Postup přípravy: Z mandlí cukru a bílku vypracujeme těsto a rozdělíme na dva díly.
Z jednoho uděláme malé válečky a do druhého zamícháme strouhanou čokoládu a uděláme z něho kuličky.
Vytvarujeme z nich hlavičky hříbků a každou přitiskneme na jeden váleček
Hříbky stavíme na plech vyložený papírem a ve vlažné troubě sušíme - nesmějí se péci!
Hříbečky
250 g práškového cukru
250 g mletých ovesných vloček
60 g másla
2 lžíce mléka
2 lžíce rumu
kakao
čokoláda na přilepení Postup přípravy:
Do mísy připravíme cukr, vločky, pokapeme mlékem a rumem, přidáme máslo a propracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny.
Do jedné dáme kakao a druhou necháme světlou.
Ze světlé poloviny tvoříme válečky v podobě nožiček a z tmavé kuličky, které rozřízneme napůl a získáme tak kloboučky k hříbečkům a oba díly navzájem přilepíme čokoládou.
Griliášové kuličky Suroviny:
80 g mletého piškotu
7 g práškového cukru
4 g másla
1 bílek
1 lžíce rumu
20-30 velkých rozinek
100 g mandlového nebo ořechového griliáše
Postup přípravy:
Z piškotu, cukru, másla, bílku a rumu uděláme těsto a obalujeme jim napařené hrozinky.
Tvoříme kuličky, které obalíme v tlučeném griliáši, který koupíme v cukrárně.
Meruňkové kuličky Suroviny:
200 g sušených meruněk
slivovice dle potřeby
130 g másla
30 g mletého cukru
100 g mletého kokosu
Postup přípravy
Sušené meruňky jemně nakrájíme a na několik hodin zalijeme slivovicí.
Utřeme máslo a mletý cukr, vmícháme mletý kokos a nabobtnalé meruňky.
Tvarujeme kuličky, obalujeme je v kokosu nebo máčíme v bílé čokoládě a lehce postříkáme tmavou čokoládou.
Rumové kuličky s čokoládou Suroviny:
100 g strouhané čokolády
100 g práškového cukru
50 g mletých mandlí nebo ořechů
1 bílek
1 lžička rumu Na náplň:
20 g másla
30 g vanilkového cukru
1 rozstrouhaný vařený žloutek
1 lžička rumu Postup přípravy:
Z čokolády, cukru, mletých mandlí, bílků a rumu vypracujeme tuhou hmotu.
Náplň připravíme tak, že máslo utřeme s cukrem, žloutkem a rumem.
Pak kousek náplně velký asi jako hrozinka obalíme čokoládovou hmotou.
Utvoříme kuličku a vyválíme ji ve strouhané čokoládě.
Jestliže se hmota při práci lepí, necháme ji více ztuhnout v chladu.
Čokoládové hrudky od Marušky Suroviny:
80 g moučkového cukru
80 g rostlinného tuku
1 žloutek
1 lžíce bramborového škrobu (solamyl)
2 lžíce mléka
30 g kakaa
50 g ořechových jader
80 g vaječných piškotů
20 g kandovaného ovoce
případně 1 lžíce rumu Postup přípravy:
Piškoty rozdrtíme na prkénku válečkem na hrubší kousky.
Ořechová jádra a kandované ovoce nakrájíme na menší kousky.
Moučkový cukr, tuk, žloutek, kakao a v mléce rozmíchaný škrob zahřejeme v menší nádobě za stálého míchání.
Nad malým plaménkem nebo lépe na vodní lázni, až se všechny přísady spojíme v hustší směs.
Pak hmotu sejmeme z tepla a přidáme zbývající suroviny (ořechy, piškoty, ovoce), připadně přidáme 1 lžíci rumu.
Pak nabíráme směs lžičkou a tvoříme hrudky, které na pergamenovém papíru necháme ztuhnout. nahoru
Ovesné vločky za stálého míchání nasucho opražíme a necháme vychladnout.
Pak k nim přidáme tekutý med (podle potřeby zahřejeme ve vodní lázni), rozehřáté máslo, štávu z jednoho pomeranče a citrónu.
Podle potřeby můžeme přidat trochu vody.
Z dobře promíchané hmoty vytvarujeme kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu nebo čokoládové rýži. nahoru Nepečené ořechové kuličky od Marušky Suroviny:
150 g ořechů
150 g moučkového cukru
1 lžíce meruňkové marmelády
1 lžíce rumu
pískový cukr Postup přípravy:
Ořechy jemně umeleme, přidáme prosátý moučkový cukr s marmeládou a na prkénku vytvoříme tyčinky.
