Smažené koblihy plněné marmeládou - základní recept
(Tereza Nosálková, redaktorka časopisu "Apetit" v příloze LÉTO deníku Dnes, srpen 2006, česká kuchyně)Koblihy - anglicky "doughnuts" nebo "donuts" nebo např. slovinsky "strukji", jsou oblíbené po celém světě včetně české kuchyně ("Někdo má rád vdolky, jiný zase holky" - staročeské pořekadlo). Jsou to smažené kousky kynutého těsta, na chuť sladké nebo i slané. Většinou se využívaly zbytky kynutého těsta po zadělávání na chleba. Nejoblíbenější jsou dva tvary a typy pečiva: koblihy ve tvaru prstence s kruhovým otvorem uprostřed a koblihy tvaru zploštělé koule plněné např. marmeládou (obvyklé u nás), smetanou, vaječným krémem, tvarohem, mákem nebo jinou sladkou náplní. Malé kousky těsta ve středu s kruhovým otvorem (prstence), mohou být připraveny uvnitř duté. Koblihy se převážně smaží v oleji, byly pečeny často v peci, troubě a v méně častých případech je koule kynutého těsta stlačeno plotnami a upečeno jejich elektricky vyhřívanými plochami jako lívanec. Koblihy - "doughnuts" mají nejasnou historii. Jedna teorie nás vede do Severní Ameriky k holandským přistěhovalcům, kteří měli tady významný podíl na popularizaci sladkých dezertů, sušenek, smetanových a ovocných koláčů. Jiný příběh zase přisuzuje vznik koblihů v podobě prstence dánskému námořnímu kapitánu Hanson Gregorymu, který během zuřivé vichřice, potřeboval mít u kormidla obě ruce volné a tak napíchl pečivo - svoji svačinku na madla kormidla. Kruhový otvor uprostřed pečiva se ukázal prospěšný, neboť značně usnadnil propečení koblihy; u české plněné koblihy hraje stejnou roli přenosu tepla náplň. Pečivo není uprostřed nedopečené a na povrchu spálené. Jinou možnou souvislost lze hledat ve spojení s židovským svátkem "Hanukkah" - festivalem světel, kdy je v oleji smaženo pečivo stejného tvaru tzv. "sufganijot" (spolu s jinými smaženými pokrmy, jako jsou "latkes"). Je připomínkou na malé množství "svatého" olivového oleje zbylého v sedmiramenném svícnu "menorah" v Jerusalemském chrámu, který dokázal svítit po neuvěřitelných sedm dní. Svícen "menorach" je jedním z nejstarších symbolů židovského národa a představuje hořící keř, který spatřil Mojžíš na hoře Sinaj (Exodus 25). Další, ale již romantická verze je příběh o dívce, která je pekla v roce 1860 svému milému - jezdci jménem Johny Frye, který sloužil na koňském hřbetě Pony Expresu. Byla to proslulá rychlá poštovní službě pendlující vždy od dubna 1860 až do listopadu 1861 Severní Amerikou od řeky Missouri na pobřeží Pacifiku.

Suroviny:330 g hladké mouky30 g hrubé mouky1 zarovnaná lžíce krupicového cukru30 g másla2 žloutky25 g droždíšpetka soli1 lžička citrónové kůry1/2 sáčku vanilkového cukru2 lžíce rumu200 ml vlažného mléka500 ml rostlinného oleje na smažení200 g zavařeniny, podle obliby (např. jahodová, meruňková a pod.)
Postup přípravy:
Příprava těsta:Nejdříve zaděláme na kvásek: Do hrnečku s vlažným mlékem rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru, vidličkou rozmícháme a necháme vzejít.Asi za čtvrt hodiny začne směs v hrnečku bublat a pěnit v důsledku nepředstavitelných sexuálních orgií milionů kvasnic.Mezitím ve velké míse utřeme máslo s cukrem, přidáme rum, vanilkový cukr a citrónovou kůru.Do tohoto základu prosijeme mouku, vlijeme vzešlý kvásek a zalijeme zbylým mlékem.Vařečkou vše poctivě zpracujeme na vláčné a pružné těsto.Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, až se jeho objem zdvojnásobí - to trvá v závislosti na teplotě okolí asi půl až třičtvrtě hodiny.Kvasinky se moc rády množí v teploučku, např. pod peřinou, ve vlažné troubě nebo někde v blízkosti topení; každopádně ale v prostředí, kde není průvan.
Příprava plněných bochánků:Vykynuté těsto vyklopíme na vál (pracovní desku), ještě jednou důkladně prohněteme a vyválíme plát asi s dvoucentimetrovou výškou.Nožem postupně odkrajujeme takové množství těsta (25-30 g), aby se výsledný koblížek vešel do dlaně a měl průměr asi tři centimetry.Palcem ho ještě protáhneme na placku a do středu vložíme kávovou lžičku vybrané náplně.Tvarovat koblihy můžeme také tak, že z rozváleného těsta skleničkou s navlhčenými okrajem vykrajujeme kolečka.Z placky vytvoříme uzlíček, nahoře těsto pevně spojíme a švem dolů ho položíme na čistou utěrku rozloženou v blízkosti tepla.Zde budou naplněné bochánky ještě asi půlhodinku kynout.
Smažení koblíh:Zatímco bochánky kynou, připravíme horkou olejovou lázeň.Do hlubšího kastrolu nalijeme tolik oleje, aby v něm mohly kobližky i po nabytí plavat.Olej rozehřejeme; nakonce můžeme použít i fritézu, pokud ji máme.Teplota oleje je ke smažení vhodná, když do vhozené drobky chleba asi během 30 vteřin zezlátnou (190-198°C).Pak do oleje vkládáme kobližky, ale jen tolik, aby se navzájem nedotýkaly.Obrátí se buď samy nebo jim k tomu pomůžeme vařečkou.Po vyjmutí z horkého oleje koblihy zabalíme do papírových ubrousků k odsátí přebytečného tuku.Hotové koblihy by měly být po obou stranách krásně zlatavé, v polovině oddělené bílým proužkem.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)