TIRAMISU S OVOCEM (2 x)
Tiramisu s malinami
(Podle receptu v časopise Apetit, duben 2006)Tiramisu v této variantě - postrádá krémový sýr mascarpone a proto se podobá klasickému tiramisu jenom vzdáleně. Ale nakonec jde o chutnou úpravu jahod se šlehačkou a s piškoty, kterou již tradicionalisté raději "tiramisu" nazývat nebudeme.
Suroviny na 10 i více porcí:60 ml mandlového likéru Amaretto (množství však záleží na chuti)150 g mascarpone90 g krupicového cukru2 vejce, žloutky a bílky200 g strouhané bílé čokolády (můžeme dát méně, aby to nebylo příliš sladké)20 cukrářských piškotů (ladyfingers) 300 g malin (čerstvých i zmrazených, - jak budeme chtít, lze použít jakékoliv jiné drobné ovoce např. jahody, rybíz, borůvky aj.)hrst pražených mandlových lupínků (nebo i nepražených)
Postup přípravy:Utřeme cukr se žloutky a pak promícháme s mascarpone.Vaječné bílky ušleháme na polotuhý sníh, který zlehka vmícháme k mascarponovému krému spolu s polovinou čokolády.Piškoty pokropíme likérem, polovinou piškotů vyložíme skleněnou formu o rozměrech cca. 20 x 26 cm.Piškoty ve formě potřeme polovinou mascarponového krému a posypeme polovinou malin (ovoce), poklademe zbylými piškoty a nakonec ovocem.Nakonec na povrch rozetřeme zbytek krému, posypeme zbylou čokoládou a mandlemi.Necháme nejméně čtyři hodiny v chladu rozležet.
nahoru
Tiramisu s jahodami
(Dana Obermajerová v časopise "Ona dnes", recept na straně 30, 22, 1906)
Suroviny pro 4 osoby:8-12 cukrářských piškotů nebo máslových sušenek4 lžíce čokoládového likéru250 g mascarpone nebo měkkého tučného tvarohu250 ml smetany na šlehání (nejméně 33%)1 sáček vanilkového cukrucukr moučka na ochucení smetany podle chuti500 g čerstvých jahod2 lžíce cukru krupice1 špetka jemně nastrouhané pomerančové kůry na dochucení jahod1 lžíce pomerančové nebo citrónové šťávy na dochucení jahod4 kostičky kvalitní čokolády
Postup přípravy:Jahody omyjeme, očistíme, pár pěkných kousů dáme stranou na ozdobu, zbytek pomačkáme.Rozmačkané jahody posypeme cukrem krupicí, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a ochutíme pomerančovou nebo citrónovou šťávou.Do skleněných misek nebo pohárů rozdělíme nalámané piškoty nebo sušenky a zakapeme likérem.Mascarpone (ve velké nouzi jiný krémový sýr nebo tvaroh) utřeme s vanilkovým cukrem a smícháme s ušlehanou smetanou.Polovinu krému naneseme na piškoty, na krém rozdělíme vrstvu připravené jahodové směsi a znovu překryjeme zbylým smetanovým krémem.Povrch ozdobíme jahodami a hrubě strouhanou hořkou čokoládou.
Varianta:Piškoty zakapeme silnou kávou nebo kávovým likérem.Místo tvarohu či mascarpone smícháme šlehačku se zakysanou smetanou, jahody ochutíme místo ovocné šťávy pomerančovým nebo jiným ovocným likéremOzdobíme bílou čokoládou s kávovými zrnky.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
HOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)