VÁNOČNÍ PEČIVO Z LINECKÉHO TĚSTA

Linecké čajové těsto je vhodné pro pečení drobného pečiva s vánočními motivy. Základní informace o lineckém těstu, způsobu jeho přípravy i pečení, včetně jeho typického složení, je uvedeno v úvodní kapitole sladké kuchařky "Jak připravit těsta pro sladkosti" - "Křehké těsto - typ B". Pečeme při střední teplotě (180 - 190 °C). U klasického lineckého těsta platí hmotnostní poměr základních surovin vyjádřený čísly 1-2-3 tj. 1 díl cukru, 2 díly másla, 3 díly mouky. Dodržíme-li všechny zásady zpracování křehkého těsta, jistě se nám i linecké těsto povede. Rozdíl proti křehkému těstu je pouze ve větším množství tuku, dokonce někdy je dávkováno na jeden díl mouky jeden díl tuku.

Základní linecká kolečka
Suroviny:
  • 350 g práškového cukru
  • 500 g másla
  • 800 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 1 vanilkový cukr

    Postup přípravy:
  • Na vále vypracujeme obvyklým způsobem a popsaným způsobem těsto a necháme odležet.
  • Rozválíme placku asi 2 mm silnou a tvořítkem vypichujeme kolečka.
  • Na jeden plech dáváme plná kolečka a na druhý plech kolečka s vykrojeným středem.
  • Pečeme v mírné troubě (180 HVT - 200°C NT) po dobu 5 - 10 minut.
  • Upečená a vychladlá kolečka lepíme k sobě marmeládou, vždy jedno kolečko plné a jedno kolečko s vykrojeným středem.
    HTV - horkovzdušná trouba; NT - normální trouba

    Klasické linecké křehké koláčky
    Tento klasický recept na linecké těsto - má již dlouhou historii. Po desetiletí je používán v úplně stejných poměrech (1-2-3). Našel jsem ho ve stejné podobě nejen v současných novodobých kuchařkách, ale i v zápiscích tety Maři z Kyjova, pořizených ještě před rokem 1920 - tak nějak koncem I. světové války. V receptu moje teta doporučuje ke slepování krém připravený třením: 120 g másla, 120 g cukru, 1/2 žloutku a po kapkách přidávala trochu černé kávy. Po slepení pak použila na polevu připravenou třením: 210 g cukru a 3 lžíc vlažné kávy.
    Suroviny:
  • 70 g práškového cukru
  • 140 g másla
  • 210 g hladké mouky
  • 2 žloutky (pro větší křehkost a krásnou barvu)
  • citrónová kůra i šťáva (pro vůni)
  • na špičku nože prášku do pečiva
  • zavařenina na slepování
    Postup přípravy:
  • Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odpočinout.
  • Z odpočinutého těsta vykrajujeme na pomoučeném vále koláčky.
  • Přeneseme na plech, upečeme do světlé barvy při střední teplotě (180°C) a vychladlé slepujeme např. zavařeninou nebo krémem dle tety Maři.

    Linecké koláčky velké - třené
    Suroviny:
  • 250 g práškového cukru
  • 7 lžíc másla
  • 750 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 7 lžíc mléka
  • 40 g amonium
  • strouhaná citrónová kůra

    Postup přípravy:
  • Třeme vejce s cukrem a tukem, přidáme mouku s amoniem a strouhanou citrónovou kůru.
  • Po částech přidáváme mléko a dobře propracujeme, necháme odpočinout a pak na pomoučeném vále vypichujeme velké linecké koláčky.
  • Děláme vždy jeden plech s plnými kolečky a druhý s vykrojenými kolečky.
  • Pečeme v mírné troubě (180°C), po vychladnutí slepujeme zavařeninou a pocukrujeme.

    Linecké těsto s oříšky
    Suroviny:
  • 150 g cukru
  • 300 g másla
  • 500 g hladké mouky
  • 150 g mletých oříšků
  • 1 - 2 žloutky
  • tuk nebo vosk na vymazání plechu, nebo papír na pečení
    Postup přípravy:
  • Z uvedených surovin vypracujeme obvyklým způsobem těsto a necháme odpočinout.
  • Rozválíme na plát a vykrajujeme tvary, které na plechu upečeme při střední teplotě (180°C).
  • Vychladlé je slepíme marmeládou a polijeme čokoládou.
  • Můžeme je zdobit mandlemi, zavařeným ovocem, nebo posypat tlučenými oříšky a slepovat.

