NEPEČENÉ VÁNOČNÍ SLADKOSTI

Sušené mandlové hříbky
Suroviny:
  • 120 g loupaných strouhaných mandlí
  • 120 g práškového cukru
  • 1 bílek
  • 50 g čokolády na vaření nebo kakaa

    Postup přípravy:
    Z mandlí cukru a bílku vypracujeme těsto a rozdělíme na dva díly.
  • Z jednoho uděláme malé válečky a do druhého zamícháme strouhanou čokoládu a uděláme z něho kuličky.
  • Vytvarujeme z nich hlavičky hříbků a každou přitiskneme na jeden váleček
  • Hříbky stavíme na plech vyložený papírem a ve vlažné troubě sušíme - nesmějí se péci!

    Hříbečky
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g mletých ovesných vloček
  • 60 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce rumu
  • kakao
  • čokoláda na přilepení
    Postup přípravy:
  • Do mísy připravíme cukr, vločky, pokapeme mlékem a rumem, přidáme máslo a propracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny.
  • Do jedné dáme kakao a druhou necháme světlou.
  • Ze světlé poloviny tvoříme válečky v podobě nožiček a z tmavé kuličky, které rozřízneme napůl a získáme tak kloboučky k hříbečkům a oba díly navzájem přilepíme čokoládou.

    Griliášové kuličky
    Suroviny:
  • 80 g mletého piškotu
  • 7 g práškového cukru
  • 4 g másla
  • 1 bílek
  • 1 lžíce rumu
  • 20-30 velkých rozinek
  • 100 g mandlového nebo ořechového griliáše

    Postup přípravy:
  • Z piškotu, cukru, másla, bílku a rumu uděláme těsto a obalujeme jim napařené hrozinky.
  • Tvoříme kuličky, které obalíme v tlučeném griliáši, který koupíme v cukrárně.

    Meruňkové kuličky
    Suroviny:
  • 200 g sušených meruněk
  • slivovice dle potřeby
  • 130 g másla
  • 30 g mletého cukru
  • 100 g mletého kokosu Postup přípravy
  • Sušené meruňky jemně nakrájíme a na několik hodin zalijeme slivovicí.
  • Utřeme máslo a mletý cukr, vmícháme mletý kokos a nabobtnalé meruňky.
  • Tvarujeme kuličky, obalujeme je v kokosu nebo máčíme v bílé čokoládě a lehce postříkáme tmavou čokoládou.

    Rumové kuličky s čokoládou
    Suroviny:
  • 100 g strouhané čokolády
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g mletých mandlí nebo ořechů
  • 1 bílek
  • 1 lžička rumu
    Na náplň:
  • 20 g másla
  • 30 g vanilkového cukru
  • 1 rozstrouhaný vařený žloutek
  • 1 lžička rumu
    Postup přípravy:
  • Z čokolády, cukru, mletých mandlí, bílků a rumu vypracujeme tuhou hmotu.
  • Náplň připravíme tak, že máslo utřeme s cukrem, žloutkem a rumem.
  • Pak kousek náplně velký asi jako hrozinka obalíme čokoládovou hmotou.
  • Utvoříme kuličku a vyválíme ji ve strouhané čokoládě.
  • Jestliže se hmota při práci lepí, necháme ji více ztuhnout v chladu.

    Čokoládové hrudky od Marušky
    Suroviny:
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g rostlinného tuku
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce bramborového škrobu (solamyl)
  • 2 lžíce mléka
  • 30 g kakaa
  • 50 g ořechových jader
  • 80 g vaječných piškotů
  • 20 g kandovaného ovoce
  • případně 1 lžíce rumu
    Postup přípravy:
  • Piškoty rozdrtíme na prkénku válečkem na hrubší kousky.
  • Ořechová jádra a kandované ovoce nakrájíme na menší kousky.
  • Moučkový cukr, tuk, žloutek, kakao a v mléce rozmíchaný škrob zahřejeme v menší nádobě za stálého míchání.
  • Nad malým plaménkem nebo lépe na vodní lázni, až se všechny přísady spojíme v hustší směs.
  • Pak hmotu sejmeme z tepla a přidáme zbývající suroviny (ořechy, piškoty, ovoce), připadně přidáme 1 lžíci rumu.
  • Pak nabíráme směs lžičkou a tvoříme hrudky, které na pergamenovém papíru necháme ztuhnout.
    nahoru

