SPECIELNÍ VÁNOČNÍ PEČIVO

Mezi tradiční symbolické vánoční cukroví patří zázvorky. Zdobilo vánoční stůl již našich prababiček a pro některé lidi je toto křehoučké a voňavé cukroví symbolem Vánoc, bez kterého Vánoce ani nemohou být. Svou vůní dokáží navodit atmosféru Vánoc. Zázvor, ale každému nemusí být příjemný a proto ho můžeme dát jen velmi málo, tj. méně než uvádějí recepty. Stačí to k tomu, aby pečivo jen provoněl. Vykrájené zázvorky musí na plechu odležet nejméně 5 hodin a maximálně 12 hodin - málo nebo naopak hodně odleželé až oschlé těsto se může při pečení roztékat. Pokud máme rádi měkké zázvorky, pak do krabice s nimi přidáme krajíc chleba.

Zázvorky I
Suroviny:
  • 250 g mouky
  • 250 g cukru
  • 2 vejce
  • 1/3 sáčku prášku do pečiva
  • 1 lžíce zázvoru

    Postup přípravy:
  • Z cukr a vejce šleháme ručně 6 minut.
  • Pak přidáme prášek do pečiva, zázvor, mouku a vypracujeme těsto na vále.
  • Rozválíme asi na 3 mm tlustý plát a necháme na povoskovovaném plechu nebo pečícím papíru dvě hodiny oschnout.
  • Upečeme ve středně vyhřáté troubě (170-180 °C) dožluta.

    Zázvorky II
    Suroviny:
  • 280 g mouky
  • 280 g cukru
  • 4 žloutky
  • 1 celé vejce
  • citrónová kůra
  • 1 lžíce zázvoru
  • na špičku nože amonia (spěšná sůl, cukrářská sůl)

    Postup přípravy:
  • Cukr, žloutky a vejce mícháme ručně 1/2 hodiny (15 minut ve šlehači).
  • Přidáme citrónovou kůru, zázvor, na špici nože spěšné soli (amonia) a mouku.
  • Vypracujeme těsto, rozválíme a vypícháme tvary formičkami na zázvorky.
  • Necháme 3 hodiny nebo i přes noc odpočívat a pak upečeme dožluta.
    nahoru

    Zázvorky III
    (Věra Mikulová, Marta Haiklová: Pečeme na vánoční svátky", str. 20, Dona České Budějovice, 1993)
    Suroviny:
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g práškového cukru
  • 70 g mandlí, strouhaných
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 vejce
  • citrónová kůra

    Postup přípravy:
  • V míse smícháme mouku, cukr, mandle, zázvor, citrónovou kůru, v vejce a vypracujeme těsto.
  • Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle asi 3 - 4 mm.
  • Formičkami vykrajujeme zázvorky, pooložíme je na vymazaný plech a upečeme.


    Zázvorky IV - jemné pečivo ze žloutků
    (Olga Davidová: "Vánoční pečivo", str. 15, Sešity domácího hospodaření, Práce Praha, 1984)
    Suroviny:
  • 30 g hladké mouky
  • 180 g práškového cukru
  • 2 žloutky
  • na špičku nože amonia
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • tuk nebo vosk na vymazání plechu nebo papír na pečení

    Postup přípravy:
  • 100 g cukru, zázvor, žloutky a amonium třeme asi 15 minut v elektrickém šlehači a necháme přes noc odpočinout.
  • Příští den přidáme zbytek cukru a mouku a vypracujeme těsto.
  • Z těsta vyválíme pláty 2-3 mm silnou placku a tvořítkem vykrajujeme zázvorkové tvary.
  • Na vymazaném plechu pečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova.
  • Tady je třeba upozornit na nutnost péci opravdu při velmi nízké teplotě (160-170°C).
  • Tento druh zázvorek nemusíme nechávat uležet, je velmi jemný a chutný hned po upečení!
    nahoru

    Mandlové hříbečky
    Suroviny:
  • 120 g másla
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g hladké mouky
  • 35 g práškového cukru
  • 2 lžíce rumu

