Hruškový nákyp z veky
(Z časopisu "Apetit", září 2007, česká kuchyně)

Suroviny pro 4 osoby:
  • 8 krajíců veky nebo bílého toastového chleba
  • 250 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru se skořicí
  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 600 g oloupaných hrušek, na menší kostky
  • 1 lžička másla nebo oleje
  • strouhanka na vysypání formy

    Postup přípravy:
  • Troubu předehřejeme na 190 °C (horkovzdušnou na 170°C).
  • Zapékací nebo nákypovou formu či malý pekáček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, přebytek strouhanky vyklepeme.
  • Krajíce veky (toastového chleba) natrháme na kousky a v míse zalijeme vlažným mlékem.
  • Necháme aspoň 10 minut stát, aby se chléb rozmáčel, pak ho zpracujeme na husté těsto.
  • Žloutky smícháme s cukrem, přidáme rozmáčený chléb a kostky hrušek.
  • Dobře promícháme, aby byly kousky ovoce v těstě stejnoměrně rozptýlené.
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh, přesuneme ho na těsto ve formě a stěrkou nebo lžící opatrně, ale stejnoměrně zamícháme sníh do těsta.
  • Pečeme asi 40 minut, až bude povrch zlatohnědý.
  • Necháme chvíli vychladnout a podáváme.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]