Tiramisu podle Kariny Havlů
(Karina Havlů: Italská kuchařka, str.136, Nakladatelství DONA, České Budějovice 1999)
Mascarpone - je italský čerstvý smetanový krémový sýr, který je dnes k dostání v lepších supermarketech a obchodech nebo jej můžeme v nouzi nahradit některými krémovými sýry jako je např. Lučina. Při míchání mascarpone nedoporučuji používat při míchání ruční šlehač při vysokých otáčkách. Mascarpone se může srazit stejně jak to známe u smetany - tj. vyšleháme tuk a krém je pak k ničemu. Dá se to trochu zachránit vmícháním dalšího sýra mascarpone. Použijeme raději ruční míchání a do lučiny, která je poměrně tužší přidáme trochu mléka nebo smetany. V tomto receptu se používáme bílkový sníh a protože dezert nepečeme je nutno velmi dbát na čerstvost a "voňavost" vajec - nejlépe když jsou právě snesená od sousedových slepiček. Mgr. Karina Havlů - autorka receptu je znalkyní italské kuchyně. Žila řadu let v Římě a dodnes tam často pobývá. Vydala již několik kuchařských knih, je také činná jako překladatelka a přispívá do časopisů a deníků svými články i povídkami.
Suroviny:
  • 500 g sýra mascarpone (lučiny, žervé)
  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 100 ml sladkého dezertního vína typu marsaly (nebo bílého dezertního víny či sherry, případně doporučuji Amaretto)
  • 200 ml silné kávy
  • kakao na posypání
  • 200 g cukrářských piškotů (světlé piškoty tzv."ladies fingers")

    Postup přípravy:
  • Žloutky oddělíme od bílků a rozšleháme za přídavku 1 lžíce cukru.
  • Postupně za stálého míchání přidáváme sýr mascarpone nebo lučinu.
  • Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
  • Piškoty namáčíme v šálku kávy oslazené zbývajícím cukrem a klademe je do formy jeden vedle druhého.
  • Pokapeme je marsalou nebo dezertním vínem a potřeme sýrovou hmotou a takto vytvoříme ještě jednu vrstvu.
  • Celé posypeme kakaem a necháme 2 - 3 hodiny vychladit a uležet v chladničce.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]