    Postup přípravy:
  • Sypké přísady smícháme v misce s máslem a rumem.
  • Těsto necháme v chladnu odpočinout a 1/2 až 3/4 hodiny.
  • Na pomoučeném vále vyválíme placku a vypichujeme hříbečky.
  • Pečeme výjimečně ve velmi mirně vyhřáté troubě do světležluta.
  • Vychladlé slepujeme zavařeninou nebo máslovým krémem s kávovou příchutí a kloboučky namáčíme v čokoládě.
  • Špičku nožičky potřeme bílkem a namočíme v mletých pistáciových oříšcích nebo mletých mandlích přibarvených bretonem.
  • Z téhož těsta můžeme připravit vypichováním i jiné tvary. např.:
  • "Kávové bony" - tj kolečka, které slepujeme máslovým krémem s kávovou příchutí (krém: 80 g másla, 60 g cukru, 1 lžice jemně mleté kávy, 1 lžíce rumu - utřeme dohladka) a polejeme kávovou polevou (2 lžíce scezené vařící kávy a 100 g cukru - dohladka). Můžeme ozdobit ořechem. Viz také kapitola: Polevy, náplně,nádivky a krémy
    nahoru

    Vánoční růžičky z ořechů
    (Olga Davidová: "Vánoční pečivo", str. 16, Sešity domácího hospodaření, Práce Praha, 1984)
    Suroviny:
  • 70 g mletých ořechů
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vejce
  • 40 g sekaných hrozinek
  • 50 g jemné strouhanky
  • červené kandované ovoce
    Na "ledovou" polevu
  • 1/2 citrónu, šťáva
  • 70 g práškového cukru
  • 3 kapky růžového bretonu

    Postup přípravy:
  • V misce smícháme žloutek a cukr.
  • Po zpěnění přidáme ořechy a hrozinky.
  • Na vále smícháme se strouhankou a vypracujeme těsto.
  • Vyváílíme asi na 2-3 mm plát, ze kterého vypichujeme tvary růžiček.
  • Pečeme na pečícím papíru ve středně vyhřáté troubě (170-180°C).
  • Vychladké potíráme ledovou polevou, kterou připravíme umícháním všech uvedených přísad dohladka.
  • Led (bílou polevu) nanášíme na růžičky štětečkem, ještě do vlahého vpichujeme červené kandované ovoce a necháme zaschnout.

    Datlový suchárek
    (Olga Davidová: "Vánoční pečivo", str. 16, Sešity domácího hospodaření, Práce Praha, 1984)
    Suroviny:
  • 120 g datlí
  • 100 g lískových oříšků
  • 100 g práškového cukru
  • 80 g strouhaných mandlí
  • 6 bílků
  • citronát

    Postup přípravy:
  • Datle a citronát rozkrájíme na kostky a promícháme s mletými ořechy.
  • Mandle ve slupce umeleme a smícháme s cukrem.
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme mandle s cukrem a z lehounka vmícháme ostatní přísady.
  • Hmotu vlijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme asi hodinu (180°C).
  • Studený suchárek polijeme polevou, nakrájíme a zdobíme.

    Čokoládové koláčky
    (Olga Davidová: "Vánoční pečivo", str. 16, Sešity domácího hospodaření, Práce Praha, 1984)
    Suroviny:
  • 140 g hladké mouky
  • 140 g strouhané čokolády
  • 140 g sádla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 celá vejce

    Postup přípravy:
  • V míse smícháme postupně sádlo, cukr, žloutky a čokoládu.
  • Z bílků ušleháme sníh as vmícháme s moukou do těsta.
  • Na plech vyložený alobalem tvoříme kuličky a koncem držadla vařečky do nich uděláme důlky.
  • Pečeme ve velmi mírně vyhřáté troubě (160-170°C); upečené přizdobíme v důlku zavařeninou.

