Čokoládové tiramisú vrstvené
(Jo-Cox, Elizabeth Towers:"1000 klasických receptů z celého světa", strana 931, Columbus Praha, 2000)Tiramisú - je klasický italský dezert připravovaný z krémového sýru mascarpone, který je již obecně znám a u nás oblíben. Původní recept bývá často různě modifikován. Většinou je klasický dezert připravován v pohledné skleněné dóze, která nám umožňuje nahlédnout do vábivého nitra vrstevnatého moučníku. Tiramisú však můžeme, podle následujícího předpisu, připravit přímo na podávacích talířích a našemu nedočkavému pohledu nebude již překážet ani to sklo nádoby.
Suroviny:300 g tmavé čokolády400 g sýra mascarpone150 ml polotučné smetany, na tuhý sníh400 ml černé kávy s 50 g moučkového cukru, vychlazené6 lžíc tmavého rumu nebo brandy, případně mandlového Amaretta36 (asi 400 g) podlouhlých (cukrářských) piškotůkakao na posypání50 g drcených lískových oříšků (nejsou nutné)
Postup přípravy:
V misce na vodní lázni za občasného míchání rozpustíme tmavou čokoládu. Jakmile čokoláda téměř vychladne, vmícháme ji do směsi mascarpone s dotuha vyšlehaným smetanovým sněhem (šlehačkou). V jiné mísce smícháme kávu a vybraný likér. Do roztoku opatrně namáčíme piškoty tak, aby se jen lehce nasákly; nesmíme je rozmočit. Pro jistotu je můžeme jen kropit. Na každý talířek položíme tři piškoty rovnoběžně a těsně vedle sebe. Vrstvu přelijeme přiměřeným množstvím mascarpono-čokoládové směsi. Na první vrstvu položíme napříč další tři piškoty a opět je přelijeme směsí. Konečně položíme zase napříč poslední tři piškoty. (Pokud počítám dobře, tak na jednom taliří máme 9 piškotů ve třech vrstvách). Takto připravené tiramisú necháme aspoň jednu hodinu ztuhnout v chladničce. Před podáváním vyndáme a porce posypeme kakaovým práškem.
Varianta
Do mascarpono-čokoládové směsi můžeme přidat ještě asi 50 g opražených a nasekaných lískových oříšků. To bude potom ještě lepši.
Recepty na tiramisú v DDK:Co je "Tiramisú"? - zásady přípravyTiramisú dle kuchaře z "Buldogu"Tiramisú dle Mary Berry"Tiramisú dle Kariny HavlůTiramisú dle M. D. KlímyTiramisú "light" bez vajecTiramisu s ovocem (2)
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)