VÁNOČNÍ PEČIVO Z LIST(K)OVÉHO TĚSTA
Listové těsto patří k náročnějším typům těst z hlediska přípravy. Připravujeme je ze dvou těst několikanásobným překládáním. První těsto má velmi vysoký obsah tuku vzhledem k mouce a v druhém těstě zase žádný tuk není. Kromě mouky a dalších přísad jsou zde již přítomná vejce. Způsob přípravy listového těsta najdeme v úvodní kapitole sladké kuchařky Jak pečeme sladkosti". V dnešní době je list(k)ové těsto celoročně v prodeji v obchodech a na nás zůstane jen je rozmrazit, rozválet a vybírat tvary a zdobit podle vlastní fantazie. Listové těsto je velmi vděčné. Můžeme je mít stále připravené v lednici nebo mrazničce a hodí se na přípravu nejen sladkých, ale také slaných zákusků, přípravu závinů, slaných a sladkých koláčů (viz příslušné kapitoly DDK). Níže uvádím několik vybraných příkladů pečiva vhodného na Vánoce a Silvestra.
Koupené zmrazené list(k)ové těsto necháme rozmrazit v původním obalu a pak je přikryjeme navlhčeným ubrouskem. Pláty těsta potřeme rozpuštěným máslem - tím těstu dodáme chuť a udržíme jeho pružnost pro následné skládání a stáčení. Ještě než začneme péci podíváme se na jeden recept, který mně nedávno poslal pan Radim Witosz, jakým jednoduchým způsobem dělá list(k)ové těsto jeho spolupracovnice paní Pavla Ryvolová.
Jednoduché listové těsto
(Recept od paní Ryvolové, 2002)
Suroviny:400 g hladké mouky1 vejce200 ml mléka1 balíček 100% tuku (nastrouhaný)sůl
Postup přípravy:Těsto vytvoříme pomocí hnětače v robotu, pak je už stačí jen párkrát přeložit - za vyzkoušení tento recept jistě stojí.Na závěr ůvodního povídání ještě upozorňuji, že pro pečení list(k)ového těsta musíme mít troubu předem vyhřátou na 200 - 230 °C a prvních 7 minut nesmíme troubu vůbec otvírat a nakukovat do ní. Její teplota by se snížila a pečivo by nám kleslo.Drobné tvary pečeme 10 - 15 minut a podle velikosti, ostatní až o 5 minut déle.Povrch upečeného pečiva musí být suchý a zbarvený dozlatova.
Soudečky s krémem
Suroviny:1 balíček listového těsta
Postup přípravy:Z těsta vyválíme plát asi 4 mm tlustý a rádylkem nakrájíme proužky 3 x 5 cm.Proužky natočíme na trubičky z plechu na kterých se pečou kremrole, ale tak aby se vytvořil jenom pěkný kroužek.Kroužky po upečení sejmeme a otvorem položíme na kulaté piškoty nebo sušenky. Vzniklou dutinu naplníme žloutkovým krémem nebo krémem z žervé a ozdobíme ovocem nebo ořechy.
Drobné pečivo - krachle, mošničky, ouška, šátečky tyčinky
Suroviny:1 balíček listového těsta
Postup přípravy:Listové těsto vyválíme na plát.Z plátu vypichujeme nebo řežeme různé tvary, které po plnění upravujeme nebo obalujeme a upečeme např.:
Krachle - ze zbytků těsta vyválíme plát a nakrájíme špalíky, které vyválíme v krystalovém cukru a mírně zploštíme do oválu. Tvary potřeme vejcem, posypeme hrubším krystalovým cukrem. Po prudkém zapečení se cukr rozpustí a přemění v karamel. Oválky pak mají tenkou sladkou polevu a karamelovou příchuť.