    Mandlové věnečky
    Suroviny:
  • 300 g pískového cukru
  • 300 g loupaných strouhaných mandlí
  • 4 bílky
  • kůra z 1 citrónu

    Postup přípravy:
  • Z bílků a cukru ušleháme sníh, pak přidáme mandle, citrónovou kůru.
  • Stříkačkou děláme na povoskovaném plechu (nebo papíru na pečení) věnečky nebo jiné tvary.
  • Upečeme v mírné troubě do světležluta.
    nahoru

    Kapucínské čtverečky
    (Mara Berry: "Dezerty a cukroví", str. 206, Slovart Praha, 1992)
    Suroviny pro 24 kusů:
  • 250 g hladké mouky
  • 225 g másla
  • 700 g pískového cukru
  • 6 vajec
  • 225 g ořechových jader
  • 30 g instantní kávy v prášku
  • 1/2 lžičky mleté skořice

    Postup přípravy:
  • Troubu předehřejeme na 180°C (plyn stupeň 4).
  • Vymažeme máslem a vysypeme moukou plech (nebo formu) na pečení velký asi 33 x 23 cm.
  • V teflonové pánvi na malém plameni zahřejeme máslo a čokoládu za častého míchání; až se rozpustí a směs je hladká a odstavíme z plamene (!).
  • Drátěnou metlou nebo lžící vmícháme cukr a vejce a důkladně třeme.
  • Přidáme ořechy, mouku, kávu a skořici.
  • Směs rozetřeme stejnoměrně na plech, pečeme 40-50 minut do doby kdy špejli zasunutou do středu vytáhneme čistou.
  • Necháme zcela vychladnout na plechu, položené na drátěném roštu.
  • Z vychladlého plátu nakrájíme napříč šest pruhů a kaýždý pruh ještě rozřízneme na 4 kusy.
  • Špachtlí sundáme čtverečky (asi 6 x 6 cm) z plechu a opatrně posypeme jen jejich polovinu moučkovým cukrem (druhou polovinu čtverečku si přitom zakryjeme přiložením listu papíru).
  • Uložíme v jedné vrstvě do uzavřené nádoby a počkáme na Štědrý den.
    nahoru

    Pařížské tyčinky
    Suroviny:
    Na těsto:
  • 150 g mletých ořechů
  • 150 g práškového cukru
  • 1 bílek
    Na polevu:
  • 1 bílek
  • 250 g cukru
  • 1 lžíce vody

    Postup přípravy:
  • Ořechy, cukr a bílek smícháme na tuhé těsto.
  • Hustou polevu připravíme utřením druhého bílku s jednu lžíci vody a cukrem.
  • Ořechové těsto rozválíme a potřeme polevou, pak nožem namočeným ve vodě krájíme tyčinky 1 x 3 cm. Tyčinka mírné troubě spíš sušíme, než je upečeme - tak jako je obvyklé u bezé.
  • Usušíme v mírné troubě.

    Orechové štangerle
    (Ladislav Jaroš, sběratel kuchařských receptů, Žilina. 2002)
    Prísady:
    Na cesto:
  • 300 g práškový cukor
  • 300 g mleté orechy
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
    Na polevu:
  • 1 bielko
  • 100 g práškový cukor
  • šťava z 1 citróna

    Postup pripravy:
  • Všetky prisady potrebné na prípravu cesta spracujeme na cesto.
  • Cesto sa vyvaľká na 1/2 cm hrúbku a potrie sa citrónovou polevou.
  • Radielkom krájame tyčinky rozmeru asi 6 x 2 cm.
  • V mierne vyhriatej rúre viac menej sušíme ako pečieme.
    Priprava polevy:
  • Uvedené prísady na polevu sa dobre vymiešajú do zhustnutia.
  • Poleva se rozotrie sa na pripravené cesto.
    nahoru

    Marokány
    (Olga Davidová: "Vánoční pečivo", str. 17, Sešity domácího hospodaření, Práce Praha, 1984)
    Suroviny:
  • 70 g práškového cukru
  • 70 g strouhaných loupaných mandlí
  • 20 g nakrájeného citronátu
  • 20 g strouhanky
  • 35 g sekaných fíků
  • 50 g hrubé sekané čokolády
  • 1 citrón, kůra i šťáva
  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

    Postup přípravy:
  • Cukr a žloutky umícháme, přidáme další přísady a nakonec zamícháme do těsta tuhý sníh a strouhanku.
  • Lžící lijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a tvoříme malé placičky.
  • Pečeme ve středně vyhřáté troubě (180°C).
  • Hotové poléváme z jedné strany čokoládovou nebo citrónovou polevou.

