Čokoládový chlebíček se sušenými švestkami
(Dana Obermajerová, recept z časopisus "ONA DNES", str. 33, 2007)
Čokoládový chlebíček - se sušenými švestkami můžeme podávat se šlehanou či kysanou smetanu. Místo sušených švestek můžeme použít rozinky nebo sušené višně či brusinky. Můžeme také zkusit přimíchat k mouce místo prášku do pečiva dvě lžičky prášku do perníku. Upečený čokoládový chlebíček je nejchutnější až druhý den po upečení, takže se jako vždy trpělivost vyplácí.
Suroviny na jeden chlebíček:
  • 100 g čokolády na vaření
  • 100 g másla + trochu na vymazání formy
  • 100 g moučkového cukru
  • 60 g mletých mandlí
  • 3 vejce, (žloutky a bílky na sníh zvlášť)
  • 100 g sušených švestek
  • trochu nastrouhané pomerančové kůry
  • 50 g hrubé mouky
  • 1/4 sáčku kypřícícho prášku
  • špetka soli
  • 1 lžíce mandlových lupínků

    Postup přípravy:
  • Předehřejeme troubu na 170°C.
  • Do větší varné misky nalámeme čokoládu a přidáme nakrájené máslo a moučkový cukr.
  • Misku postavíme nad hrnec s vroucí vodou a mícháme až do rozpuštění všech surovin na hladký krém.
  • Do krému vmícháme mandle, odstavíme ze sporáku a promícháváme do zchladnutí.
  • Do vychladlého krému postupně zapracujeme žloutky.
  • Z bílků a špetky soli (v odmaštěné nádobě) ušleháme tuhý sníh.
  • Do krému zamícháme nakrájené nadrobno nasekané švesky, pomerančovou kůru.
  • Také zlehounka vmícháme ušlehaný tuhý sníh s moukou předem smíchanou s kypřícím práškem.
  • Těsto vlijeme do tukem vytřené a pečícím papírem vyložené chlebíčkové formy.
  • Zvolna pečeme přibližně 40 minut v předehřáté troubě.
  • Před dopečením povrch posypeme mandlovými lupínky.
  • Pokud je těsto na povrchu již tmavé. přikryjeme těsto ve formě pečícím papírem (alobalem).
  • Před vyjmutím z trouby zkusíme uprostřed špejlí, jestli již těsto nelepí, a necháme naše dílo vychladnout na mřížce.
  • Po vychladnutí chlebíček vyklopíme na tác a podávámme, ale až po uležení do druhého dne.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]