Tinginys - litevský "líný" dezert
(Soňa Čermáková, Mgr.: Recept získaný od paní Dagmar Váňové na večeru věnovanému Litvě v čajovně V síti" v Praze v prosinci 2010, litevská kuchyně)Tiginys - je nepečený klasický litevský dezert ze směsi čokolády, kondenzovaného mléka a drcených piškotů. Je velmi snadný, snad proto ten název. Litevsky "Tinginys"znamená, lenoch (dezert pro líného cukráře). Je na přípravu velmi snadný, tak si vysloužil ten název právem.
Suroviny:
200 g dětských piškotů125 g másla200 g slazeného kondenzovaného mléka100 g čokolády na vaření
1 kávová lžička mleté skořice.
Postup přípravy:Nejprve pomocí válečku rozdrtíme piškoty v sáčku, v němž jsme je koupili a drť přesypeme do hrnce či skleněné nádoby.Připravíme vodní lázeň - do menšího kastrůlku vlijeme kondenzované mléko a mírně mícháme v horké vodě ve tším kastrole.Když mléko trochu více zkapalní vložíme do něho po kouskách máslo.Opět mícháme, dokud se máslo nerozpustí a nespojí s mlékem.Jako poslední vložíme do hmoty na kousky rozlámanou čokoládu a znovu mícháme, dokud se nespojí s předchozími surovinami v homogenní hmotu.Když je hmota již krásně propojená a vymíchaná vlijeme ji na rozdrcené piškoty a dobře promícháme. (Poznámka: K lepšímu propojení je lepší suroviny vzájemně prohníst rukou.)Hotovou hmotu můžeme rozdělit na dvě stejnoměrné části a vložit ji naležato do dvou svačinových sáčků.Snažíme se sáčky co nejvíce naplnit, aby hmota k sáčku přilnula.Pak je zvenčí vytvarujeme na dva souměrné válečky.Volný zbytek sáčku stačí jen pevně obmotat kolem válečku (nebo provázkem) a pak je dáme na několik hodin vychladnout do chladničky, dokud neztuhnout a nezpevní se.Po vyjmutí z lednice hmoty ze sáčku vyjmeme.Takto připravenou čokoládovou hmotu, můžeme nakrájet na plátečky a ihned servírovat.Poznámka - do tekuté směsi můžeme ještě nakrájet fíky nebo dát rozinky a pod.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)