    Nugátové kostky z "Praktické ženy"
    Suroviny:
  • 250 g ztuženého cukru
  • 1 slazené kondenzované mléko
  • 60 g moučkového cukr
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
  • asi 50 g nakrájených vlašských ořechů lískových oříšků nebo mandlí
  • neplněné dortové oplatky
  • čokoládová poleva
    Postup přípravy:
  • Ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kondenzované mléko, moučkový a vanilkový cukr a pudinkový prášek.
  • Mícháme do vzniku hladké hmoty, ale nevaříme.
  • Nalijeme do formy na oplatku, druhou položíme nahoru a necháme do druhého dne ztuhnout ve formě.
  • Pak horní oplatku ozdobně pokropíme čokoládovou polevou a po ztuhnutí nakrájíme na kostky.
  • Nugátové kostky nakrájíme velmi opatrně na hranolky, abychom neponičili jejich tvar.

    Kuličky z ovesných vloček
    Suroviny:
  • 120 g ovesných vloček
  • kůra z 1 citrónu
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 lžíce kondenzovaného kakaa
  • 1 lžice mletých piškotů
  • 1 lžička rumu
  • kakao na obalení
  • 30 - 40 kešu oříšků na plnění >
    Postup přípravy:
  • Na suché pánvi (nejlépe s teflonovým povrchem) opražíme ovesné vločky a mletém (rozdrcené) piškoty.
  • Vychladlé vysypeme na misku, přidáme citrónovou kůru, kondenzované kakao a vanilkový cukr.
  • Vidličkou vypracujeme těsto a přichutíme rumem.
  • Tímto těstem obalujeme kešu oříšky, tvoříme kuličky a vyválíme je v kakaovém prášku.

    Svěží ovesné kuličky
    (Praktická žena: "Vánoční recepty" číslo 4, 2002)
    Suroviny:
  • 200 g ovesných vloček
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce rozehřátého másla
  • 1 pomeranč
  • 1 citrón
  • strouhaný kokos nebo čokoládová rýže na obalení

    Postup přípravy:
  • Ovesné vločky za stálého míchání nasucho opražíme a necháme vychladnout.
  • Pak k nim přidáme tekutý med (podle potřeby zahřejeme ve vodní lázni), rozehřáté máslo, štávu z jednoho pomeranče a citrónu.
  • Podle potřeby můžeme přidat trochu vody.
  • Z dobře promíchané hmoty vytvarujeme kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu nebo čokoládové rýži.
    nahoru

    Nepečené ořechové kuličky od Marušky
    Suroviny:
  • 150 g ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžíce meruňkové marmelády
  • 1 lžíce rumu
  • pískový cukr
    Postup přípravy:
  • Ořechy jemně umeleme, přidáme prosátý moučkový cukr s marmeládou a na prkénku vytvoříme tyčinky.
  • Tyčinky potřeme rumem, obalíme v pískovém cukru a necháme v chladu ztuhnout.
    nahoru

    Mozartovy kuličky
    (Olga Davidová: "Vánoční pečivo" str. 18, Sešity domácího hospodaření, sv. 47, Práce Praha,1984)
    Suroviny:
  • 150 g mletých ořechů
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g nugátových bonbónů
  • 2 bílky
  • čokoládová poleva (připravíme sami z čokolády a tuku nebo koupíme již hotovou v sáčku)
    Postup přípravy:
  • Z ořechů, bílků smícháme hmotu, kterou obalujeme kousky nugátových bonbónů.
  • Kuličky napichujeme na jehlici, namáčíme v čokoládové polevě a necháme zaschnout např. zapíchnuté např. do oplatky.

    Kuličky z nepečené nádivky
  • Když nám zůstanou linecká kolečka a nádivka do košíčků, tak z nádivky můžeme udělát kuličky a přilepime je marmeládou na linecká kolečka.
  • Pak je namáčíme v bílé čokoládě a ozdobíme.

