SPECIELNÍ VÁNOČNÍ PEČIVO
Mezi tradiční symbolické vánoční cukroví patří zázvorky. Zdobilo vánoční stůl již našich prababiček a pro některé lidi je toto křehoučké a voňavé cukroví symbolem Vánoc, bez kterého Vánoce ani nemohou být. Svou vůní dokáží navodit atmosféru Vánoc. Zázvor, ale každému nemusí být příjemný a proto ho můžeme dát jen velmi málo, tj. méně než uvádějí recepty. Stačí to k tomu, aby pečivo jen provoněl. Vykrájené zázvorky musí na plechu odležet nejméně 5 hodin a maximálně 12 hodin - málo nebo naopak hodně odleželé až oschlé těsto se může při pečení roztékat. Pokud máme rádi měkké zázvorky, pak do krabice s nimi přidáme krajíc chleba.
Zázvorky I
Suroviny:250 g mouky250 g cukru2 vejce1/3 sáčku prášku do pečiva1 lžíce zázvoru
Postup přípravy:Z cukr a vejce šleháme ručně 6 minut.Pak přidáme prášek do pečiva, zázvor, mouku a vypracujeme těsto na vále.Rozválíme asi na 3 mm tlustý plát a necháme na povoskovovaném plechu nebo pečícím papíru dvě hodiny oschnout.Upečeme ve středně vyhřáté troubě (170-180 °C) dožluta.
Zázvorky II
Suroviny:280 g mouky280 g cukru4 žloutky1 celé vejcecitrónová kůra1 lžíce zázvoruna špičku nože amonia (spěšná sůl, cukrářská sůl)
Postup přípravy:Cukr, žloutky a vejce mícháme ručně 1/2 hodiny (15 minut ve šlehači).Přidáme citrónovou kůru, zázvor, na špici nože spěšné soli (amonia) a mouku.Vypracujeme těsto, rozválíme a vypícháme tvary formičkami na zázvorky.Necháme 3 hodiny nebo i přes noc odpočívat a pak upečeme dožluta.
nahoru
Zázvorky III
(Věra Mikulová, Marta Haiklová: Pečeme na vánoční svátky", str. 20, Dona České Budějovice, 1993)
Suroviny:250 g hladké mouky150 g práškového cukru70 g mandlí, strouhaných1 lžička mletého zázvoru2 vejcecitrónová kůra
Postup přípravy:V míse smícháme mouku, cukr, mandle, zázvor, citrónovou kůru, v vejce a vypracujeme těsto.Na pomoučeném vále vyválíme plát o síle asi 3 - 4 mm.Formičkami vykrajujeme zázvorky, pooložíme je na vymazaný plech a upečeme.
Zázvorky IV - jemné pečivo ze žloutků
(Olga Davidová: "Vánoční pečivo", str. 15, Sešity domácího hospodaření, Práce Praha, 1984)
Suroviny:30 g hladké mouky180 g práškového cukru2 žloutkyna špičku nože amonia1 lžička mletého zázvorutuk nebo vosk na vymazání plechu nebo papír na pečení
Postup přípravy:100 g cukru, zázvor, žloutky a amonium třeme asi 15 minut v elektrickém šlehači a necháme přes noc odpočinout.Příští den přidáme zbytek cukru a mouku a vypracujeme těsto.Z těsta vyválíme pláty 2-3 mm silnou placku a tvořítkem vykrajujeme zázvorkové tvary.Na vymazaném plechu pečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova.Tady je třeba upozornit na nutnost péci opravdu při velmi nízké teplotě (160-170°C).Tento druh zázvorek nemusíme nechávat uležet, je velmi jemný a chutný hned po upečení!
nahoru
Mandlové hříbečky
Suroviny:120 g másla100 g mletých mandlí100 g hladké mouky35 g práškového cukru2 lžíce rumu
Postup přípravy:Sypké přísady smícháme v misce s máslem a rumem.Těsto necháme v chladnu odpočinout a 1/2 až 3/4 hodiny.Na pomoučeném vále vyválíme placku a vypichujeme hříbečky.Pečeme výjimečně ve velmi mirně vyhřáté troubě do světležluta.Vychladlé slepujeme zavařeninou nebo máslovým krémem s kávovou příchutí a kloboučky namáčíme v čokoládě.Špičku nožičky potřeme bílkem a namočíme v mletých pistáciových oříšcích nebo mletých mandlích přibarvených bretonem.Z téhož těsta můžeme připravit vypichováním i jiné tvary. např.:"Kávové bony" - tj kolečka, které slepujeme máslovým krémem s kávovou příchutí (krém: 80 g másla, 60 g cukru, 1 lžice jemně mleté kávy, 1 lžíce rumu - utřeme dohladka) a polejeme kávovou polevou (2 lžíce scezené vařící kávy a 100 g cukru - dohladka). Můžeme ozdobit ořechem. Viz také kapitola: Polevy, náplně,nádivky a krémy
nahoru
Vánoční růžičky z ořechů
(Olga Davidová: "Vánoční pečivo", str. 16, Sešity domácího hospodaření, Práce Praha, 1984)
Suroviny:70 g mletých ořechů100 g práškového cukru1 vejce40 g sekaných hrozinek50 g jemné strouhankyčervené kandované ovoce
Na "ledovou" polevu1/2 citrónu, šťáva70 g práškového cukru3 kapky růžového bretonu
Postup přípravy:V misce smícháme žloutek a cukr.Po zpěnění přidáme ořechy a hrozinky.Na vále smícháme se strouhankou a vypracujeme těsto.Vyváílíme asi na 2-3 mm plát, ze kterého vypichujeme tvary růžiček.Pečeme na pečícím papíru ve středně vyhřáté troubě (170-180°C).Vychladké potíráme ledovou polevou, kterou připravíme umícháním všech uvedených přísad dohladka.Led (bílou polevu) nanášíme na růžičky štětečkem, ještě do vlahého vpichujeme červené kandované ovoce a necháme zaschnout.