Tyčinky potřeme rumem, obalíme v pískovém cukru a necháme v chladu ztuhnout. nahoru
Mozartovy kuličky (Olga Davidová: "Vánoční pečivo" str. 18, Sešity domácího hospodaření, sv. 47, Práce Praha,1984) Suroviny:
150 g mletých ořechů
150 g práškového cukru
100 g nugátových bonbónů
2 bílky
čokoládová poleva (připravíme sami z čokolády a tuku nebo koupíme již hotovou v sáčku) Postup přípravy:
Z ořechů, bílků smícháme hmotu, kterou obalujeme kousky nugátových bonbónů.
Kuličky napichujeme na jehlici, namáčíme v čokoládové polevě a necháme zaschnout např. zapíchnuté např. do oplatky.
Kuličky z nepečené nádivky
Když nám zůstanou linecká kolečka a nádivka do košíčků, tak z nádivky můžeme udělát kuličky a přilepime je marmeládou na linecká kolečka.
Pak je namáčíme v bílé čokoládě a ozdobíme.
Kokosový váleček (Olga Davidová: "Vánoční pečivo" str. 18, Sešity domácího hospodaření, sv. 47, Práce Praha,1984) Suroviny:
200 g mletého kokosu
200 g práškového cukru
60 g kakaa
1 bílek
2-3 lžíce rumu
150 g ztuženého pokrmového tuku
sekané mandle a ořechy podle chuti Postup přípravy:
V misce smícháme suroviny a z vzniklého těsta vyválíme váleček asi 3 cm v průměru.
Zabalíme ho do pocukrovaného alobalu (potravinářské fólie) a dáme do chladničky.
Před podáváním krájíme z válečku řezy, které přizdobíme kandovaným ovocem, ořechem, šlehačkou nebo máslovým krémem. Nepečený kokosový závin a kokosové (rumové) kuličky Radima Witozse
". . . Proto si Vám dovoluji poslat jeden recept, který jsem se naučil od svých rodičů a který má pevné místo při přípravě našeho vánočního cukroví. Snad se vám nebo někomu jinému zalíbí a zpříjemní si tak Vánoce."
Suroviny: Na základní těsto:
Zbytky z pečení (úlomky, mírně připálené kousky, zbytky mletých ořechů a pod), piškoty, sušenky (esíčka, derby apod.)
mletá káva
rum
hustý ovocný (maliny, lesní plody aj.) sirup
nakládané višně nebo třešně v rumu (není podmínkou)
strouhaný kokos
kakao Na náplň
100-150 g másla
100-150 g moučkového cukru
100-150 g strouhaného kokosu Postup přípravy:
Na oba druhy pečiva použijeme jako základ stejné těsto.
Do mísy nameleme (jako strouhanku) dětské piškoty a všechny možné druhy sušenek.
Přidáme kakao (podle množství tak, aby byla směs tmavá), namleté ořechy a cokoli, co nám zbylo z předcházejících pečení - nepovedené kousky, upečené zbytky těst, zbytek míchaného moučkového cukru s vanilkovým cukrem po obalování.
Uvaříme hodně silnou kávu (3 vrchovaté lžičky kávy na 300 ml vody) a necháme vychladnout.
Do namleté směsi vlijeme kávu, přidáme rum (odhadem 100 - 200 ml, podle množství těsta) a postupně při hnětení těsta přidáváme hustý sirup tak, aby se těsto spojilo a moc se nelepilo na ruce.
Rozdělíme těsto na dvě poloviny (nebo na 1/3 a 2/3) a necháme chvíli v chladu odpočinout a pak z těsta vyrobíme a) kokosové kuličky a b) kokosový závin.
a) Kokosové (rumové) kuličky Postup přípravy:
Z poloviny (respektive 1/3) těsta válíme v ruce kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu.
Pokud jsme si je dříve připravili, můžeme před obalením dovnitř kuliček přidat vypeckované třešně nebo višně nakládané v rumu.
b) Kokosový závin 1 Postup přípravy:
Ze změklého másla, moučkového cukru a strouhaného kokosu uhněteme vláčnou směs.
Množství můžeme regulovat podle toho, kolik máme základního hnědého těsta, ale vždy dodržujeme poměr 1:1:1 - máslo, cukr, kokos.
Na vále (nejlépe na rozstřihnutém mikrotenovém sáčku nebo folii) rozválíme díl z hnědého těsta, na něj rozetřeme bílou náplň a stočíme do závinu.