    Kokosový váleček
    (Olga Davidová: "Vánoční pečivo" str. 18, Sešity domácího hospodaření, sv. 47, Práce Praha,1984)
    Suroviny:
  • 200 g mletého kokosu
  • 200 g práškového cukru
  • 60 g kakaa
  • 1 bílek
  • 2-3 lžíce rumu
  • 150 g ztuženého pokrmového tuku
  • sekané mandle a ořechy podle chuti
    Postup přípravy:
  • V misce smícháme suroviny a z vzniklého těsta vyválíme váleček asi 3 cm v průměru.
  • Zabalíme ho do pocukrovaného alobalu (potravinářské fólie) a dáme do chladničky.
  • Před podáváním krájíme z válečku řezy, které přizdobíme kandovaným ovocem, ořechem, šlehačkou nebo máslovým krémem.

    Nepečený kokosový závin a kokosové (rumové) kuličky Radima Witozse
    ". . . Proto si Vám dovoluji poslat jeden recept, který jsem se naučil od svých rodičů a který má pevné místo při přípravě našeho vánočního cukroví. Snad se vám nebo někomu jinému zalíbí a zpříjemní si tak Vánoce."
    Suroviny:
    Na základní těsto:
  • Zbytky z pečení (úlomky, mírně připálené kousky, zbytky mletých ořechů a pod), piškoty, sušenky (esíčka, derby apod.)
  • mletá káva
  • rum
  • hustý ovocný (maliny, lesní plody aj.) sirup
  • nakládané višně nebo třešně v rumu (není podmínkou)
  • strouhaný kokos
  • kakao
    Na náplň
  • 100-150 g másla
  • 100-150 g moučkového cukru
  • 100-150 g strouhaného kokosu
    Postup přípravy:
  • Na oba druhy pečiva použijeme jako základ stejné těsto.
  • Do mísy nameleme (jako strouhanku) dětské piškoty a všechny možné druhy sušenek.
  • Přidáme kakao (podle množství tak, aby byla směs tmavá), namleté ořechy a cokoli, co nám zbylo z předcházejících pečení - nepovedené kousky, upečené zbytky těst, zbytek míchaného moučkového cukru s vanilkovým cukrem po obalování.
  • Uvaříme hodně silnou kávu (3 vrchovaté lžičky kávy na 300 ml vody) a necháme vychladnout.
  • Do namleté směsi vlijeme kávu, přidáme rum (odhadem 100 - 200 ml, podle množství těsta) a postupně při hnětení těsta přidáváme hustý sirup tak, aby se těsto spojilo a moc se nelepilo na ruce.
  • Rozdělíme těsto na dvě poloviny (nebo na 1/3 a 2/3) a necháme chvíli v chladu odpočinout a pak z těsta vyrobíme a) kokosové kuličky a b) kokosový závin.

    a) Kokosové (rumové) kuličky
    Postup přípravy:
  • Z poloviny (respektive 1/3) těsta válíme v ruce kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu.
  • Pokud jsme si je dříve připravili, můžeme před obalením dovnitř kuliček přidat vypeckované třešně nebo višně nakládané v rumu.

    b) Kokosový závin 1
    Postup přípravy:
  • Ze změklého másla, moučkového cukru a strouhaného kokosu uhněteme vláčnou směs.
  • Množství můžeme regulovat podle toho, kolik máme základního hnědého těsta, ale vždy dodržujeme poměr 1:1:1 - máslo, cukr, kokos.
  • Na vále (nejlépe na rozstřihnutém mikrotenovém sáčku nebo folii) rozválíme díl z hnědého těsta, na něj rozetřeme bílou náplň a stočíme do závinu.
  • Pokračujeme do vyčerpání surovin.

    c) Kokosový závin 2
    Suroviny:
  • 250 g kokosu, 1 Salko, 100 g sušeného mléka.
    Postup přípravy
  • Vypracujte těsto, rozdělíme na tři stejné – bílý, kakaový, růžový (barvivo).
  • Z každého vyválíme váleček, zamotáme a obalíme v kokosu.

    Kuličky Salko
    Suroviny:
  • 250 g 100% tuku
  • 100 g mletého cukru
  • 150 g mletých piškotů
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 van. cukr
  • 2 lžíce Solamylu
  • 2 lžíce rumu
  • 1 Salko
    Postup přípravy
  • Tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme ostatní suroviny, necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.
  • Tyto druhy cukroví - závin i kuličky - skladujeme zabalené či přikryté na chladném místě, aby neztvrdly a nevyprchal z nich rum a sirup.

