Roláda s tvarohovým krémem
(Recept od Kamilky Kroupové Bc. z Brna, leden 2008)


Suroviny:
Na korpus:
  • 6 žloutků
  • 100 g cukru
  • 4 bílky
  • 100 g polohrubé mouky
    Na náplň:
  • pikantní marmeláda
  • 300 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 250 g plnotučného tvarohu jemného nejlépe prodávaný ve vaničce

    Postup přípravy:
    Příprava piškotového těsta:
  • Žloutky utřeme s polovinou cukru do pěny, pro zlehčení a snadnější vyšlehání můžeme přidat 2-3 lžíce vařící vody.
  • Oddělené bílky napůl ušleháme a za stálého šlehání přidáváme druhou polovinu cukru a ušleháme pevný sníh.
  • Sníh lehce vmícháme do utřeným žloutků a do směsi opatrně přidáváme mouku.
  • Vše zlehka promícháme nejlépe větší metlou a jen překládáme.
    Pečení piškotového korpusu:
  • Plech vyložíme pečícím papírem a piškotové těsto rovnoměrně rozetřeme na papír. Pečeme při 200° C asi 10 minut až upečené těsto získá zlatavou barvu.
    Plnění piškotového korpusu v roládu a zdobení:
  • Upečený piškotový korpus překlopíme na čistou jemně práškovým cukrem pocukrovanou utěrku a stáhneme dolů pečící papír.
  • Plát korpusu opatrně smotáme a necháme částečně vychladnout.
  • Potom korpus opět rozmotáme a necháme zcela vychladnout.
  • Potřeme pikantní marmeládou, rozetřeme krémovou náplň a smotáme v roládu.
  • Příprava krémové náplně:
    Z mléka a pudinkového prášku z vanilkovou příchutí uvaříme hustý až tuhý pudink. Ihned po uvaření necháme pudink v hrnci a opatrně na něj nalijeme studenou vodu.
  • Nebojme se, pudink nezřídne, voda na povrchu zabrání, aby při vychladnutí pudink utvořil škraloup, který by nám poté dělal hrudky v krému.
  • Mezitím máslo vyšleháme s cukrem - cukru můžeme podle naší chuti ubrat nebo přidat.
  • Do vyšlehaného másla přidáme zcela vychladlý pudink a vyšleháme hladký krém.
  • Pak do krému opatrně za ručního šlehání přidáme plnotučný tvaroh z vaničky.
  • Nemusíme však přidat všechen, ale řídíme se naší chutí a viskozitou krému.
  • Krém rozetřeme na piškotový plát předem potřený pikantní marmeládou.(viz výše)
    Zdobení a podávání rolády:
  • Hotovou smetanou roládu naplněnou krémem ozdobíme podle chuti a fantazie, pocukrujeme, polijeme polevou apod.
  • Podáváme se šlehačkou.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do DSK
    HOME
    [CNW:Counter]