VÁNOČNÍ PEČIVO Z LINECKÉHO TĚSTA
Linecké čajové těsto je vhodné pro pečení drobného pečiva s vánočními motivy. Základní informace o lineckém těstu, způsobu jeho přípravy i pečení, včetně jeho typického složení, je uvedeno v úvodní kapitole sladké kuchařky "Jak připravit těsta pro sladkosti" - "Křehké těsto - typ B". Pečeme při střední teplotě (180 - 190 °C). U klasického lineckého těsta platí hmotnostní poměr základních surovin vyjádřený čísly 1-2-3 tj. 1 díl cukru, 2 díly másla, 3 díly mouky. Dodržíme-li všechny zásady zpracování křehkého těsta, jistě se nám i linecké těsto povede. Rozdíl proti křehkému těstu je pouze ve větším množství tuku, dokonce někdy je dávkováno na jeden díl mouky jeden díl tuku.
Základní linecká kolečka
Suroviny:350 g práškového cukru500 g másla800 g hladké mouky2 žloutky1 celé vejce1 vanilkový cukr
Postup přípravy:Na vále vypracujeme obvyklým způsobem a popsaným způsobem těsto a necháme odležet.Rozválíme placku asi 2 mm silnou a tvořítkem vypichujeme kolečka.Na jeden plech dáváme plná kolečka a na druhý plech kolečka s vykrojeným středem.Pečeme v mírné troubě (180 HVT - 200°C NT) po dobu 5 - 10 minut.Upečená a vychladlá kolečka lepíme k sobě marmeládou, vždy jedno kolečko plné a jedno kolečko s vykrojeným středem.
HTV - horkovzdušná trouba; NT - normální trouba
Klasické linecké křehké koláčkyTento klasický recept na linecké těsto - má již dlouhou historii. Po desetiletí je používán v úplně stejných poměrech (1-2-3). Našel jsem ho ve stejné podobě nejen v současných novodobých kuchařkách, ale i v zápiscích tety Maři z Kyjova, pořizených ještě před rokem 1920 - tak nějak koncem I. světové války. V receptu moje teta doporučuje ke slepování krém připravený třením: 120 g másla, 120 g cukru, 1/2 žloutku a po kapkách přidávala trochu černé kávy. Po slepení pak použila na polevu připravenou třením: 210 g cukru a 3 lžíc vlažné kávy.
Suroviny:70 g práškového cukru140 g másla210 g hladké mouky2 žloutky (pro větší křehkost a krásnou barvu)citrónová kůra i šťáva (pro vůni)na špičku nože prášku do pečivazavařenina na slepování
Postup přípravy:Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu odpočinout.Z odpočinutého těsta vykrajujeme na pomoučeném vále koláčky.Přeneseme na plech, upečeme do světlé barvy při střední teplotě (180°C) a vychladlé slepujeme např. zavařeninou nebo krémem dle tety Maři.
Linecké koláčky velké - třené
Suroviny:250 g práškového cukru7 lžíc másla750 g hladké mouky3 vejce7 lžíc mléka40 g amonium strouhaná citrónová kůra
Postup přípravy:Třeme vejce s cukrem a tukem, přidáme mouku s amoniem a strouhanou citrónovou kůru.Po částech přidáváme mléko a dobře propracujeme, necháme odpočinout a pak na pomoučeném vále vypichujeme velké linecké koláčky.Děláme vždy jeden plech s plnými kolečky a druhý s vykrojenými kolečky.Pečeme v mírné troubě (180°C), po vychladnutí slepujeme zavařeninou a pocukrujeme.
