VÁNOČNÍ SUŠENKY
Sušenky jsou typickým čajovým pečivem a dobře se hodí k vánočnímu stolu. Těsto na sušenky obsahuje vzhledem k ostatním těstům nejméně tuku. Proto těsto rozvalujeme na velmi tenké pláty, vypichujeme a pečeme jen v mírně vyhřáté troubě na pomaštěném plechu. Velmi záleží na vnější úpravě pečiva. Tvary přenášíme širokým nožem nebo špachtlí na pomazaný plech. Vykrájené tvary (ne hladké) můžeme před pečením pomazat rozšlehaným vejcem a posypat, mákem, strouhanými oříšky nebo posekanými vločkami.
Základní recept na sušenky
Suroviny:250 g hladké mouky50 g tuku70 g cukru1 vejce2 - 3 lžíce mléka2 špetky prášku do pečivakoření: dle libosti tlučený hřebíček, skořici, vanilku, citrónovou kůru, pomerančovou kůru, zázvor, anýz, kakao, celý mák, sekané rozinky aj.
Postup přípravy:Těsto vypracujeme na vále obvyklým způsobem. Vyválíme plát asi 1 mm silný a vypichujeme různé sušenkové tvary.Upečeme ve středně vyhřáté troubě na vymazaném plechu dorůžova.Upečené, vychladlé sušenky uložíme do plechové (skleněné dózy).Jsou chutné, když je necháme několik týdnů uležet.Důležité je vypichovat tvořítky moc hezké tvary např." hvězdičky, zvířátka, obloučky aj.Sušenkové pečivo můžeme také slepovat polevou nebo marmeládou či plnit nádivkami (vanilková, kávová, kakaová, punčová, ovocná, ořechová, mandlová aj.)
Čajové pečivo s anýzem
Suroviny:60 g másla500 g polohrubé mouky250 g práškového cukru2 celá vejce200 ml kysané smetany1 lžička tlučeného anýzu1 lžička vanilkového cukrušpetka prášku do pečiva
Postup přípravy:Na vál prosijeme sypké přísady, přidáme ostatní přísady a vypracujeme ne řídké, ne tuhé, ale na vláčné těsto. Necháme je dvě až tři hodiny odpočinout nebo i třeba přes noc - to neuškodí, ba naopak.Pak vyválíme tenkou placku a vypichujeme různé tvary sušenkovou ozubenou formičkou.Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova
Sušenky s kokosovou příchutí
Suroviny:180 g hladké mouky150 g pudinkového prášku s kokosovou příchutí (nebo pudinkový prášek smíchaný s se strouhaným kokosem)1 vejce120 g cukru100 g tuku (rozdrobený)2 lžíce mléka1 prášek do pečiva
Postup přípravy:
Postupujeme stejně jako u sušenkového těsta promícháním surovin na válu atd.
Suchary s čokoládovou vrstvou
Suroviny:300 g hladké mouky140 g cukru2 celá vejce1 vanilkový cukr1-1,5 tabulky čokolády na vaření
Postup přípravy:Mouka, cukr, vejce a vanilkový cukr smícháme v těsto a dobře je zpracujemea těsto rozdělíme na poloviny.Do jedné poloviny zamícháme strouhanou čokoládu.Každou polovinu těsta vyvalíme na čtverce, dáme na sebe s čokoládovou vrstvou nahoře.Pak stočíme jako závin a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
Anglické suchary
Suroviny:350 g hladké mouky110 g cukru60 g másla2 vejce1 vanilkový cukr1 lžíčka jedlé sody mák nebo loupené mandle na posypání
Postup přípravy:Máslo utřeme s celými vejci, přidáme cukr, trochu vanilky, mouku a sodu. Vypracujeme tužší těsto, na vále vyválíme a rozkrájíme na tyčinky nebo vypícháme tvary formičkami.Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo loupanými mandlemi.Pak je upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Brněnské slepovánky
Suroviny:240 g tuku240 g hladké mouky120 g mletých ořechů120 g práškového cukru
Na povidlovou náplň:1 žloutek2 lžíce práškového cukru4 lžíce švestkových povidelcitrónová kůravanilka (vanilkový cukr)1 lžíce rumu
Postup přípravy:Těsto připravíme obvyklým způdobem, pak vyválíme plát, vypícháme tvary.Upečeme a slepujeme povidlovou náplní.Suroviny pro náplň dáme do misky a dobře rozmícháme dohladka.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)