Datlový suchárek
(Olga Davidová: "Vánoční pečivo", str. 16, Sešity domácího hospodaření, Práce Praha, 1984)
Suroviny:120 g datlí100 g lískových oříšků100 g práškového cukru80 g strouhaných mandlí6 bílkůcitronát
Postup přípravy:Datle a citronát rozkrájíme na kostky a promícháme s mletými ořechy.Mandle ve slupce umeleme a smícháme s cukrem.Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme mandle s cukrem a z lehounka vmícháme ostatní přísady.Hmotu vlijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme asi hodinu (180°C).Studený suchárek polijeme polevou, nakrájíme a zdobíme.
Čokoládové koláčky
(Olga Davidová: "Vánoční pečivo", str. 16, Sešity domácího hospodaření, Práce Praha, 1984)
Suroviny:140 g hladké mouky140 g strouhané čokolády140 g sádla100 g práškového cukru2 celá vejce
Postup přípravy:V míse smícháme postupně sádlo, cukr, žloutky a čokoládu.Z bílků ušleháme sníh as vmícháme s moukou do těsta.Na plech vyložený alobalem tvoříme kuličky a koncem držadla vařečky do nich uděláme důlky.Pečeme ve velmi mírně vyhřáté troubě (160-170°C); upečené přizdobíme v důlku zavařeninou.
Mandlové věnečky
Suroviny:300 g pískového cukru300 g loupaných strouhaných mandlí4 bílkykůra z 1 citrónu
Postup přípravy:Z bílků a cukru ušleháme sníh, pak přidáme mandle, citrónovou kůru.Stříkačkou děláme na povoskovaném plechu (nebo papíru na pečení) věnečky nebo jiné tvary.Upečeme v mírné troubě do světležluta.
nahoru
Kapucínské čtverečky
(Mara Berry: "Dezerty a cukroví", str. 206, Slovart Praha, 1992)
Suroviny pro 24 kusů:250 g hladké mouky225 g másla700 g pískového cukru6 vajec225 g ořechových jader30 g instantní kávy v prášku1/2 lžičky mleté skořice
Postup přípravy:Troubu předehřejeme na 180°C (plyn stupeň 4).Vymažeme máslem a vysypeme moukou plech (nebo formu) na pečení velký asi 33 x 23 cm.V teflonové pánvi na malém plameni zahřejeme máslo a čokoládu za častého míchání; až se rozpustí a směs je hladká a odstavíme z plamene (!).Drátěnou metlou nebo lžící vmícháme cukr a vejce a důkladně třeme.Přidáme ořechy, mouku, kávu a skořici.Směs rozetřeme stejnoměrně na plech, pečeme 40-50 minut do doby kdy špejli zasunutou do středu vytáhneme čistou.Necháme zcela vychladnout na plechu, položené na drátěném roštu.Z vychladlého plátu nakrájíme napříč šest pruhů a kaýždý pruh ještě rozřízneme na 4 kusy.Špachtlí sundáme čtverečky (asi 6 x 6 cm) z plechu a opatrně posypeme jen jejich polovinu moučkovým cukrem (druhou polovinu čtverečku si přitom zakryjeme přiložením listu papíru).Uložíme v jedné vrstvě do uzavřené nádoby a počkáme na Štědrý den.
nahoru
Pařížské tyčinky
Suroviny:
Na těsto:150 g mletých ořechů150 g práškového cukru1 bílek
Na polevu:1 bílek250 g cukru1 lžíce vody
Postup přípravy:Ořechy, cukr a bílek smícháme na tuhé těsto.Hustou polevu připravíme utřením druhého bílku s jednu lžíci vody a cukrem.Ořechové těsto rozválíme a potřeme polevou, pak nožem namočeným ve vodě krájíme tyčinky 1 x 3 cm. Tyčinka mírné troubě spíš sušíme, než je upečeme - tak jako je obvyklé u bezé.Usušíme v mírné troubě.
