VÁNOČNÍ SUŠENKY

Sušenky jsou typickým čajovým pečivem a dobře se hodí k vánočnímu stolu. Těsto na sušenky obsahuje vzhledem k ostatním těstům nejméně tuku. Proto těsto rozvalujeme na velmi tenké pláty, vypichujeme a pečeme jen v mírně vyhřáté troubě na pomaštěném plechu. Velmi záleží na vnější úpravě pečiva. Tvary přenášíme širokým nožem nebo špachtlí na pomazaný plech. Vykrájené tvary (ne hladké) můžeme před pečením pomazat rozšlehaným vejcem a posypat, mákem, strouhanými oříšky nebo posekanými vločkami.


Základní recept na sušenky
Suroviny:
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g tuku
  • 70 g cukru
  • 1 vejce
  • 2 - 3 lžíce mléka
  • 2 špetky prášku do pečiva
  • koření: dle libosti tlučený hřebíček, skořici, vanilku, citrónovou kůru, pomerančovou kůru, zázvor, anýz, kakao, celý mák, sekané rozinky aj.

    Postup přípravy:
  • Těsto vypracujeme na vále obvyklým způsobem.
  • Vyválíme plát asi 1 mm silný a vypichujeme různé sušenkové tvary.
  • Upečeme ve středně vyhřáté troubě na vymazaném plechu dorůžova.
  • Upečené, vychladlé sušenky uložíme do plechové (skleněné dózy).
  • Jsou chutné, když je necháme několik týdnů uležet.
  • Důležité je vypichovat tvořítky moc hezké tvary např." hvězdičky, zvířátka, obloučky aj.
  • Sušenkové pečivo můžeme také slepovat polevou nebo marmeládou či plnit nádivkami (vanilková, kávová, kakaová, punčová, ovocná, ořechová, mandlová aj.)

    Čajové pečivo s anýzem
    Suroviny:
  • 60 g másla
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g práškového cukru
  • 2 celá vejce
  • 200 ml kysané smetany
  • 1 lžička tlučeného anýzu
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • špetka prášku do pečiva

    Postup přípravy:
  • Na vál prosijeme sypké přísady, přidáme ostatní přísady a vypracujeme ne řídké, ne tuhé, ale na vláčné těsto.
  • Necháme je dvě až tři hodiny odpočinout nebo i třeba přes noc - to neuškodí, ba naopak.
  • Pak vyválíme tenkou placku a vypichujeme různé tvary sušenkovou ozubenou formičkou.
  • Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova


    Sušenky s kokosovou příchutí
    Suroviny:
  • 180 g hladké mouky
  • 150 g pudinkového prášku s kokosovou příchutí (nebo pudinkový prášek smíchaný s se strouhaným kokosem)
  • 1 vejce
  • 120 g cukru
  • 100 g tuku (rozdrobený)
  • 2 lžíce mléka
  • 1 prášek do pečiva

    Postup přípravy:
  • Postupujeme stejně jako u sušenkového těsta promícháním surovin na válu atd.

    Suchary s čokoládovou vrstvou
    Suroviny:
  • 300 g hladké mouky
  • 140 g cukru
  • 2 celá vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1-1,5 tabulky čokolády na vaření

    Postup přípravy:
  • Mouka, cukr, vejce a vanilkový cukr smícháme v těsto a dobře je zpracujemea těsto rozdělíme na poloviny.
  • Do jedné poloviny zamícháme strouhanou čokoládu.
  • Každou polovinu těsta vyvalíme na čtverce, dáme na sebe s čokoládovou vrstvou nahoře.
  • Pak stočíme jako závin a upečeme v mírně vyhřáté troubě.

    Anglické suchary
    Suroviny:
  • 350 g hladké mouky
  • 110 g cukru
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíčka jedlé sody
  • mák nebo loupené mandle na posypání

    Postup přípravy:
  • Máslo utřeme s celými vejci, přidáme cukr, trochu vanilky, mouku a sodu.
  • Vypracujeme tužší těsto, na vále vyválíme a rozkrájíme na tyčinky nebo vypícháme tvary formičkami.
  • Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo loupanými mandlemi.
  • Pak je upečeme ve středně vyhřáté troubě.

    Brněnské slepovánky
    Suroviny:
  • 240 g tuku
  • 240 g hladké mouky
  • 120 g mletých ořechů
  • 120 g práškového cukru
    Na povidlovou náplň:
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce práškového cukru
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • citrónová kůra
  • vanilka (vanilkový cukr)
  • 1 lžíce rumu

    Postup přípravy:
  • Těsto připravíme obvyklým způdobem, pak vyválíme plát, vypícháme tvary.
  • Upečeme a slepujeme povidlovou náplní.
  • Suroviny pro náplň dáme do misky a dobře rozmícháme dohladka.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]