    Jednoduché nepečené kokosové kuličky od Marušky
    Suroviny:
  • 40 g změklého másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 30 g kakaa
  • 1 bílek
  • 50-100 g kokosové moučky nebo dle potřeby
    Postup přípravy:
  • Všechny uvedené suroviny důkladně promísíme a vytvoříme kuličky.
  • Kuličky obalíme v kokososvé moučce a necháme v chladnu ztuhnout.

    Nepečené kokosové kuličky od pí Máchové
    Suroviny:
  • 100 g ztuženého tuku nebo másla
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu
  • 2 vejce
  • 100 g piškotových zbytků, nebo piškotů
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 30 - 40 kešu oříšků na plnění

  • Postup přípravy:
  • Tuk slabě nahřejeme a do změklého vmícháme všechny přísady.
  • Z hmoty tvoříme kuličky které obalíme ve strouhaném kokosu.
  • Do kuliček můžeme ještě vložit např. likérové třešně.

    Roláda z mletých piškotů
    Suroviny:
  • 200 g mletých piškotů
  • 150 g másla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 celé vejce
  • 2 lžíce rumu
    Na náplň:
  • 100 g másla
  • 100 g práškového cukru
  • 3 lžičky kakaa
  • 1 lisovaný vařený žloutek
    Postup přípravy:
  • Přísady smícháme v misce, vypracujeme těsto a na pocukrovaném papíru na pečení (pergamen) rozválíme 5 mm tlustou placku.
  • Na placku naneseme 3-4 mm silnou vrstvu nádivky a pomocí papíru zavineme roládu.
  • Necháme ji dva až tři dny odležet v chladničce.
  • Z rolády pak krájíme 1/2 cm tlusté plátky.
  • Zabalená v alobalu se nekazí a vydrží v chladnu dva až tři dny.

    Černobílá roláda
    (Věra Mikulová, Marta Haiklová: "Pečeme na vánoční svátky", str. 73, Dona České Budějovice, 1993)
    Suroviny:
  • 100 g strouhaných vlašských ořechů
  • 250 g strouhaných piškotů
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 100 g rozpuštěného pokrmového tuku (Hera)
  • 2 celá vejce
  • 6 lžíc černé kávy
  • 2 lžíce rumu
    Na krém:
  • 200 g másla
  • 70 g práškového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu
    Postup přípravy:
    Příprava krému:
  • Šleháním napěníme máslo s práškovým cukrem, přidáme žloutek a rum; znova dobře prošleháme.
    Příprava vlastního korpusu:
  • Do mísy nastrouháme ořechy, piškoty, přidáme cukr, kakao, rozpuštěnou vlahý tuk (Heru).
  • Vklepneme tam dvě vejce, přidáme černou vychladlou kávu, rum a vypracujeme těsto.
  • Na alobalu těsto rozválíme na 1 cm silný obdelník, potřeme krémem a zatočíme.
  • Necháme ztuhnout a po ztuhnutí, ostrým nožem krájíme

    Vosí hnízda
    Suroviny:
  • 200 g mletých piškotů
  • 180 g práškového cukru
  • 80 g másla
  • 4 lžice rumu
  • 2 lžíce vody (mléka)
  • 3 lžíce kakaa
    Na náplň:
  • 1 prolisovaný vařený žloutek
  • 80 g práškového cukru
  • 2 lžice rumu
  • 1 syrový žloutek
  • 1 lžíce kondenzovaného mléka
    Postup přípravy:
  • Vše smícháme v tuhé těsto a formičkou vysypanou cukrem vytvoříme kuželovitá hnízda (ve formách na úlečky).
  • Nejlépe když si vytvoříme z těsta přiměřené kuličky a vecpeme je do formiček.
  • Druhým koncem lžičky vytvarujeme ve středu těsta kónický prostor pro nádivku.
  • Necháme je asi dva dny zaschnout - jejich tak asi 40 - 45 kusů.
  • Všechny přísady na náplň umícháme dohladka a naplníme úlečky nádivkou a přiklopíme je na kulaté piškoty.
  • Nakonec povrch úlů namočíme v čokoládové polevě.

