Piškotové rolády plněné různými náplněmi, zavřeninami, tmavými či světlými krémy, přelité čokoládou apod, jsou všem dobře známou nadýchanou, lehkou pochoutkou. Jsou oblíbené i jinde ve světě, např. ve Francii patří dokonce mezi vánoční cukroví v podobě tzv. "polena". Podle jednoduchého receptu zvládneme roládu piškotového těsta i doma. V případě, že chceme upéci tmavě hnědé piškotové těsto přidáme kakao. Olej je nezbytný pro zachování vláčnosti, hladká mouka poskytuje hebčí, pevnější těsto, polohrubá zase nadýchanější. Jako kakao použijeme zásadně klasické tzv."holandské kakao", nikoliv instantní granule. Těsto můžeme upéci předem a piškotový plát stočený ve fólii uchovat v chladu až do doby, kdy ho chceme plnit a podávat. Náplň roztíráme těsně před podáváním, aby piškot zbytečně nezvlhl, zejména působením krémových náplní s tvarohem nebo s ovocem. Prosakování vlhkosti náplně můžeme zabránit např. posypáním těsta strouhaným kokosem před nanesením náplně. Také pomůže tenká vrstva domácí husté zavařeniny např. meruňkové. Piškotovou roládu můžeme podávat ještě s kopečkem smetany, často zakysané nebo jako doplněk ke zmrzlině. Moučník oživí i drobně nakrájené čerstvé ovoce. »"Ve středověku se peklo drobné cukroví, byly to především piškoty. Mnohé kuchařky si dávaly na piškotech opravdu záležet. Tak např. podle paní z Bubna nebo kuchařky panny Mariany Rakušanky se těsto na piškoty mělo třít celé tři hodiny. Pekly se tehdy trochu jinak než jsme dnes zvyklí, a název zahrnoval širší škálu cukroví. Dělaly se například z rozvařeného ovoce s cukrem, vše utřeno s několika bílky, potom namazáno na oplatky bez pečení. Jindy byly z vína, mouky, cukru a koření. Hmota se pekla v dortové pánvi vcelku a na oplatcích prý pěkně naskočila. Teprve po upečení se rozkrájely. Jenom vzácně se těsto lilo do "komůrek" z papíru. Španělské piškoty se lily na papír rovnou v žádané velikosti a pak se pekly. Často se přidávala růžová voda."«
(Magdalena Beranová: "Jídlo a pití v pravěku a ve středověku", str. 199, Nakladatelství Academia, Praha 2005)