    Mandlové šátečky
    Suroviny:
  • 200 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
    Na nádivku
  • 100 g loupaných strouhaných mandlí
  • 100 g práškového cukru s vanilkou
  • 1 celé vejce
  • 2 vařené prolisované žloutky
    Postup přípravy:
  • Z mouky a poloviny vejce (druhou polovinu necháme na potření), másla a soli vypracujeme na vále těsto.
  • Necháme je dvě až tři hodiny v chladnu odpočinout.
    Mezitím připravíme nádivku:
  • Utřeme syrové vejce s cukrem, přidáme vařené žloutky a ještě chvíli třeme.
  • Pak zamícháme strouhané mandle.
  • Odpočaté těsto rozválíme na placku, rádylkem vykrajujeme čtverečka a plníme nádivkou.
  • Dva cípky čtverečku přeložíme tak, aby vznikly trojúhelníčky neboli šátečky.
  • Okraje prstem stlačíme, aby nádivka nevytekla.
  • Šátečky potíráme rozšlehaným vejcem; můžeme ještě přizdobit polovinou mandličky a pečeme v prudké troubě (190°C) dorůžova.
  • Ještě teplé obalíme ve vanilkovém cukru.

    Linecké těsto černé
    Suroviny:
  • 280 g cukru
  • 140 g másla
  • 420g hladké mouky
  • citrónová kůra
  • 2 žloutky
    Postup přípravy:
  • Obvyklým způsobem vypracujeme těsto.
  • Vyválíme na plát a vykrájíme malá kolečka, které pomažeme vejci a upečeme.
  • Na upečené kolečka dáme zavařeninu a přes ní uděláme mřížky ze sněhu (bezé) a dosušíme.

    Mačacie oči
    (Ladislav Jaroš, sběratel kuchařských receptů, Žilina. 2002)
    Prísady:
  • 250 g hladkej múky
  • 130 g práškový cukor
  • vanilka
  • citrónová kôra
  • prášok do pečiva
  • 130 g maslo
  • 1 celé vajce

  • Postup pripravy:
  • Všetko zmiesime na cesto.
  • Vyvaľkame na 1/4 cm hrúbku a vykrajujeme kolieska.
  • Z polovice cesta vykrajujeme kolieska plné, z druhej polovice vykrajujeme kolieska rovnakej veľkosti, ale v strede vykrojíme ešte malý otvor.
  • Upečieme a spájame pikantným lekvárom a sypeme vanilkovým cukrom.

    Linecké těsto dvoubarevné
    Suroviny:
  • 250 g práškového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla nebo pokrmového tuku (typu "Smetol)
  • 2 celá vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa na obarvení
  • marmeláda na namazání
  • mleté ořechy na posypání
    Postup přípravy:
  • Obvyklým způsobem vypracujeme těsto.
  • Těsto rozdělíme na dva díly a do jednoho dílu přidáme 1 lžíci kakaa a vyválíme na plát velikosti plechu.
  • Vložíme na namazený plech, pokryjeme slabou vrstvou marmelády a posypeme ořechy.
  • Pak přikryjeme druhým světlým dílem stejně velkým.
  • Upečené pečivo pokryjeme čokoládovou polevu a nařežeme na díly.

    Kokosové sirky
    Suroviny:
  • 60 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 80 g mletého kokosu
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g kakaa
  • 1 žloutek
    Postup přípravy:
  • Suroviny smícháme na vále a vypracujeme těsto.
  • Z vyválené 0,5 cm silné placky krájíme rádylkem tenké tyčinky 0,5 cm široké a 6 cm dlouhé.
  • Pečeme v troubě na plechu vysypaném moukou.
  • Vychladlé tyčinky namáčíme jedním koncem v čokoládové polevě.