Pokračujeme do vyčerpání surovin.
c) Kokosový závin 2 Suroviny:
250 g kokosu, 1 Salko, 100 g sušeného mléka. Postup přípravy
Vypracujte těsto, rozdělíme na tři stejné – bílý, kakaový, růžový (barvivo).
Z každého vyválíme váleček, zamotáme a obalíme v kokosu.
Kuličky Salko Suroviny:
250 g 100% tuku
100 g mletého cukru
150 g mletých piškotů
3 lžíce kakaa
1 van. cukr
2 lžíce Solamylu
2 lžíce rumu
1 Salko Postup přípravy
Tuk rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme ostatní suroviny, necháme ztuhnout, tvarujeme kuličky, obalujeme v kokosu.
Tyto druhy cukroví - závin i kuličky - skladujeme zabalené či přikryté na chladném místě, aby neztvrdly a nevyprchal z nich rum a sirup. Jednoduché nepečené kokosové kuličky od Marušky Suroviny:
40 g změklého másla
120 g moučkového cukru
30 g kakaa
1 bílek
50-100 g kokosové moučky nebo dle potřeby Postup přípravy:
Všechny uvedené suroviny důkladně promísíme a vytvoříme kuličky.
Kuličky obalíme v kokososvé moučce a necháme v chladnu ztuhnout.
Nepečené kokosové kuličky od pí Máchové Suroviny:
100 g ztuženého tuku nebo másla
100 g cukru
2 lžíce kakaa
1 lžíce rumu
2 vejce
100 g piškotových zbytků, nebo piškotů
50 g strouhaného kokosu
30 - 40 kešu oříšků na plnění
Postup přípravy:
Tuk slabě nahřejeme a do změklého vmícháme všechny přísady.
Z hmoty tvoříme kuličky které obalíme ve strouhaném kokosu.
Do kuliček můžeme ještě vložit např. likérové třešně.
Roláda z mletých piškotů Suroviny:
200 g mletých piškotů
150 g másla
150 g práškového cukru
1 celé vejce
2 lžíce rumu Na náplň:
100 g másla
100 g práškového cukru
3 lžičky kakaa
1 lisovaný vařený žloutek Postup přípravy:
Přísady smícháme v misce, vypracujeme těsto a na pocukrovaném papíru na pečení (pergamen) rozválíme 5 mm tlustou placku.
Na placku naneseme 3-4 mm silnou vrstvu nádivky a pomocí papíru zavineme roládu.
Necháme ji dva až tři dny odležet v chladničce.
Z rolády pak krájíme 1/2 cm tlusté plátky.
Zabalená v alobalu se nekazí a vydrží v chladnu dva až tři dny.
Černobílá roláda (Věra Mikulová, Marta Haiklová: "Pečeme na vánoční svátky", str. 73, Dona České Budějovice, 1993) Suroviny:
100 g strouhaných vlašských ořechů
250 g strouhaných piškotů
100 g práškového cukru
1 lžíce kakaa
100 g rozpuštěného pokrmového tuku (Hera)
2 celá vejce
6 lžíc černé kávy
2 lžíce rumu Na krém:
200 g másla
70 g práškového cukru
1 žloutek
2 lžíce rumu Postup přípravy: Příprava krému:
Šleháním napěníme máslo s práškovým cukrem, přidáme žloutek a rum; znova dobře prošleháme. Příprava vlastního korpusu:
Vklepneme tam dvě vejce, přidáme černou vychladlou kávu, rum a vypracujeme těsto.
Na alobalu těsto rozválíme na 1 cm silný obdelník, potřeme krémem a zatočíme.
Necháme ztuhnout a po ztuhnutí, ostrým nožem krájíme
Vosí hnízda Suroviny:
200 g mletých piškotů
180 g práškového cukru
80 g másla
4 lžice rumu
2 lžíce vody (mléka)
3 lžíce kakaa Na náplň:
1 prolisovaný vařený žloutek
80 g práškového cukru
2 lžice rumu
1 syrový žloutek
1 lžíce kondenzovaného mléka Postup přípravy:
Vše smícháme v tuhé těsto a formičkou vysypanou cukrem vytvoříme kuželovitá hnízda (ve formách na úlečky).
Nejlépe když si vytvoříme z těsta přiměřené kuličky a vecpeme je do formiček.
Druhým koncem lžičky vytvarujeme ve středu těsta kónický prostor pro nádivku.
Necháme je asi dva dny zaschnout - jejich tak asi 40 - 45 kusů.
