Rýžový dezert aneb studená čínská rýže
(Jaromír Trejbal:"Český kuchař ve francouzské kuchyni" Lidová demokracie - Naše rodina, Praha 1992, a magazín zákazníků "Albert", č. 2. 2002)Nedaleko pařížského podniku "Chez Potin" - kde v kuchyni pracoval Jaromír Trejbal, bylo čínské velvyslanectví, takže nebylo divu, že sem kvůli světoznámé studené kuchyni chodívali často i vysocí čínští hodnostáři. Vzpomíná, že zde měli pro ně také sladké dezerty, a samozřejmě z rýže! A sice z rýže studené. Uvedený dezert se podle čínských pravidel původně připravoval tak, že se rýže nejdříve dobře vyprala v teplé vodě, v kastrole zalila studeným mlékem, přidal cukr, špetka soli, máslo, žloutky a očištěné nakrájené tropické ovoce. Kastrol se zakryl pokličkou, pod níž byla kvůli utěsnění silná utěrka, a rýže se v troubě asi hodinu dusila. Hotová se nechala vychladnout a podávala se v malých hezkých miskách. Činští hosté jí pojídali hůlkami. Francouzští kuchaři k této přípravě měli výhrady, a sice proto, že podle tohoto předpisu se rýže s přísadami nepromíchala, takže když byla udušená, nahoře bylo máslo a ani žloutky v rýži nevypadaly nějak moc pěkně. Během času francouzští kuchaři přípravu vylepšily. Stalo se jednou, že i sám velký čínský představitel za tuto vylepšenou "čínskou rýži" poslal do kuchyně blahopřání v počtu několika lahví výborného vína."
Suroviny:200 ml mléka80 g cukru100 g rýže2 žloutky50 g rozinekoloupané mandle (nejsou nutné)různé tropické ovoce, nakrájené
Na přelití:8 lžíc rybízové nebo jiné pikantní zavařeniny4 lžíce pálenky (koňak, rum, griotka)
Postup přípravy:Rýži vypereme v teplé vodě a uvaříme v mléce s máslem, špetkou soli, cukrem a rozinkami.Mimo plotnu do rýže vmícháme žloutky a oloupané mandle.Teprve do vychladlé rýže vmícháme ušlehané bílky nebo lépe šlehačku.Rýžovou směs můžeme rozdělit do tvořítek nebo do porcelánových misek vypláchnutých studenou vodou.Po ochlazení rýžové směsi tvořítka krátce namočíme do teplé vody a vyklopíme na talíř přelijeme horkou zavařeninou ochucenou pálenkou či likérem.Pokud použijeme porcelánové misky, ryžový dezert nemusíme vyklápět, ale jen ho ozdobíme tropickým ovocem, případně šlehačkou a podáváme přímo v miskách.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)