Čokoládové tiramisú vrstvené
(Jo-Cox, Elizabeth Towers:"1000 klasických receptů z celého světa", strana 931, Columbus Praha, 2000)
Tiramisú - je klasický italský dezert připravovaný z krémového sýru mascarpone, který je již obecně znám a u nás oblíben. Původní recept bývá často různě modifikován. Většinou je klasický dezert připravován v pohledné skleněné dóze, která nám umožňuje nahlédnout do vábivého nitra vrstevnatého moučníku. Tiramisú však můžeme, podle následujícího předpisu, připravit přímo na podávacích talířích a našemu nedočkavému pohledu nebude již překážet ani to sklo nádoby.
Suroviny:
  • 300 g tmavé čokolády
  • 400 g sýra mascarpone
  • 150 ml polotučné smetany, na tuhý sníh
  • 400 ml černé kávy s 50 g moučkového cukru, vychlazené
  • 6 lžíc tmavého rumu nebo brandy, případně mandlového Amaretta
  • 36 (asi 400 g) podlouhlých (cukrářských) piškotů
  • kakao na posypání
  • 50 g drcených lískových oříšků (nejsou nutné)

    Postup přípravy:
    V misce na vodní lázni za občasného míchání rozpustíme tmavou čokoládu. Jakmile čokoláda téměř vychladne, vmícháme ji do směsi mascarpone s dotuha vyšlehaným smetanovým sněhem (šlehačkou). V jiné mísce smícháme kávu a vybraný likér. Do roztoku opatrně namáčíme piškoty tak, aby se jen lehce nasákly; nesmíme je rozmočit. Pro jistotu je můžeme jen kropit. Na každý talířek položíme tři piškoty rovnoběžně a těsně vedle sebe. Vrstvu přelijeme přiměřeným množstvím mascarpono-čokoládové směsi. Na první vrstvu položíme napříč další tři piškoty a opět je přelijeme směsí. Konečně položíme zase napříč poslední tři piškoty. (Pokud počítám dobře, tak na jednom taliří máme 9 piškotů ve třech vrstvách). Takto připravené tiramisú necháme aspoň jednu hodinu ztuhnout v chladničce. Před podáváním vyndáme a porce posypeme kakaovým práškem.
    Varianta
    Do mascarpono-čokoládové směsi můžeme přidat ještě asi 50 g opražených a nasekaných lískových oříšků. To bude potom ještě lepši.

    Recepty na tiramisú v DDK:
  • Co je "Tiramisú"? - zásady přípravy
  • Tiramisú dle kuchaře z "Buldogu"
  • Tiramisú dle Mary Berry"
  • Tiramisú dle Kariny Havlů
  • Tiramisú dle M. D. Klímy
  • Tiramisú "light" bez vajec
  • Tiramisu s ovocem (2)
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]