Mandlové bezé a těsto
("Svět kuchyně",číslo 37, strana 20, 2002)
Mandlové bezé - je připravené bez mouky, kde pojivem jemně umletých mandlí jsou jen vysušená směs bílkového sněhu (bezé), je vhodné nejen pro přípravu dortů, ale i drobných dezertů zdobených polevou. Místo mandlí můžeme použít k přípravě těsta na sucho opražené jemně pomleté ovesné vločky (a tak máme mandlové těsto bez mandlí, juj (:-)?), ůžem také připravit mandlové těsto podle připojeného receptu dle Mary Berry, které již obsahuje mouku a v podstatě se jedná o křehké těsto s přimíchanými mletými mandlemi. Je také připravované stejnou technikou popsanou v kapitole "Koláče a buchty (Dvojité koláče Mary Berry). Těsto je vhodné jako podklad, tj. předpečená miska pro koláče s různými ovocnými, čokoládovými a šlehačkovými náplněmi a jejich kombinací.
Dezert z mandlového bezé
("Svět kuchyně",číslo 37, strana 20, 2002)
Suroviny:
  • 10 bílků
  • 400 g moučkového cukru
  • 400 g mandlí
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 lžíce tuku na vymazání formy
  • 1-2 lžíce strouhanky na vysypání formy

    Postup přípravy:
  • Mandle spaříme a umeleme.
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh a ke konci šlehání přidáme cukr.
  • Do sněhu vmícháme umleté mandle a citrónovou šťávu.
  • Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
  • Troubu předehřejeme na 180°C a z připraveného těsta upečeme dozlatova postupně 3-4 pláty.
  • Každý plát pečeme asi 30-40 minut. Pak je spojíme libovolným krémem a ozdobíme polevou.
    nahoru

    Mandlové těsto pro koláče dle Mary Berry
    (Mary Berry: "Zlatá kniha M. B. - Dezerty a cukroví", str. 152, Slovart Praha, 2001)
    Suroviny:
  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžíce pískového cukru
  • 1/2 lžičky soli (není nutné)
  • 2 lžíce loupaných mandlí

    Postup přípravy:
  • V míse promícháme vidličkou mouku, cukr a případně sůl.
  • Mísičem na těsto nebo špičkami prstů zapracujeme máslo do mouky až se začnou tvořit větší hrudky a pak přimícháme mandle.
  • Postupně přidáváme 3 lžíce studené vody a při každém přilití směs promícháme vidličkou.
  • Nepřestaneme dokud těsto není vláčné a nedrží pokromadě a teď rukama vytvoříme kouli.
  • Z připraveného mandlového těsta vyválíme na desce poprášené moukou, který bude po celém obvodu o 4 cm větší než forma na opečení o průměru 20-23 cm.
  • Těsto opatrně a rovnoměrně rozložíme do formy, odstřihneme část těsta po obvodu tak, aby okraj přečníval pouze 1 cm.
  • Pomocí pravidelných zářezů po obvodu vymodelujeme na okraji např. tvar okvětního lístku.
  • Dno a stěny podkladu koláče propícháme hustě vidličkou, aby se těsto při pečení nesrazilo a nevyboulilo.
  • Raději ještě pokryjeme alobalem a posypeme suchými fazolemi (na zatížení).
  • Pečeme bez náplně 15 minut při 220°C (plyn stupeň 7) a až je těsto zlatavé odstraníme alobal a fazole a znovu propícháme a pečeme ještě 3-4 minuty a necháme vychladnout na roštu.
  • Ze zbývajících odstřižků těsta vytvarujeme ozdoby (kytičky, lístky aj.) a upečeme asi během 10 minut.
  • V mandlového korpusu roztíráme různé směsi a vytváříme vícevrstvé náplně např.: 1. spodní vrstva - ovocná (např. borůvky s cukrem a maizenou aj.), 2. střední vrstva - z bílé čokolády (rozpuštěná čokoláda s mandlemi a šlehačkou aj.), 3. horní vrstva - kopec šlehačky + ozdoby aj.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]