Orechové štangerle
(Ladislav Jaroš, sběratel kuchařských receptů, Žilina. 2002)
Prísady:
Na cesto:300 g práškový cukor300 g mleté orechy1 celé vajce1 žĺtok
Na polevu:1 bielko100 g práškový cukoršťava z 1 citróna
Postup pripravy:Všetky prisady potrebné na prípravu cesta spracujeme na cesto.Cesto sa vyvaľká na 1/2 cm hrúbku a potrie sa citrónovou polevou.Radielkom krájame tyčinky rozmeru asi 6 x 2 cm.V mierne vyhriatej rúre viac menej sušíme ako pečieme.
Priprava polevy: Uvedené prísady na polevu sa dobre vymiešajú do zhustnutia.Poleva se rozotrie sa na pripravené cesto.
nahoru
Marokány
(Olga Davidová: "Vánoční pečivo", str. 17, Sešity domácího hospodaření, Práce Praha, 1984)
Suroviny:70 g práškového cukru70 g strouhaných loupaných mandlí20 g nakrájeného citronátu20 g strouhanky35 g sekaných fíků50 g hrubé sekané čokolády1 citrón, kůra i šťáva4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
Postup přípravy:Cukr a žloutky umícháme, přidáme další přísady a nakonec zamícháme do těsta tuhý sníh a strouhanku.Lžící lijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a tvoříme malé placičky.Pečeme ve středně vyhřáté troubě (180°C).Hotové poléváme z jedné strany čokoládovou nebo citrónovou polevou.
Pracny z tatranek
(Věra Mikulová, Marta Haiklová: "Pečeme na vánoční svátky", str.19, DONA České Budějovice, 1993)
Suroviny:4 tatranky250 g ztuženého tuku300 g hladké mouky100 g práškového cukrustrouhaný kokos - není nutné
Postup přípravy:Tatranky rozstrouháme současně se ztuženým tukem, přidáme mouku, cukr a vypracujeme těsto.Pro chuť můžeme přidat trochu kokosu - není to však nutné.Po odležení těsto vtlačujeme do formiček (misek na medvědí tlapky) a upečeme na plechu v mírně vyhřáté troubě (180°C).Ještě teplé vyklopíme a zdobíme bílou a čokoládovou polevou.
nahoru
Skořicové cukroví
(Věra Mikulová, Marta Haiklová: "Pečeme na vánoční svátky", str. 21, DONA České Budějovice, 1993)Suroviny:180 g hladké mouky120 g tuku (Hera, Perla aj.)170 g práškového cukru1 vejce1 malá lžička skořice40 g strouhaných mandlítrochu pomerančové šťávypikantní zavařenina na pomazání
Postup přípravy:Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme na vále chvíli odpočinout. Pak je rozválíme a formičkami vypichujeme tvary a v mírné troubě (180°C) upečeme. Hotové spojíme pikantní zavařeninou.
nahoru
Skořicové hvězdičky
(Olga Davidová: "Vánoční pečivo", str. 17, Sešity domácího hospodaření, Práce Praha, 1984)
Suroviny:250 g práškového cukru250 g spařených loupaných mandlí4 g mleté skořice1 citrón, kůra3 bílky
Postup přípravy:
Z cukru, strouhané citrónové kůry, skořice, a sněhu ze tří bílků vypracujeme těsto. Asi čtvrtinu dáme stranou a zbytek promícháme s mandlemi a na pomoučeném válu vyválíme těsto na placku. Z placky vypichujeme hvězdičky, které potřeme odloženou částí těsta. Na plechu potřeného voskem nebo vyloženého pečícím papírem pomalu pečeme (170°C).
Šneci NOVÉ
(Olga Davidová: "Vánoční pečivo", str. 17, Sešity domácího hospodaření, Práce Praha, 1984)
Suroviny:100 g sekaných oříšků40 g práškového cukru40 g sekaných hrozinek40 g sekaného citronátu40 g sekaných sušených švestek120 g strouhanky2 žloutky1 citrón, jen nastrouhanou kůru1 balíček vanilkového cukru
Postup přípravy:
Žloutky a cukr třeme v misce, přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto. Tvořítkem nebo s nástavcem na masovém strojku z něho děláme tyčinky. Na jeden konec tyčinky zapíchneme loupané a po délce nakrájené mandličky jako tykadla.Klademe je na plech vymazaný tukem a vysypaný strouhankou a upečeme ve středně vyhřáté troubě (180°C).
Žabí huby
(Věra Mikulová, Marta Haiklová: "Pečeme na vánoční svátky", str. 22, DONA České Budějovice, 1993)
Suroviny:
250 g hladké mouky250 g másla1 žloutek1 lžíce rumu
Na náplň: 125 g oříšků125 g práškového cukru3 žloutky1 vejce
Postup přípravy:Máslo rozdrobíme do mouky a zaděláme se žloutkem a rumem a těsto dobře propracujeme.Necháme dvě hodiny odležet a pakl rozválíme na pomoučeném válu. Vykrajujeme kolečka. doprostřed každého kolečka klademe náplň, přeložíme a po stranách přitiskneme.Náplň připravíme smícháním uvedených suroviny.Pečeme na vymazaném plechu při 180°C.Čokoládou a bílou polevou tvoříme žabím hubám očiEj, to bude veselo!
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)