Linecké těsto s oříšky
Suroviny:150 g cukru300 g másla500 g hladké mouky150 g mletých oříšků1 - 2 žloutkytuk nebo vosk na vymazání plechu, nebo papír na pečení
Postup přípravy:Z uvedených surovin vypracujeme obvyklým způsobem těsto a necháme odpočinout.Rozválíme na plát a vykrajujeme tvary, které na plechu upečeme při střední teplotě (180°C).Vychladlé je slepíme marmeládou a polijeme čokoládou.Můžeme je zdobit mandlemi, zavařeným ovocem, nebo posypat tlučenými oříšky a slepovat.
Mandlové šátečky
Suroviny:200 g hladké mouky130 g másla1 vejcešpetka soli
Na nádivku100 g loupaných strouhaných mandlí100 g práškového cukru s vanilkou1 celé vejce2 vařené prolisované žloutky
Postup přípravy:Z mouky a poloviny vejce (druhou polovinu necháme na potření), másla a soli vypracujeme na vále těsto.Necháme je dvě až tři hodiny v chladnu odpočinout.
Mezitím připravíme nádivku:Utřeme syrové vejce s cukrem, přidáme vařené žloutky a ještě chvíli třeme.Pak zamícháme strouhané mandle.Odpočaté těsto rozválíme na placku, rádylkem vykrajujeme čtverečka a plníme nádivkou.Dva cípky čtverečku přeložíme tak, aby vznikly trojúhelníčky neboli šátečky. Okraje prstem stlačíme, aby nádivka nevytekla.Šátečky potíráme rozšlehaným vejcem; můžeme ještě přizdobit polovinou mandličky a pečeme v prudké troubě (190°C) dorůžova.Ještě teplé obalíme ve vanilkovém cukru.
Linecké těsto černé
Suroviny:280 g cukru140 g másla420g hladké moukycitrónová kůra2 žloutky
Postup přípravy:Obvyklým způsobem vypracujeme těsto.Vyválíme na plát a vykrájíme malá kolečka, které pomažeme vejci a upečeme.Na upečené kolečka dáme zavařeninu a přes ní uděláme mřížky ze sněhu (bezé) a dosušíme.
Mačacie oči
(Ladislav Jaroš, sběratel kuchařských receptů, Žilina. 2002)
Prísady:250 g hladkej múky130 g práškový cukorvanilkacitrónová kôraprášok do pečiva130 g maslo
1 celé vajce
Postup pripravy:Všetko zmiesime na cesto.Vyvaľkame na 1/4 cm hrúbku a vykrajujeme kolieska.Z polovice cesta vykrajujeme kolieska plné, z druhej polovice vykrajujeme kolieska rovnakej veľkosti, ale v strede vykrojíme ešte malý otvor.Upečieme a spájame pikantným lekvárom a sypeme vanilkovým cukrom.
Linecké těsto dvoubarevné
Suroviny:250 g práškového cukru500 g hladké mouky250 g másla nebo pokrmového tuku (typu "Smetol)2 celá vejce1 prášek do pečiva1 lžíce kakaa na obarvenímarmeláda na namazánímleté ořechy na posypání
Postup přípravy:Obvyklým způsobem vypracujeme těsto.Těsto rozdělíme na dva díly a do jednoho dílu přidáme 1 lžíci kakaa a vyválíme na plát velikosti plechu.Vložíme na namazený plech, pokryjeme slabou vrstvou marmelády a posypeme ořechy.Pak přikryjeme druhým světlým dílem stejně velkým. Upečené pečivo pokryjeme čokoládovou polevu a nařežeme na díly.
Kokosové sirky
Suroviny:60 g hladké mouky60 g másla80 g mletého kokosu50 g práškového cukru50 g kakaa1 žloutek
Postup přípravy:Suroviny smícháme na vále a vypracujeme těsto.Z vyválené 0,5 cm silné placky krájíme rádylkem tenké tyčinky 0,5 cm široké a 6 cm dlouhé.Pečeme v troubě na plechu vysypaném moukou.Vychladlé tyčinky namáčíme jedním koncem v čokoládové polevě.
