TIRAMISU S OVOCEM (2 x)

Tiramisu s malinami
(Podle receptu v časopise Apetit, duben 2006)
Tiramisu v této variantě - postrádá krémový sýr mascarpone a proto se podobá klasickému tiramisu jenom vzdáleně. Ale nakonec jde o chutnou úpravu jahod se šlehačkou a s piškoty, kterou již tradicionalisté raději "tiramisu" nazývat nebudeme.
Suroviny na 10 i více porcí:
  • 60 ml mandlového likéru Amaretto (množství však záleží na chuti)
  • 150 g mascarpone
  • 90 g krupicového cukru
  • 2 vejce, žloutky a bílky
  • 200 g strouhané bílé čokolády (můžeme dát méně, aby to nebylo příliš sladké)
  • 20 cukrářských piškotů (ladyfingers)
  • 300 g malin (čerstvých i zmrazených, - jak budeme chtít, lze použít jakékoliv jiné drobné ovoce např. jahody, rybíz, borůvky aj.)
  • hrst pražených mandlových lupínků (nebo i nepražených)

    Postup přípravy:
  • Utřeme cukr se žloutky a pak promícháme s mascarpone.
  • Vaječné bílky ušleháme na polotuhý sníh, který zlehka vmícháme k mascarponovému krému spolu s polovinou čokolády.
  • Piškoty pokropíme likérem, polovinou piškotů vyložíme skleněnou formu o rozměrech cca. 20 x 26 cm.
  • Piškoty ve formě potřeme polovinou mascarponového krému a posypeme polovinou malin (ovoce), poklademe zbylými piškoty a nakonec ovocem.
  • Nakonec na povrch rozetřeme zbytek krému, posypeme zbylou čokoládou a mandlemi.
  • Necháme nejméně čtyři hodiny v chladu rozležet.
    nahoru

    Tiramisu s jahodami
    (Dana Obermajerová v časopise "Ona dnes", recept na straně 30, 22, 1906)

    Suroviny pro 4 osoby:
  • 8-12 cukrářských piškotů nebo máslových sušenek
  • 4 lžíce čokoládového likéru
  • 250 g mascarpone nebo měkkého tučného tvarohu
  • 250 ml smetany na šlehání (nejméně 33%)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • cukr moučka na ochucení smetany podle chuti
  • 500 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 špetka jemně nastrouhané pomerančové kůry na dochucení jahod
  • 1 lžíce pomerančové nebo citrónové šťávy na dochucení jahod
  • 4 kostičky kvalitní čokolády

    Postup přípravy:
  • Jahody omyjeme, očistíme, pár pěkných kousů dáme stranou na ozdobu, zbytek pomačkáme.
  • Rozmačkané jahody posypeme cukrem krupicí, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a ochutíme pomerančovou nebo citrónovou šťávou.
  • Do skleněných misek nebo pohárů rozdělíme nalámané piškoty nebo sušenky a zakapeme likérem.
  • Mascarpone (ve velké nouzi jiný krémový sýr nebo tvaroh) utřeme s vanilkovým cukrem a smícháme s ušlehanou smetanou.
  • Polovinu krému naneseme na piškoty, na krém rozdělíme vrstvu připravené jahodové směsi a znovu překryjeme zbylým smetanovým krémem.
  • Povrch ozdobíme jahodami a hrubě strouhanou hořkou čokoládou.
    Varianta:
  • Piškoty zakapeme silnou kávou nebo kávovým likérem.
  • Místo tvarohu či mascarpone smícháme šlehačku se zakysanou smetanou, jahody ochutíme místo ovocné šťávy pomerančovým nebo jiným ovocným likérem
  • Ozdobíme bílou čokoládou s kávovými zrnky.

    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]