    Vánoční hvězdičky
    Suroviny:
  • 200 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g práškového cukru
  • 1 vařený žloutek
  • citrónová kůra
  • trocha vanilky
  • 20 g mletých oříšků na posypání
    Postup přípravy:
  • Na vál prosijeme mouku, rozdrobíme máslo, nastrouháme žloutek a přidáme další suroviny a vypracujeme těsto.
  • Těsto rozválíme na placku asi 2,5-3 mm tlustou a vypichujeme tvořítkem hvězdičky.
  • Potíráme je oslazenou vodou a posypeme mletými oříšky.
  • Pečeme v prudší troubě a upečené slepujeme vždy dvě na sebe zavařeninou.

    Skořicové růžičky
    Suroviny:
  • 220 g hladké mouky
  • 140 g másla nebo sádla
  • 200 g práškového cukru
  • 30 g loupaných mandlí
  • 1 celé vejce
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 citrónu - šťáva i kůra
    Postup přípravy:
  • Na vál prosijeme mouku, do důlku vložíme vejce a změklý tuk smíchaný s cukrem.
  • Ochutíme skořicí, citrónem a ze všeho vypracujeme těsto.
  • Z vyválených placek tvořítkem vypichujeme kytičky, které potíráme zbývající polovinou vejce a ozdobíme loupanými půlenými mandlemi.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě (180°C).

    Tatranková kolečka
    Suroviny:
  • upečená linecká kolečka
  • 3 Tatranky (Horalky)
  • moučkový cukr
  • mleté ořechy
  • rum
  • ztužený tuk (Lukana, Iva, Omega)
    Postup přípravy
  • Na upečená linecká kolečka přilepíme marmeládou kuličku z nepečeného těsta.
    Příprava nepečených kuliček:
  • Nakrájíme Tatranky (Horalky) najemno, promícháme s moučkovým cukrem, mletými ořechy, rumem a spojíme rozpuštěným ztuženým tukem (Iva, Lukana, Omega) na tvárnou hmotu.
  • Množství surovin určíme podle chuti a viskozity.

    Karamelová kolečka s krokantem
    Suroviny:
  • hotová linecká kolečka
  • karamelový krém z vařeného Salka
  • rozpuštěná čokoláda
  • ořechový krokant
    Postup přípravy:
  • Hotová linecká kolečka slepíme karamelovým krémem z vařeného Salka.
  • Polijeme čokoládou a ozdobíme ořechovým krokantem.

    Košíčky z lineckého těsta
    Postup přípravy:
  • Upečené košíčky z lineckého těsta plníme nepečenou nádivkou obsahující: mleté piškoty nebo pomletý upečený dortový piškotový korpus, kandované ovoce, rozinky, rum, krém, ořechy, citrónová kůra, marmeláda .
  • Davkujeme vše od oka, podle chuti a dohromady pomeleme.
  • Pak vytvarujeme košíčky, namočíme je v čokoládě a ozdobíme.

    Svatební podkovičky
    Postup přípravy:
    Jsou to podkovičky (půlměsíčky) z lineckého těsta, po upečení plněné máslovým krémem, pak máčené v čokoládě a patřičně ozdobené. Z plátů položených na sebe můžeme také vykrájet např. i kolečka a tyto upéci rozložené na plechu.
  • Po upečení pokryjeme polevou jednotlivé kousky pečiva

    Obecné pokyny pro tvarování drobného pečiva z lineckých těst.
    Z vyváleného plátu uvedených lineckých těst můžeme dělat např.:
  • vizitky - obdélníky vykrojené nožem, s vypíchnutou dírkou na jedné straně s textem. Texty píšeme bílkovou polevou.
  • zvířátka květy, věnečky, muchomůrky, karty, měsíčky a pod.
  • další zajímavé tvary dle vlastní fantazie a formiček, které máme pro vypichování k dispozici ve svém šuplíku.
    Na zdobení používáme tekutou čokoládu, bílkovou polevu, obarvenou bílkovou polevu. Na slepování nejčastěji různé zavařeniny nebo i nádivky (ořechová aj.). Některé polevy a nádivky jsou některé uvedeny v kapitole "Polevy, náplně, nádivky a krémy".

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]