Derelye - maďarské plněné těstoviny
(Anikó Gergely: "Culinaria Hungary", Nakladatelství Könenmann, Cologne 1999, maďarská kuchyně)
Maďarské plněné těstovinové taštičky - se nazývají "derelye" a od nepaměti zaujímají v maďarské kuchyni významné místo. Jejich důležitost dokresluje maďarské rčení: "Derelye - magyar ember ereje", volně přeloženo znamená "Dereley dávají Maďarům sílu". Oblíbenou náplní jsou povidla ("Szilvalekváros derelye") místně nazývané "Barátfüle" - neboli "uši mnicha", dále sladká tvarohová směs ("Túrós derelye"), a v polévce se zase s oblibou podávají taštičky plněné mletým uvařeným hovězím jazykem ("Tüdos táska"). Tato jídla vždy byla oblíbená během čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi.
Maďarské derelyeSzilvalekváros dereley - Barátfüle
Suroviny:
Na těsto:
  • 400 g (3 1/2 šálku) mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
    Na náplň:
  • 250 g povidel
  • 1 vaječný bílek
    Na podávání:
  • 100 g (1 3/4 šálku) strouhanky
  • 100 g (6 1/2 šálku) másla
  • drcená skořice a cukr

    Postup přípravy:
  • Na pracovní desce obvyklým způsobem uhněteme rukama směs mouky, vajíček a soli, až je hladké, elastické a tuhé tak, jak má správné nudlové těsto být.
  • Z těsta vytvoříme kouli a necháme je odpočívat 30-60 minut zakryté vlhkým plátnem.
  • Odpočinuté těsto vyválíme na pracovním stole na tenký plát.
  • Pracujeme rychle, aby těsto příliš nevyschlo!
  • Polovinu plátu těsta zakryjeme plátnem (kuchyňskou utěrkou či ubrusem) a na druhou odkrytou polovinu lžičkou v pravidelných intervalech dávkujeme povidla do přiměřeně velkých hromádek od sebe vzdálených asi 4 cm.
  • V hrnečku smícháme 1-2 lžičky vody s vaječným bílkem a rozšleháme směs vidličkou.
  • Bílkovou směsí potřeme volné těsto mezi hromádkami povidel.
  • Z přikryté poloviny plátu sejmeme plátno a tímto plátem přeložíme hromádky povidel rozmístěné na druhé polovině těsta ( - jako když zavřeme knihu).
  • Těsto vrchního plátu pevně přitlačujeme mezi kopečkami povidel, aby se v tomto místě těsta dobře spojila.
  • Pak nožem, sekáčkem nebo rádlem oddělíme jednotlivé čtverce těsta s náplní na samostané povidlové taštičky - "derelye".
  • Ty vaříme ve vroucí vodě v nezakrytém hrnci asi 8-10 minut.
  • Mezitím osmahneme na másle strouhanku dozlatova.
  • Když jsou taštičky uvařené, přemístíme po odkapání na děrované naběračce do pánve s osmahnutou strouhankou.
  • Pánví pečlivě třeseme (nemícháme!), aby strouhanka zcela obalila celý objem taštiček.
  • Dereley podáváme horké a posypané směsí cukru a skořice.

    Tútós dereley - taštičky s tvarohovou náplní
    Suroviny:
    Na těsto:
  • 400 g (3 1/2 šálku) mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
    Na náplň:
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 5 lžíc práškového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky strouhané citrónové kůry
  • 1 žloutek
  • 1-2 lžíce krupice (podle potřeby)
    Na podávání:
  • 100 g (1 3/4 šálku) strouhanky
  • 100 g (6 1/2 šálku) másla
  • drcená skořice a cukr

    Postup přípravy:
  • Připravíme těsto a vyválíme plát podle návodu uvedené v předcházejícím receptu "Szilvalekváros derelye (viz výše)a v postupu pouze nahradíme švestková povidla tvarohovou náplní
  • Tvarohovou náplň připravíme smícháním uvedených suroviny a případně přídavku krupice (semoliny), pokud se nám zdá náplň příliš řídká.
  • Přidáme 1 nebo 2 lžíce krupice až získáme správnou konzistenci.
  • V plnění a přípravě taštiček pokračujeme stejným způsobem jako v předchozím receptu.
  • Taštičky můžeme rovněž obalit v osmažené strouhance a případně je jen polijeme máslem a ochutíme cukrem.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]