Ochlupkance
(Martin Vrba: Článek regionálního bezplatném týdeníku Sedmička", 2010, krajová jihomoravská kuchyně)
Jihomoravské ochlupkance- jsou laciným a sladkým jídlem z oblasti Moravského Slovácka (Hodonisko, Břeclavsko). Jde v podstatě o uvařené malé nočky z těsta mírně odlehčeného přídavkem prášku do pečiva. Po uvaření se uvařené nočky neboli "ochlupkance" smíchají s ochucenými povidly (nejlépe domácími), tj. povidlovou omáčkou. Pokud je nepodáváme dětem a řidičům chystajícím se právě na cestu autem, můžeme omáčku navíc ochutit kalíškem rumu. Recept v týdeníku "Sedmička" (v mutaci pro Hodonínsko a Břeclavsko) uvedla v článku o tradiční kuchyni recepty Marcely Jankůjová, také autorky internetových stránek Kuchařka ze Slovácka, která zde recept v původním znění zveřejnila i když bez údajů vzájemných poměrů surovin. Paní Marcela píše: "Kdysi toto jídlo vařili ludé z chudoby, my dnes proto, že sme už přejezení všeckých tých řízkú plněných naruby, s ovocem, grilovaných atd." Jinak pokrmy z jižní Moravy nepostrádají originalitu, ba právě naopak. "Naše kuchyně je velmi bohatá, důležité je, aby se propagovala jak to třeba umí sousední Rakušané. Problém je asi v tom, že se v restauracích vůbec nevaří takové pokrmy jako jsou "praskokrky", "béleše", "přesňáky" nebo "ochlupkance", které patří ke klenotům kuchařského řemesla Břeclavska a Hodonínska. Břeclavská etnografka Alena Kaňová k tomu podotýká: "Mám velké obavy, že jihomoravské kuchyni hrozí zánik. Recepty totiž drží jen starší generace, třeba v Podluží u těch starších, ale celkově je to velice špatné".
Ochlupkance Marcely JankůjovéSuroviny:
Na těsto:
  • 500 g polohrubá mouka
  • 300-400 ml mléka na hustší těsto
  • 1 vajíčko
  • trochu soli
  • 1 lžičku prášku do pečiva
    Na ochucená povidla:
  • 2-3 lžičky povidel
  • 1 lžíce másla
  • cukr, podle chuti
  • 1 lžice rumu, není nutná

    Postup přípravy:
  • Z mouky, mléka, vajíčka, špetky soli a prášku do pečiva zaděláme polotuhé těsto.
  • Dobře uhnětené těsto nakrájíme na malé špalíčky - nočky a vhazujeme je do vařící osolené vody.
  • Když v hrnci během chvilky vyplavou na hladinu jsou již uvařené vyjmeme je cedníkem na mísu.
  • Mezitím rozředíme trochu povidla teplou vodou a přidáme rozpuštěné máslo a promícháme.
  • Tuto omáčku podle chuti dosladíme ještě cukrem a můžeme ji i vylepšit lžičkou rumu, pokud ovšem nevaříme pro děti nebo řidiče právě se chystající se na cestu.
  • Uvařené kousky těsta - "ochlupkance" smícháme s ochucenými povidly a podáváme.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]