Ovocné kynuté knedlíky
(Podle Janků-Sandtnerové: "Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů", str.205, Česká grafická unie Praha, 1941)
Kynuté ovocné knedlíky - pokud zůstanou po uvaření nadýchané a mají naši oblíbenou ovocnou náplň, tak jsou opravdu letním pokladem a potěšením. V Kyjově vždy již začátkem jara s obavami sledujeme, jestli májové mrazíky nepoškodí křehké květy naší již kultovní, ale stále košaté meruňky. Byla zasazena na počátku 30-tých let a v jejím stínu sedí již naše třetí generace, dnes již vyrůstá další v mladší generaci. Nedočkavě hledíme nahoru na postupně se zbarvující zrající plody a polykáme sliny. Na Valašsku a Slovácku velkým, nadýchaným ovocným knedlíkům říkáme "pěry", jsou přece tak lehké jako pírko. Kynuté těsto, podle níže uvedeného receptu, můžeme plnit různým letním ovocem, ale nejen to. Také můžeme použít švestková nebo borůvková povidla, nebo dokonce je plnit sušenými uvařenými švestkami, z nichž vyjmeme pecky. Nebo vezmeme různé marmelády a zavařené osušené ovoce. Nemusíme tedy se svou touhou čekat až na léto, . . i když jsou pěry v tomto období nejlepší. Můžeme je uvařit dokonce prázdné, neplněné. Po uvaření je roztrhneme a navršíme na ně ovoce např. syrové jahody smíchané s cukrem nebo jiné zmíněné druhy ovoce a zavařenin. A někdo, kdo může, tak si ještě knedlíky ozdobí sladkou šlehačkou. My máme nejraději meruňkové s mákem, a musí ho být opravdu hodně. Ať tedy žijí naše báječné kynuté "pěry"!
Suroviny pro 5 porcí:
  • 50 g droždí
  • na špičku nože cukru (nebo 1 kostka - DDK)
  • 450 g mouky
  • sůl
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky nebo 1 vejce
  • 120 g hrubé (krupičkové) mouky
  • rozpuštěné máslo na polití
  • strouhaná houska nebo tvaroh nebo mák na posypání
  • ovoce na naplnění (švestky, borůvky, jahody, maliny aj.)

    Postup přípravy:
  • Rozdrobíme droždí do hrnečku po babičce, přidáme cukr a dobře zamícháme.
  • Pak přidáme 1-2 lžíce mouky a asi polovinu vlahého mléka.
  • Zamícháme a dáme na teplé místo a necháme vzejít (podaří se to asi za 15 minut - DDK) kvásek.
  • Když droždí vzejde (dělají se v roztoku bublinky a pěna) můžeme je nalít do připravené, osolené a prosáté mouky.
  • Pak přidáme zbytek vlahého mléka, ve kterém jsme rozmíchali žloutky (nebo vejce) a vypracujeme tuhé těsto dohladka. - vězme, že vykynutím těsto zřídne!
  • Z vypracovaného těsta vařečku vyndáme (:o), těsto v míse pěkně urovnáme, posypeme je trochou mouky, přikryjeme čistým ubrouskem a dáme vykynout na teplé místo.
  • Když těsto vykyne tak, že zvětší minimálně o polovinu i více svůj původní objem, vyklopíme je na mírně pomoučený vál.
  • Uválíme silnější váleček, ze kterého ukrajujeme jednotlivé díly, roztlačíme je na placku dlaní a do ní pečlivě zabalíme osušené vybrané ovoce. Můžeme z těsta také vykrajovat kousky lžící a z nich po naplnění udělat opět kulaté knedlíky, ty naklademe na pomoučené místo a necháme ještě vykynout (asi 15 minut).
  • Doporučuji mezi kynutím knedlíky jednou obrátit, aby byly všude stejně kulaté.
  • Pak je vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou, přikryjeme poklicí a vaříme podle velikosti 5 až 8 minut, při čemž v druhé polovině této doby je obrátíme.
  • Nesmíme je převařit, to by splaskly.
  • Uvařené knedlíky rychle vyndáme na síto, propícháme vidličkou nebo je natrhneme dvěma vidličkami, aby z nich vyšla pára.
  • Dáme je na mísu a na talíři posypeme zvolenou posypkou dle libosti strávníka, omastíme rozpuštěným máslem a podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]