Vánoční hvězdičky
Suroviny:200 g hladké mouky140 g másla70 g práškového cukru1 vařený žloutekcitrónová kůratrocha vanilky20 g mletých oříšků na posypání
Postup přípravy:Na vál prosijeme mouku, rozdrobíme máslo, nastrouháme žloutek a přidáme další suroviny a vypracujeme těsto.Těsto rozválíme na placku asi 2,5-3 mm tlustou a vypichujeme tvořítkem hvězdičky.Potíráme je oslazenou vodou a posypeme mletými oříšky.Pečeme v prudší troubě a upečené slepujeme vždy dvě na sebe zavařeninou.
Skořicové růžičky
Suroviny:220 g hladké mouky140 g másla nebo sádla200 g práškového cukru30 g loupaných mandlí1 celé vejce1/2 lžičky mleté skořice1/2 citrónu - šťáva i kůra
Postup přípravy:Na vál prosijeme mouku, do důlku vložíme vejce a změklý tuk smíchaný s cukrem.Ochutíme skořicí, citrónem a ze všeho vypracujeme těsto.Z vyválených placek tvořítkem vypichujeme kytičky, které potíráme zbývající polovinou vejce a ozdobíme loupanými půlenými mandlemi.Pečeme ve vyhřáté troubě (180°C).
Tatranková kolečka
Suroviny:upečená linecká kolečka3 Tatranky (Horalky)moučkový cukrmleté ořechyrumztužený tuk (Lukana, Iva, Omega)
Postup přípravyNa upečená linecká kolečka přilepíme marmeládou kuličku z nepečeného těsta.
Příprava nepečených kuliček:Nakrájíme Tatranky (Horalky) najemno, promícháme s moučkovým cukrem, mletými ořechy, rumem a spojíme rozpuštěným ztuženým tukem (Iva, Lukana, Omega) na tvárnou hmotu.Množství surovin určíme podle chuti a viskozity.
Karamelová kolečka s krokantem
Suroviny:hotová linecká kolečkakaramelový krém z vařeného Salkarozpuštěná čokoládaořechový krokant
Postup přípravy:Hotová linecká kolečka slepíme karamelovým krémem z vařeného Salka.Polijeme čokoládou a ozdobíme ořechovým krokantem.
Košíčky z lineckého těsta
Postup přípravy:Upečené košíčky z lineckého těsta plníme nepečenou nádivkou obsahující: mleté piškoty nebo pomletý upečený dortový piškotový korpus, kandované ovoce, rozinky, rum, krém, ořechy, citrónová kůra, marmeláda .Davkujeme vše od oka, podle chuti a dohromady pomeleme.Pak vytvarujeme košíčky, namočíme je v čokoládě a ozdobíme.
Svatební podkovičky
Postup přípravy:
Jsou to podkovičky (půlměsíčky) z lineckého těsta, po upečení plněné máslovým krémem, pak máčené v čokoládě a patřičně ozdobené. Z plátů položených na sebe můžeme také vykrájet např. i kolečka a tyto upéci rozložené na plechu.Po upečení pokryjeme polevou jednotlivé kousky pečiva
Obecné pokyny pro tvarování drobného pečiva z lineckých těst.
Z vyváleného plátu uvedených lineckých těst můžeme dělat např.:
vizitky - obdélníky vykrojené nožem, s vypíchnutou dírkou na jedné straně s textem. Texty píšeme bílkovou polevou. zvířátka květy, věnečky, muchomůrky, karty, měsíčky a pod. další zajímavé tvary dle vlastní fantazie a formiček, které máme pro vypichování k dispozici ve svém šuplíku.
Na zdobení používáme tekutou čokoládu, bílkovou polevu, obarvenou bílkovou polevu. Na slepování nejčastěji různé zavařeniny nebo i nádivky (ořechová aj.). Některé polevy a nádivky jsou některé uvedeny v kapitole "Polevy, náplně, nádivky a krémy".
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)