Flódni - trojvrstvý maďarský dezert
(Anikó Gergely: "Culinaria Hungary", Könenmann Verlagsgesellschaft mbH, Cologne 1999, maďarská a židovská kuchyně)
Flódni, fladni, fladen, fluden - je židovský vícevrstvý moučník z listového těsta, údajně snad původem z Východní Evropy (Halič). Někteří lidé tvrdí, že pochází z Jižního Německa a Alsaska-Lotrinska, a teprve odtud se později rozšířil na východ do Maďarska ("flódni"), Rumunska a dalších východoevropských zemí. Často býval slazen medem a podáván na sklonku židovských svátku "Rosh Hashanah" nebo "Sukkot" je (stejně jako štrúdl) symbolem celoroční hojnosti. Dnes již obecně patří k dobrému jídlu v každém ročním čase. Jeho vícenásobné vrsty tvoří ovoce (jablka-Maďaři, meruňky, fíky-Tunisané aj.), mák a ořechy. Slovo z jidiš "fluden" je odvozeno z německého "Fladen" (placka, mazanec, kravinec) což příbuzné francouzskému "flan" (palačinka,nákyp). Název poukazuje na plochý koláč ("flat cake"), nebo spíše dort. Někteří pisatele usuzují, že moučník "fluden" byl převzat z maďarské kuchyně. A opravdu nejchutnější fluden byl údajně již v minulosti připravován v okrese Maramures v maďarsky hovořící části Rumunska. Byl připravován s tenkého štúdlového těsta (filo) a smotán jako štrudl a tak se i původně dělával v Maďarsku. V kuchařské knize "Transylvanian Cuisine" od Paul Kovis je "fladen" nebo "fladni" již popsán jako za multivrstvý koláč. Podle této knihy byl jako základní sladidlo používán med, také symbol hojnosti. Původně byla výhodou zavinutého koláče (závinu) možnost jeho jezení pomocí rukou a přitom náplň nepadala dolů. Zavinout však vícevrstvý maďarský moučník flódni bylo již poněkud obtížnější, neli nemožné. No . . .a nakonec se dá přece elegantně jíst lžičkou a nad talířkem, takže ani nedrobíme.
Flódni-trojvrstvý dezertSuroviny:
Na těsto:
  • 200 g (1/4 šálku) husího sádla nebo přepuštěného másla
  • 350 g mouky (3 šálky)
  • 1 vejce
  • 1 vaječný žloutek
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce moučkového (konf.) cukru
  • šťáva z 1 citrónu
    Na jablečnou náplň:
  • 1 kg jablek, oloupané a nastrouhané
  • 2-3 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky skořice
    Na makovou náplň
  • 100 g (2/3 šálku) mletého máku
  • 100 g (necelý 1 šálek) práškového cukru
  • 1/8 lžičky strouhané citrónové kůry
    Na ořechovou náplň
  • 100 g (3/4 šálku) mletých vlašských ořechů
  • 100 g (necelý 1 šálek) práškového cukru
    Na pomazání:
  • 60-80 g (3-4 lžíce) meruňkové marmelády
    Na glazeování povrchu:
  • 1 vejce, rozšlehané

    Postup přípravy:
    Příprava těsta:
  • Rozdrobíme tuk do mouky na drobenku, přidáme vejce, žloutek, sůl, cukr a citrónovou šťávu.
  • Vše spolu uhněteme v těsto, které uložíme na 8 až 10 hodin do chladničky.
  • Mezitím připravíme jednotlivé nádivky.
    Příprava jablečné nádivky:
  • Oloupaná a nastrouhaná jablka ihned vložíme na pánev, bez přídavku jakékoliv kapaliny a ohříváme je až změknou.
  • Necháme je pak ochladit.
    Příprava makové nádivky:
  • Smícháme mletý mák s cukrem a citrónovou kůrou.
    Příprava ořechové nádivky:
  • Smícháme mleté ořechy a cukr.
    Skládání vrstev těsta:
  • Připravené těsto rozdělíme na pět stejných dílů.
  • Každý díl rozválíme na stejné obdélníky o velikosti plechu na pečení (cca 20 x 30 cm).
  • Pak umístíme první plát na vymazaný plech, na jeho povrch rozetřeme jablečnou nádivku, posypeme ji cukrem a skořicí.
  • Položíme na pomazaný plát druhý obdélník těsta a ten pomažeme makovou směsí.
  • Pak položíme třetí plát těsta, který pokryjeme ořechovou náplní.
  • Další čtvrtou vrstvu těsta potřeme teplou meruňkovou marmeládou.
  • Vše dokončíme poslední pátou vrstvou těsta a její povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Složené a naplněné vrstvy těsta necháme dvě hodiny odpočinout.
    Pečení a podávání dezertu:
  • Pečeme v předehřáté troubě na 220°C po dobu 15 minut; pak necháme hotový dezert "flódni" ochladit na mřížce.
  • Pak nakrájíme na obdélníky a podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]