    Vosí hnízda, jaké dělávala naše maminka Maruška
    Suroviny:
  • 160 g rozstrouhaných piškotů
  • 160 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 2 lžice rumu
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce kakaa
    Na náplň:
  • 70 g másla
  • 80 g cukru
  • 1 syrový žloutek
  • 2 lžice rumu
  • 30 - 35 malých kulatých piškotů na podložení
    Postup přípravy:
  • Všechny suroviny smícháme v tuhé těsto a plníme kuželovité formičky určené na tradiční vosí hnízda (či úly).
  • Při výrobě cukroví postupujeme tak, že vytvoříme z těsta přiměřené velké kuličky, obalíme je v cukru a vmačkneme do formiček k vytvarování.
  • Druhým koncem lžičky (nebo jiným nástrojem) vyhloubíme ve středu těsta kónický prostor, kam přijde nádivka.
  • Tento prostor ihned nádivkou naplníme, přilepíme okamžitě i piškotové kolečko a vosí hnízdo vyklopíme (při tomto postupu nemusíme mít mnoho formiček).
  • Cukroví necháme asi jeden, až dva dny zatuhnout - podle teploty prostředí uskladnění.
  • Při přípravě náplně všechny přísady umícháme dohladka a použijeme k naplnění cukroví a k přilepení kulatých piškotů vespod.
  • Nakonec povrchy vyrobeného cukroví omočíme v čokoládové nebo jiné polevě; . . a máme maminčiny vosí hnízda či úlečky.

    Sandokanovy oči
    (Věra Mikulová, Marta Haiklová: "Pečeme na vánoční svátky", str. 75, Dona České Budějovice, 1993)
    Suroviny:
  • lentilky nebo rozinky
    Na první vrstvu:
  • 125 g ztuženého pokrmového tuku
  • 40 g práškového cukru
  • 40 g sušeného mléka
  • 2 lžíce kokosu, mletého
    Na druhou vrstvu:
  • 100 g mletých oříšků
  • 50 g práškového cukru
  • troška mléka
  • trochu rumu
    Na třetí vrstvu:
  • 125 g ztuženého pokrmového tuku
  • 3 lžíce kakaa
  • 50 g práškového cukru
    Postup přípravy:
  • Nejdříve si připravíme umyvatelný obal od vajec z umělé hmoty (nikoliv ze ztuženého papíru) a na dno každé misky položíme lentilku nebo rozinku.
  • Pak naléváme vrstvy a každou necháme zvlášť ztuhnout.
  • Po postupném nalití všech vrstev, ztuhlé oči vyklápíme.
    Příprava první vrstvy:
  • - všechny suroviny v rozpisu rozpustíme na vodní lázni a zalijeme lentilky nebo rozinky vložené na dno formy.
    Příprava druhé vrstvy:
  • - oříšky spaříme vařeným mlékem, přidáme cukr a rum, vše zamícháme a nalijeme na první, již ztuhlou vrstvu.
    Příprava třetí vrstvy:
  • - všechny suroviny dle rozpisu rozpustíme na vodní lázni a nalijeme na první dvě ztuhlé vrstvy a znovu necháme ztuhnout, než vyklopíme.

    Čokoládová tlačenka
    (Olga Davidová: "Vánoční pečivo" str. 19, Sešity domácího hospodaření, sv. 47, Práce Praha,1984)
    Suroviny:
  • 150 g strouhané čokolády
  • 100 g ztuženého pokrmového tuku
  • 2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 lžíce mletých piškotů
  • 30 g piškotů, nakrájených
  • 30 g barevných fondánových bonbónů nakrájených na kostky
    Postup přípravy:
  • V hrnečku na vodní lázni rozmícháme tuk, čokoládu, mléko a přidáme mleté piškoty.
  • Do vzniklé kaše vmícháme krájené piškoty a fondánové bonbony.
  • Směs nalijeme do podlouhlé formy vypláchnuté vodou nebo nebo do igelitového sáčku úzkého tvaru na konci pevně zavázaného motouzem.
  • Po naplnění sáčku zavážeme motouzem i druhý konec a dáme do chladničky ztuhnout.
  • Před podáváním sáček podélce prořízneme a sejmeme.
  • Ostrým nožem nakrájíme plátky a skládáme na misku.
    (Poznámka DDK: Můžeme zkusit použít na vytvarování válce i PET-láhev, na jedné straně seříznutou a na seříznutém konci uzavřenou alobalem. Nejdříve ji postavíme do dveří chladničky obvykle jako láhev, ale záhy ji již můžeme můžeme klidně položit na délku.)

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]