Mandlové bezé a těsto
("Svět kuchyně",číslo 37, strana 20, 2002)Mandlové bezé - je připravené bez mouky, kde pojivem jemně umletých mandlí jsou jen vysušená směs bílkového sněhu (bezé), je vhodné nejen pro přípravu dortů, ale i drobných dezertů zdobených polevou. Místo mandlí můžeme použít k přípravě těsta na sucho opražené jemně pomleté ovesné vločky (a tak máme mandlové těsto bez mandlí, juj (:-)?),
ůžem také připravit mandlové těsto podle připojeného receptu dle Mary Berry, které již obsahuje mouku a v podstatě se jedná o křehké těsto s přimíchanými mletými mandlemi. Je také připravované stejnou technikou popsanou v kapitole "Koláče a buchty (Dvojité koláče Mary Berry). Těsto je vhodné jako podklad, tj. předpečená miska pro koláče s různými ovocnými, čokoládovými a šlehačkovými náplněmi a jejich kombinací.
Dezert z mandlového bezé
("Svět kuchyně",číslo 37, strana 20, 2002)
Suroviny:10 bílků400 g moučkového cukru400 g mandlíšťáva z 1 citrónu1 lžíce tuku na vymazání formy1-2 lžíce strouhanky na vysypání formy
Postup přípravy:Mandle spaříme a umeleme.Z bílků ušleháme tuhý sníh a ke konci šlehání přidáme cukr.Do sněhu vmícháme umleté mandle a citrónovou šťávu.Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.Troubu předehřejeme na 180°C a z připraveného těsta upečeme dozlatova postupně 3-4 pláty.Každý plát pečeme asi 30-40 minut. Pak je spojíme libovolným krémem a ozdobíme polevou.
nahoru
Mandlové těsto pro koláče dle Mary Berry
(Mary Berry: "Zlatá kniha M. B. - Dezerty a cukroví", str. 152, Slovart Praha, 2001)
Suroviny:
225 g hladké mouky1 lžíce pískového cukru1/2 lžičky soli (není nutné)2 lžíce loupaných mandlí
Postup přípravy:V míse promícháme vidličkou mouku, cukr a případně sůl.Mísičem na těsto nebo špičkami prstů zapracujeme máslo do mouky až se začnou tvořit větší hrudky a pak přimícháme mandle.Postupně přidáváme 3 lžíce studené vody a při každém přilití směs promícháme vidličkou.Nepřestaneme dokud těsto není vláčné a nedrží pokromadě a teď rukama vytvoříme kouli.Z připraveného mandlového těsta vyválíme na desce poprášené moukou, který bude po celém obvodu o 4 cm větší než forma na opečení o průměru 20-23 cm.Těsto opatrně a rovnoměrně rozložíme do formy, odstřihneme část těsta po obvodu tak, aby okraj přečníval pouze 1 cm.Pomocí pravidelných zářezů po obvodu vymodelujeme na okraji např. tvar okvětního lístku.Dno a stěny podkladu koláče propícháme hustě vidličkou, aby se těsto při pečení nesrazilo a nevyboulilo.Raději ještě pokryjeme alobalem a posypeme suchými fazolemi (na zatížení).Pečeme bez náplně 15 minut při 220°C (plyn stupeň 7) a až je těsto zlatavé odstraníme alobal a fazole a znovu propícháme a pečeme ještě 3-4 minuty a necháme vychladnout na roštu.Ze zbývajících odstřižků těsta vytvarujeme ozdoby (kytičky, lístky aj.) a upečeme asi během 10 minut.V mandlového korpusu roztíráme různé směsi a vytváříme vícevrstvé náplně např.: 1. spodní vrstva - ovocná (např. borůvky s cukrem a maizenou aj.), 2. střední vrstva - z bílé čokolády (rozpuštěná čokoláda s mandlemi a šlehačkou aj.), 3. horní vrstva - kopec šlehačky + ozdoby aj.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)