Rýžový dezert aneb studená čínská rýže
(Jaromír Trejbal:"Český kuchař ve francouzské kuchyni" Lidová demokracie - Naše rodina, Praha 1992, a magazín zákazníků "Albert", č. 2. 2002)
Nedaleko pařížského podniku "Chez Potin" - kde v kuchyni pracoval Jaromír Trejbal, bylo čínské velvyslanectví, takže nebylo divu, že sem kvůli světoznámé studené kuchyni chodívali často i vysocí čínští hodnostáři. Vzpomíná, že zde měli pro ně také sladké dezerty, a samozřejmě z rýže! A sice z rýže studené. Uvedený dezert se podle čínských pravidel původně připravoval tak, že se rýže nejdříve dobře vyprala v teplé vodě, v kastrole zalila studeným mlékem, přidal cukr, špetka soli, máslo, žloutky a očištěné nakrájené tropické ovoce. Kastrol se zakryl pokličkou, pod níž byla kvůli utěsnění silná utěrka, a rýže se v troubě asi hodinu dusila. Hotová se nechala vychladnout a podávala se v malých hezkých miskách. Činští hosté jí pojídali hůlkami. Francouzští kuchaři k této přípravě měli výhrady, a sice proto, že podle tohoto předpisu se rýže s přísadami nepromíchala, takže když byla udušená, nahoře bylo máslo a ani žloutky v rýži nevypadaly nějak moc pěkně. Během času francouzští kuchaři přípravu vylepšily. Stalo se jednou, že i sám velký čínský představitel za tuto vylepšenou "čínskou rýži" poslal do kuchyně blahopřání v počtu několika lahví výborného vína."
Čínský rýžový dezertSuroviny:
  • 200 ml mléka
  • 80 g cukru
  • 100 g rýže
  • 2 žloutky
  • 50 g rozinek
  • oloupané mandle (nejsou nutné)
  • různé tropické ovoce, nakrájené
    Na přelití:
  • 8 lžíc rybízové nebo jiné pikantní zavařeniny
  • 4 lžíce pálenky (koňak, rum, griotka)

    Postup přípravy:
  • Rýži vypereme v teplé vodě a uvaříme v mléce s máslem, špetkou soli, cukrem a rozinkami.
  • Mimo plotnu do rýže vmícháme žloutky a oloupané mandle.
  • Teprve do vychladlé rýže vmícháme ušlehané bílky nebo lépe šlehačku.
  • Rýžovou směs můžeme rozdělit do tvořítek nebo do porcelánových misek vypláchnutých studenou vodou.
  • Po ochlazení rýžové směsi tvořítka krátce namočíme do teplé vody a vyklopíme na talíř přelijeme horkou zavařeninou ochucenou pálenkou či likérem.
  • Pokud použijeme porcelánové misky, ryžový dezert nemusíme vyklápět, ale jen ho ozdobíme tropickým ovocem, případně šlehačkou a podáváme přímo v miskách.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]