    Pracny z tatranek
    (Věra Mikulová, Marta Haiklová: "Pečeme na vánoční svátky", str.19, DONA České Budějovice, 1993)
    Suroviny:
  • 4 tatranky
  • 250 g ztuženého tuku
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g práškového cukru
  • strouhaný kokos - není nutné

    Postup přípravy:
  • Tatranky rozstrouháme současně se ztuženým tukem, přidáme mouku, cukr a vypracujeme těsto.
  • Pro chuť můžeme přidat trochu kokosu - není to však nutné.
  • Po odležení těsto vtlačujeme do formiček (misek na medvědí tlapky) a upečeme na plechu v mírně vyhřáté troubě (180°C).
  • Ještě teplé vyklopíme a zdobíme bílou a čokoládovou polevou.

    nahoru

    Skořicové cukroví
    (Věra Mikulová, Marta Haiklová: "Pečeme na vánoční svátky", str. 21, DONA České Budějovice, 1993)Suroviny:
  • 180 g hladké mouky
  • 120 g tuku (Hera, Perla aj.)
  • 170 g práškového cukru
  • 1 vejce
  • 1 malá lžička skořice
  • 40 g strouhaných mandlí
  • trochu pomerančové šťávy
  • pikantní zavařenina na pomazání

    Postup přípravy:
  • Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme na vále chvíli odpočinout. Pak je rozválíme a formičkami vypichujeme tvary a v mírné troubě (180°C) upečeme. Hotové spojíme pikantní zavařeninou.
    nahoru


    Skořicové hvězdičky
    (Olga Davidová: "Vánoční pečivo", str. 17, Sešity domácího hospodaření, Práce Praha, 1984)
    Suroviny:
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g spařených loupaných mandlí
  • 4 g mleté skořice
  • 1 citrón, kůra
  • 3 bílky

    Postup přípravy:
    Z cukru, strouhané citrónové kůry, skořice, a sněhu ze tří bílků vypracujeme těsto. Asi čtvrtinu dáme stranou a zbytek promícháme s mandlemi a na pomoučeném válu vyválíme těsto na placku. Z placky vypichujeme hvězdičky, které potřeme odloženou částí těsta. Na plechu potřeného voskem nebo vyloženého pečícím papírem pomalu pečeme (170°C).

    Šneci NOVÉ
    (Olga Davidová: "Vánoční pečivo", str. 17, Sešity domácího hospodaření, Práce Praha, 1984)
    Suroviny:
  • 100 g sekaných oříšků
  • 40 g práškového cukru
  • 40 g sekaných hrozinek
  • 40 g sekaného citronátu
  • 40 g sekaných sušených švestek
  • 120 g strouhanky
  • 2 žloutky
  • 1 citrón, jen nastrouhanou kůru
  • 1 balíček vanilkového cukru

    Postup přípravy:
    Žloutky a cukr třeme v misce, přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto. Tvořítkem nebo s nástavcem na masovém strojku z něho děláme tyčinky. Na jeden konec tyčinky zapíchneme loupané a po délce nakrájené mandličky jako tykadla.
  • Klademe je na plech vymazaný tukem a vysypaný strouhankou a upečeme ve středně vyhřáté troubě (180°C).

    Žabí huby
    (Věra Mikulová, Marta Haiklová: "Pečeme na vánoční svátky", str. 22, DONA České Budějovice, 1993)
    Suroviny:
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
    Na náplň:
  • 125 g oříšků
  • 125 g práškového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 vejce

    Postup přípravy:
  • Máslo rozdrobíme do mouky a zaděláme se žloutkem a rumem a těsto dobře propracujeme.
  • Necháme dvě hodiny odležet a pakl rozválíme na pomoučeném válu. Vykrajujeme kolečka. doprostřed každého kolečka klademe náplň, přeložíme a po stranách přitiskneme.
  • Náplň připravíme smícháním uvedených suroviny.
  • Pečeme na vymazaném plechu při 180°C.
  • Čokoládou a bílou polevou tvoříme žabím hubám oči
  • Ej, to bude veselo!

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]