Švestkové clafouty - Prune Plum Clafoutis - Clafoutis aux Prunes (France Monthly, recept na září, 2003, francouzská kuchyně)
Clafouty - je francouzský dezert, který se připravuje hlavně ve Střední Francii. Ovoce je ponořeno do zvláštního druhu hustého krému a upečeno. Tato směs se dříve pekla v kameninové míse. Velmi často jsou používány třešně, my teď použijeme sezónních švestek a pokud je to možné natrháme si je sami nebo koupíme čerstvé.
Suroviny pro 8 porcí:
4 vejce
230 g (1 šálek) mouky
170 g (2/3 šálku) cukru
1 šálek mléka
500 g čerstvých švestek, vypeckované
3-4 velké lžíce koňaku, nejsou nutné.
Postup přípravy Každou švestku rozřízneme na 4 díly a vložíme je do misky. Pokud chceme, přidáme 3-4 velké lžíce koňaku. Troubu nastavíme na 180 °C předehřejeme. Ve velké misce smícháme mouku, cukr, vajíčka a současně pomalu přidáváme mléko. Vše rozšleháme elektrickým mixérem, až získáme hladkou směs zcela bez kousků.
Švestky rozložíme na namazaný kulatý koláčový plech o průměru cca 24 cm, posypeme dalším cukrem, pokud se nám zdá ovoce příliš kyselé. Do těsta nalijeme šťávu (s koňakem) po švestkách, zamícháme a tímto těstem zalijeme švestky již rozložené na plechu. Pečeme 50 minut při 180°C. Pokud je to možné, clafouty podáváme ještě teplé.
Bon Appétit!