Klasická piškotová roláda
(Jitka Rákosníková, redaktorka časopisu "Apetit", z přílohy deníku DNES, červenec 2006)
Piškotové rolády plněné různými náplněmi, zavřeninami, tmavými či světlými krémy, přelité čokoládou apod, jsou všem dobře známou nadýchanou, lehkou pochoutkou. Jsou oblíbené i jinde ve světě, např. ve Francii patří dokonce mezi vánoční cukroví v podobě tzv. "polena". Podle jednoduchého receptu zvládneme roládu piškotového těsta i doma. V případě, že chceme upéci tmavě hnědé piškotové těsto přidáme kakao. Olej je nezbytný pro zachování vláčnosti, hladká mouka poskytuje hebčí, pevnější těsto, polohrubá zase nadýchanější. Jako kakao použijeme zásadně klasické tzv."holandské kakao", nikoliv instantní granule. Těsto můžeme upéci předem a piškotový plát stočený ve fólii uchovat v chladu až do doby, kdy ho chceme plnit a podávat. Náplň roztíráme těsně před podáváním, aby piškot zbytečně nezvlhl, zejména působením krémových náplní s tvarohem nebo s ovocem. Prosakování vlhkosti náplně můžeme zabránit např. posypáním těsta strouhaným kokosem před nanesením náplně. Také pomůže tenká vrstva domácí husté zavařeniny např. meruňkové. Piškotovou roládu můžeme podávat ještě s kopečkem smetany, často zakysané nebo jako doplněk ke zmrzlině. Moučník oživí i drobně nakrájené čerstvé ovoce. »"Ve středověku se peklo drobné cukroví, byly to především piškoty. Mnohé kuchařky si dávaly na piškotech opravdu záležet. Tak např. podle paní z Bubna nebo kuchařky panny Mariany Rakušanky se těsto na piškoty mělo třít celé tři hodiny. Pekly se tehdy trochu jinak než jsme dnes zvyklí, a název zahrnoval širší škálu cukroví. Dělaly se například z rozvařeného ovoce s cukrem, vše utřeno s několika bílky, potom namazáno na oplatky bez pečení. Jindy byly z vína, mouky, cukru a koření. Hmota se pekla v dortové pánvi vcelku a na oplatcích prý pěkně naskočila. Teprve po upečení se rozkrájely. Jenom vzácně se těsto lilo do "komůrek" z papíru. Španělské piškoty se lily na papír rovnou v žádané velikosti a pak se pekly. Často se přidávala růžová voda."«
(Magdalena Beranová: "Jídlo a pití v pravěku a ve středověku", str. 199, Nakladatelství Academia, Praha 2005)
Čokoládová roláda- ilustrační obrázekSuroviny:
Na korpus:
  • 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 5+1 lžíc hladké nebo polohrubé mouky
  • 1 špetka prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa, v případě tmavého těsta
  • 1 citrón, šťáva a nastrouhaná kůra
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kokosu nebo jemné strouhanky
    Na náplň:
  • čokoládový krém s lískovými oříšky nebo Nutella, kvalitní domácí zavařenina, máslový krém aj.

    Postup přípravy:
  • K bílkům, odděleným od žloutků v naprosto čisté misce (bez stop tuku!), přidáme špetku soli a začneme šlehat ručně nebo nejlépe elektrickým šlehačem sníh.
  • Jakmile po vytažení šlehače zůstávají z pěny trčet pevné špičky máme ušlehané.
  • V jiné míse utřeme žloutky s cukrem do pěny (směs zesvětlá, nabude a podobá se pěně).
  • Přídáme pět lžíc mouky, prášek do pečiva, kakao (jen v případě, že chceme tmavé těsto), olej, citrónovou šťávu a kůru.
  • Třít a míchat můžeme vařečkou, což je lepší než použití pružné plastové stěrky.
  • Do těsta opatrně zapracujeme sníh z bílků spolu se lžící mouky.
  • Děláme to jen zlehounka, abychom z bílků nevypudili vzduch, moučník by nebyl nadýchaný.
  • Sníh můžeme vetřít stěrkou a nebo i běžnou lžící.
  • Mezitím troubu předehřejeme na 160°C.
  • Na plech položíme papír na pečení, aby lépe držel můžeme plech lehce pomastit, papír posypeme kokosem nebo strouhankou.
  • Těsto na připravený plech vlijeme a pomocí stěrky stejnoměrně rozetřeme.
  • Na přípravu rolády musí mít tvar obdélníku s výškou asi jeden centimetr.
  • Pečením trochu nabude a čím tenčí je, tím se roláda bude lépe zabalovat.
  • Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova, upečené těsto by mělo být na dotek pružné.
  • Upečený piškot necháme chvilku vychladnout a pak ho přeneseme i s papírem na pečení na utěrku a pevně zarolujeme.
  • Tím zajistíme, že po naplnění bude roláda dobře držet tvar, protože plát těsta získá tvarovou paměť.
  • Až těsně před podáváním roládu rozbalíme, sloupneme papír na pečení, potřeme vybranou náplní a opět zarolujeme.
  • Podáváme poprášené cukrem nakrájené na řezy a doplněné např. šlehačkou, lesním ovocem aj.

    Doporučená náplň:
    Čokoládový krém s lískovými oříšky
  • Nad hrnec s mírně vroucí vodou postavíme misku se 2 vejci a 80 g krupicového cukru.
  • Za ohřevu párou prošleháme metličkou až se suroviny spojí, pak odstavíme.
  • Přidáme 250 g másla nakrájeného na kostičky, 100 g rozehřáté čokolády na vaření, 50 g mletých lískových oříšků a 2 lžíce nějakého aromatického likéru (např. griotky, Amaretta aj.).
  • Prošleháme na krém a vychladlý použijeme k naplnění rolády.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do DSK
    HOME
    [CNW:Counter]