Všechny přísady na náplň umícháme dohladka a naplníme úlečky nádivkou a přiklopíme je na kulaté piškoty.
Nakonec povrch úlů namočíme v čokoládové polevě.
Vosí hnízda, jaké dělávala naše maminka Maruška Suroviny:
160 g rozstrouhaných piškotů
160 g moučkového cukru
60 g másla
2 lžice rumu
2 lžíce mléka
1 lžíce kakaa Na náplň:
70 g másla
80 g cukru
1 syrový žloutek
2 lžice rumu
30 - 35 malých kulatých piškotů na podložení Postup přípravy:
Všechny suroviny smícháme v tuhé těsto a plníme kuželovité formičky určené na tradiční vosí hnízda (či úly).
Při výrobě cukroví postupujeme tak, že vytvoříme z těsta přiměřené velké kuličky, obalíme je v cukru a vmačkneme do formiček k vytvarování.
Druhým koncem lžičky (nebo jiným nástrojem) vyhloubíme ve středu těsta kónický prostor, kam přijde nádivka.
Tento prostor ihned nádivkou naplníme, přilepíme okamžitě i piškotové kolečko a vosí hnízdo vyklopíme (při tomto postupu nemusíme mít mnoho formiček).
Cukroví necháme asi jeden, až dva dny zatuhnout - podle teploty prostředí uskladnění.
Při přípravě náplně všechny přísady umícháme dohladka a použijeme k naplnění cukroví a k přilepení kulatých piškotů vespod.
Nakonec povrchy vyrobeného cukroví omočíme v čokoládové nebo jiné polevě; . . a máme maminčiny vosí hnízda či úlečky.
Sandokanovy oči (Věra Mikulová, Marta Haiklová: "Pečeme na vánoční svátky", str. 75, Dona České Budějovice, 1993) Suroviny:
lentilky nebo rozinky Na první vrstvu:
125 g ztuženého pokrmového tuku
40 g práškového cukru
40 g sušeného mléka
2 lžíce kokosu, mletého Na druhou vrstvu:
100 g mletých oříšků
50 g práškového cukru
troška mléka
trochu rumu Na třetí vrstvu:
125 g ztuženého pokrmového tuku
3 lžíce kakaa
50 g práškového cukru Postup přípravy:
Nejdříve si připravíme umyvatelný obal od vajec z umělé hmoty (nikoliv ze ztuženého papíru) a na dno každé misky položíme lentilku nebo rozinku.
Pak naléváme vrstvy a každou necháme zvlášť ztuhnout.
Po postupném nalití všech vrstev, ztuhlé oči vyklápíme. Příprava první vrstvy:
- všechny suroviny v rozpisu rozpustíme na vodní lázni a zalijeme lentilky nebo rozinky vložené na dno formy. Příprava druhé vrstvy:
- oříšky spaříme vařeným mlékem, přidáme cukr a rum, vše zamícháme a nalijeme na první, již ztuhlou vrstvu. Příprava třetí vrstvy:
- všechny suroviny dle rozpisu rozpustíme na vodní lázni a nalijeme na první dvě ztuhlé vrstvy a znovu necháme ztuhnout, než vyklopíme.
Čokoládová tlačenka (Olga Davidová: "Vánoční pečivo" str. 19, Sešity domácího hospodaření, sv. 47, Práce Praha,1984) Suroviny:
150 g strouhané čokolády
100 g ztuženého pokrmového tuku
2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
1 lžíce mletých piškotů
30 g piškotů, nakrájených
30 g barevných fondánových bonbónů nakrájených na kostky Postup přípravy:
V hrnečku na vodní lázni rozmícháme tuk, čokoládu, mléko a přidáme mleté piškoty.
Do vzniklé kaše vmícháme krájené piškoty a fondánové bonbony.
Směs nalijeme do podlouhlé formy vypláchnuté vodou nebo nebo do igelitového sáčku úzkého tvaru na konci pevně zavázaného motouzem.
Po naplnění sáčku zavážeme motouzem i druhý konec a dáme do chladničky ztuhnout.
Před podáváním sáček podélce prořízneme a sejmeme.
Ostrým nožem nakrájíme plátky a skládáme na misku. (Poznámka DDK: Můžeme zkusit použít na vytvarování válce i PET-láhev, na jedné straně seříznutou a na seříznutém konci uzavřenou alobalem. Nejdříve ji postavíme do dveří chladničky obvykle jako láhev, ale záhy ji již můžeme můžeme klidně položit na délku.)