Masopustní koblihy
(Elek Magyar: "Kuchařská kniha labužník", Pannonia Budapešť, 1968)Masopustní koblihy - mají být lehké jako pěna a křehké, aby se v ústech rozplývaly. Barvu mají mít zlatavou a kolem bílý proužek. Podávají se horké, zvláště o "masopustě". Když se koblihy začnou smažit, zasedneme ke stolu a jakmile se naplní menší mísa, ihned je podáváme; ve smažení pokračujeme, jelikož je jisté, že záhy budeme potřebovat další dávku. Přenášíme-li koblihy z kuchyně ke stolu přes chladnou předsíň, přikryjeme je bílým damaškovým ubrouskem, poněvadž tento výborný moučník ani syrový, ani usmažený nesnáší chladný vzduch. Již k přípravě těsta použijeme ohřáté mouky, také kvásek chráníme před chladem a rovněž vykrájené koblihy dáme na teplé místo vykynout. Ten, kdo koblihám rozumí, nemusí být poučován, že nejlepší pro smažení je dokonalé čisté vonné sádlo, ve kterém mají koblihy plavat. Musí být rovněž horké, lépe když je rozpálené. Příprava koblih vyžaduje mnoho práce a péče, kdo se toho bojí, ať se do práce ani nepouští, poněvadž se mu může stát, že místo správných koblih upeče vdolky. Masopust - neboli karnevalové období bylo v minulosti období od Tří králů do Popeleční středy. Od Popeleční středy následuje postní období před Velikonocemi, proto se má přestat jíst maso (carni-val, maso-půst). Masopust, a zvláště několik posledních dní tohoto období (ostatky, fašank, fašanky, končiny, bláznivé dny, konec masopustu), byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem obžerství, během kterého bylo třeba se dosyta a dobře najíst. Pak následoval dlouhý čtyřicetidenní půst. Dnes je to u nás převážně jen lidová zábava a vzpomínka na opravdový půst doprovázená všudepřítomným komerčním využitím.
Suroviny:500 g hladké prosáté mouky6 žloutků60 g rozpuštěného vlahého másla50 g práškového cukru400 ml mléka1 lžíce rumu20 g droždí ve vlahém slazeném mléce se špetičkou soli.sádlo na smažení
Pro podávání:meruňková, rybízová nebo malinová zavařenina.
Postup přípravy:Do prosáté hladké mouky, postavené předtím na několik hodin na teplém místě.Přidáme žloutky, rozpuštěné vlahé máslo, práškový cukr, mléko, rum, a vykynuté droždí.Těsto vařečkou dobře vypracujeme a přikryté kastrolem necháme 35-40 minut odpočívat, až dobře vykyne (zvojnásobí svůj objem).Pak těsto na pomoučeném vále vyválíme na tenkou placku asi 2 cm silnou.Okrouhlým tvořítkem nebo přiměřeně velkým okrajem skleničky vykrajujeme koblihy.Vykrojené koblihy přikryjeme a opět necháme kynout až opět zdvojnásobí svůj objem.Vykynuté koblihy klademe do kastrolu s rozpáleným tukem (tradičně se používalo sádlo).Přiklopíme pokličkou a smažíme po jedné straně dočervena.Potom je obrátíme, pokličku sundáme a dosmažíme stejně i na druhé straně.Takto smažené koblihy budou mít kolem hezký bílý kroužek.Do kastrolu dáme hodně tuku, alespoň na tři prsty vysoko, aby v něm koblihy volně plavaly.Také nedáváme najednou smažit mnoho koblih.Usmažené koblihy vybíráme na mísu dírovanou lopatkou a sypeme je práškovým cukrem.Podáváme polité ohřátou, případně trochu vodou zředěnou pikantní marmeládou.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)