VÁNOČNÍ PEČIVO Z KŘEHKÉHO TĚSTA
Křehké těsto je všeobecně oblíbené a také časté pro pečení drobného pečiva s vánočními motivy. Základní informace o křehkém těstě, způsobu přípravy i pečení včetně typického složení dvou používaných typů, je uvedeno v úvodní kapitole DDK "Jak připravit těsta pro sladkosti". Hladkou mouku můžeme nahradit moukou polohrubou, nikdy však hrubou. Trochu mouky můžeme nahradit mletými oříšky, mandlemi nebo mletými vločkami. Křehké těsto bude ještě křehčí, přidáme-li vařené žloutky nebo šlehaná vejce. Tuk můžeme vzít jakýkoliv (máslo, umělý tuk, sádlo), ale je důležité, aby měl správnou teplotu - ne příliš chladný (drobí se!) ani příliš měkký (maže se!), tedy je jen správně nahřátý. Pečeme ve středně vyhřáté troubě (180 - 190 °C) stejnoměrně a dozlatova a každopádně nesušit a zbytečně do trouby nenakukovat! Kombinací různých příchutí, sladkých i slaných, tvarováním a zdobením vytvoříme mnoho druhů vánočního pečřiva, které obohatí náš stůl.
Základní předpis na křehké těsto
Suroviny:300 g hladké mouky100 g práškového cukru100 g tuku1 vejce1 žloutek1/2 prášku do pečiva2 lžíce mléka, nebo trpkého vína nebo vody
Postup přípravy:Na vál prosijeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.Mouku smícháme s cukrem a rozdrobíme tuk (jasko na křehké těsto).Přidáme vejce tekutinu a vypracujeme těsto, které necháme nejméně tři hodiny (i přes noc) odpočinout.Potom těsto vyválíme a můžeme je dále tvarovat, podle toho jaké tvary budeme péci.
Jablkové vánoční košíčky případně koláč
Suroviny:viz předpis na základní těsto
Na jablečnou náplň500 g nakrájených jablek100 g práškového cukrucitrónová kůra3 tlučené hřebíčkytrocha skořice200 ml vody
Postup přípravy:Křehkým těstem připraveným podle základního předpisu vyložíme formičky malých košíčků.Hmotu promáčkneme rukou, aby byly košíčky dost hluboké a upečeme.Můžeme je plnit různou náplní, velmi častá je jablková.
Jablkovou náplňNáplŇ připravíme podušením jablek na kaši a pak přidáme ostatní přísady.Jakmile přejde var, odstavíme a necháme vychladnout, je-li směs příliš řídká přidáme strouhanku.Podrobný návod na podobnou jablkovou nádivku je uveden také v kapitole "Polevy, náplně a nádivky" .Košíčky naplníme nádivkou a povrch potřeme želatinou a nahoru přilepíme hvězdičku vypíchnutou ze stejného těsta, ať nám připomínají Vánoce.
Z připraveného těsta můžeme upéci i jeden velký jablkový koláč, když vyplníme plátem velkou formu a uděláme patřičné množství nádivky.Pečení velkých koláčů z křehkého těsta je uvedeny v jiné kapitole např. v receptu "Staroanglický koláč" podle Mary Berry.Další recept na křehkého těsto je v kapitole "Podivné koláče" kuchařské knihy "Radio-Cuisin" Edouarda de Pomiana
Ze zbytků těsta vypícháme různé vánoční symboly a tvary, kterými ozdobíme povrch koláče.Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.Můžeme použít i jinou náplň např. ořechovou, makovou, kompotované švestky nebo meruňky.