Mošničky - z plátů těsta nakrájíme rádlem čtverce, které plníme zavařeninou, povidly, nebo oříškovou nádivkou. Pak přeložíme na obdélníčky (jako dopis), okraje k sobě přitiskneme, případně tvar ještě rádličkem upravíme a upečeme.Ouška - plát těsta posypeme cukrem se skořicí a rozinkami. Svineme jej z obou stran do středu tak, že máme dva válečky přímo u sebe. Ostrým nožem pak nakrájíme řezy. Klademe je řezem na plech, povrch potíráme vejcem a pečeme dozlatova (200- 220°C).Šátečkové koláčky - plát těsta rádlem rozdělíme na čtverce a to tak velké jaké chceme mít koláčky. Naplníme je zavařeninou, protilehlé cípky k sobě složíme a přehrneme. Potíráme vejcem a zprudka upečeme.Šátečky plněné krémem nebo sněhem - plát těsta nakrájíme na čtverce. Přes čtverce položíme šikmo (úhlopříčně) plechové trubičky na kremrole. Dva protilehlé cípky těsta k sobě přitiskneme. Povrch potřeme vejcem a upečené šátečky plníme sněhem nebo žloutkovým krémem.Trubičky - kremrole - podobně jako šátečky děláme i kremrole. Vycházíme však z obdélníku o šířce 15 cm. Obdélník rozdělíme rádylkem na pruhy asi 3 cm široké. Pruhy pak natáčíme na formičky spirálovitě. Těsto nesmíme natahovat ani napínat a okraje se musí překrývat přes sebe. Pak spirálky potřeme vejcem, položíme zakončením na plech (aby se nerozvinovaly) a rychle upečeme (200-220°C). Sundáme je lehkým kroucením z formičky a plníme sněhovým krémem.
Tyčinky - tvarově nejednoduší. Pouze je vykrájíme rádlem z plátu, který předem potřeme vejcem a posypeme krystalovým cukrem, mákem, nebo strouhaným sýrem či sladkou paprikou.
Slané plněné košíčky a vaničky
Suroviny:1-2 balíčky listového těsta nebo podle potřeby
Na náplň první:sekaná šunkamajonéza nebo šlehačka smíchaná s křenem.
Na náplň druhou:3 vařené žloutky1 měkký tavený sýr100 g máslasardelová pasta podle chutiDalší ochucovadla: rozsekaná okurka, salám, šunka, bílky a pod.sardinka, petrželka, citrón aj. na ozdobení
Na náplň třetí:150 g třené nivy100 g majonézy1-2 lžíce hořčice1/2 cibule, rozsekanéburské oříšky, nasekané na posypání
Postup přípravy:Listovým těstem vyložíme plechové košíčky nebo vaničky a rychle (200-220°C) upečeme.Upéci je můžeme den nebo dva dopředu a pak připravíme jen náplně a košičky nebo vaničky dokončíme.
Příprava náplně prvni:Košíček nebo vaničku naplníme sekanou šunkou a ozdobíme majonézou nebo křenovou šlehačkou.
Příprava náplně druhé"Všechny suroviny najemno umícháme nebo mixujeme. Náplně ochutíme jemně rozsekanou okurku, sekaný salám nebo šunka a sekané bílky z vajec a naplníme košíčky, ozdobíme např. očkem, petrželkou, citrónem aj.
Příprava náplně třetí"Všechny suroviny smícháme, naplníme košíčky a posypeme sekanými burskými oříšky.
Rychlé slané pečivo k vínu
Suroviny:balíčky listového těsta dle potřebyvejcesůlmandle, ořechy oříšky kešu, burské nebo lískové na ozdobení
Postup přípravy:Z lístového těsta vyválíme asi 0,5 cm tlustou placku a vypichujeme z ní buď karetní tvary (srdce, káry, piky, kříže), nebo nakrájíme obdélníčky 3x4 cm. Pokládáme na plech a potřeme osoleným rozšlehaným vajíčkem. Ozdobíme mandlí, nebo ořechem kešu aj. oříšky.Ve velmi horké troubě (200-220°C) rychle upečeme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)