  • V mírné troubě (max 100 °C) usušíme, aby nebyly tmavé.

    Kokosové pusinky s kakaem
    Suroviny:
  • 3 bílky
  • 240 g pískového cukru
  • 30 g kakaa
  • 2 - 3 lžíce citrónové šťávy
  • 150 g kokosové moučky
  • 100 g jemně prosáté strouhanky
  • 10 g rozpuštěného másla

    Postup přípravy:
  • Ve vodní lázni šleháme bílky, cukr a citrónovou šťávu.
  • Když je směs horká, po částech zašleháme ostatní sypké přísady.
  • Sundáme z vodní lázně a šleháme do vychladnutí.
  • Nakonec vmícháme rozpuštěné, ale chladné máslo.
  • Na jednoduché oplatky položené na plechu děláme lžící kopečky a necháme asi 1,5 až 2 hodiny odpočinout.
  • Pak pečeme v mírně vyhřáté troubě.

    Tutti-frutti pusinky
    (Olga Davidová: "Vánoční pečivo" str. 14, Sešity domácího hospodaření, sv. 47, Práce Praha,1984)
    Suroviny:
  • 2 bílky
  • 140 g pískového cukru
  • špetka tlučené vanilky (nebo vanilkový cukr)
  • 1/2 citrónu, jen strouhaná kůra
  • 20 g spařených sekaných hrozinek
  • 20 g kandovaného ovoce
  • 20 g sekaných sušených švestek
  • 20 g sekaných ořechů
  • 20 g sekané mléčné čokolády

    Postup přípravy:
  • Šleháme bílky a po částech přidáváme cukr s vanilkou.
  • Do tuhé pěny zlehka vmícháme ostatní přísady a na plechu na papírových (tenkých) oplatcích tvoříme hromádky.
  • Ty pak v troubě při mírné teplotě (asi 100°C) sušíme - stejně jako pusinky.

    Puf-paf
    (Olga Davidová: "Vánoční pečivo" str. 14, Sešity domácího hospodaření, sv. 47, Práce Praha, 1984)
    Suroviny:
  • 1 bílek
  • asi 250 g práškového cukru
  • (je třeba aby hmota byla viskozní jako těsto na nudle)
  • 1 lžíce kakaa
  • strouhané oříšky (místo mouky na vyválení těsta)

    Postup přípravy:
  • Všechny suroviny smícháme nejprve v míse a pak na vále.
  • Vál posypeme strouhanými oříšky a vyválíme placku.
  • Vypichujeme malá kolečka (asi 1,5 cm v průměru) nebo oválky.
  • Pečeme na hodně vymazaném a moukou vysypaném plechu, z počátku velmi prudce (200°C) a pečení dokončíme v mírně vyhřáté troubě.
  • Pečením kolečka nabudou. Pozor !: - nejdříve zkusíme na jednom nebo dvou kouscích teplotu trouby!
  • Na správné teplotě záleží zdar pečení.

    Štěpánky
    (Olga Davidová: "Vánoční pečivo" str. 14, Sešity domácího hospodaření, sv. 47, Práce Praha, 1984)
    Suroviny:
  • 3 bílky
  • 210 g pískového cukru
  • 50 g sekaných mandlí
  • hrst piškotových drobečků

    Postup řípravy:
  • Šleháme bílky a po částech přidáváme cukr.
  • Do tuhé pěny vmícháme sekané datle smíchané s piškotovými drobečky.
  • Na oplatkové kroužky nebo piškotová kolečka tvoříme hromádky a sušíme je v troubě (100°C).

    Čokoládové hubičky
    (Olga Davidová: "Vánoční pečivo" str. 14, Sešity domácího hospodaření, sv. 47, Práce Praha, 1984)
    Suroviny:
  • 3 bílky
  • 150 g pískového cukru
  • 50 g strouhané čokolády
  • čokoládová poleva

    Postup přípravy:
  • Bílky s přísadami šleháme na vodní lázni do husté pěny.
  • Odstavíme a šleháme až do vychladnutí.
  • Z pěny děláme na kulaté piškoty kopečky.
  • Do každého kopečku zasuneme jednu nebo dvě hrozinky nebo ořechové jádro.
  • Hotové a usušené (100°C) pěnové hubičky napíchneme i s piškotem na jehlici a namočíme do čokoládové polevy.
  • Pak je sundáme z jehlice a necháme oschnout.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]