Křehké máslové košíčky
(Podle teceptu
Mary Berry)
Suroviny:75 g hladké mouky1 lžička pískového cukru1/4 lžičky soli (není nutná)60 g studeného másla4 - 5 lžíc studené vody
Postup přípravy:V misce promícháme vidličkou mouku, cukrem a případně i solí.Mísičem nebo špičkami prstů zapracujeme do moučné směsi máslo až se začnou tvořit větší hrudky (jako když děláme drobenku).Pak přiléváme postupně vodu, lehce promícháváme vidličkou po každém přilití, až je těsto vláčné a drží pohromadě.Rukama vytvarujeme z těsta kouli, zabalíme a uložíme na hodinu do chladničky.Troubu předehřejeme na 190 °C (plyn nastavíme na stupeň 5).Na pracovní ploše poprášené moukou rozválíme pomoučeným válečkem polovinu těsta na plát silný 3 mm.Kulatým tvořítkem o průměru 7,5 cm vykrojíme co největší počet koleček.Opakujeme to pak po spojení a rozválení odřezků a získáme celkem asi 18 koleček.Každé kolečko přitlačíme ke stěnám a dnu formiček na košíčky, které mají v průměru asi 6 cm a jsou 2 cm hluboké.Těsto pak propícháme vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo nebo nesrazilo.Naplněné formičky dáme na plech a pečeme 12-15 minut až jsou světle hnědé.Košíčky necháme chladnout ve formičkách na drátěném roštu asi 10 minut.Potom nožem opatrně uvolníme košíčky podél stěn a vyjmeme je s formiček.Necháme je zcela vychladnout a pak plníme je např. čokoládovými krémy nebo skladujeme v uzavřené nádobě v chladu.
Ořechové kaštany
Suroviny:70 g mletých ořechů40 g kakaa50 g hladké mouky70 g práškového cukru50 g másla
Postup přípravy:Přísady smícháme v misce a lžičkou tvoříme kuličky.Vkládáme je do košíčku z alobalu a pečeme ve středne vyhřáté troubě.Upečené a vychladlé potřeme pikantní zavařeninou a přizdobíme sekanými ořechy a jádry.Podáváme na míse i s alobalem.
Vanilkové rohlíčky od pí Vyroubalové z Kralup
Suroviny:150 g hladké mouky20 g cukru100 g másla50 g oříšků1 žloutekmoučkový cukr s vanilkou na obalování
Postup přípravy:Přísady spojíme na vále v těsto a dáme na chvíli do chladna odpočinout.Pak tvarujeme buď ručně nebo strojkem rohlíčky (věnečky, podkovičky).Pečeme ve středně vyhřáté troubě (180 °C) a ještě horké obalujeme ve vanilkovém cukru.
Slané hoblinky
Suroviny:200 g hladké mouky100 g mletých oříšků100 g tuku (másla, Hery)5 g sušených kvasnicl lžička soli125 ml mléka, smetany nebo vody
Postup přípravy:Do mouky a oříšků rozsekáme tuk, přidáme sušené kvasnice, sůl a s mlékem vypracujeme těsto.Těsto vyválíme na tenkou placku jako na nudle.Rádylkem krájíme proužky asi jeden a půl cm široké a různě dlouhé.Namotáváme je na plechové trubičky a rychle pečeme.Toto pečivo vypadá velice hezky.
Křehké slané tyčinky
Suroviny:150 g hladké mouky150 g tvrdého tvarohu, nastrouhaného150 g tuku (másla, Hery)150 g vařených brambor, vařených a oloupanýchl vejcekmín, mák a sůl
Postup přípravy:Na vál prosijeme mouku, nastrouháme oloupané a vychladlé vařené brambory, tvaroh a rozdrobíme změklý tuk.Uprostřed hromádky utvoříme jamku, do které rozbijeme vejce, přidáme sůl a vypracujeme těsto.Z těsta vyválíme placku asi 3 mm silnou, posolíme, posypeme kmínem nebo celým mákem a válečkem posyp lehce zatlačíme do těsta.Pak z těsta vykrajujeme rádylkem tyčinky, které klademe na plech.Potřeme je rozšlehaným vejcem a rychle v prudké (190°C) troubě upečeme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)