Větrníčky s vinným krémem
(Cornelia Schinharl: "Party Basics", Euromedia Group - Ikar Praha, 2005)
Větrníčky s vinným krémem - jsou vhodné pro slavnostnější chvíle, např. párty s přáteli třeba i o Silvestra. Větrníčky připravíme z odpalovaného těsta, které je čtenářům DDK známo již několika receptů - viz níže. Větrníčky děláme menší, případně je můžeme po upečení zamrazit a teprve před vlastní oslavou je necháme během asi 5 minut rozmrazit v troubě při 200°C. Také krém si můžeme připravit den předem a uchovávat v ledničce. Větrníčky naplníme až těsně před vlastní párty. Pokud chceme, můžeme krém také použít na potření lehce opečeného toastového chleba a větrníčky vynechat. Příprava pohoštění je pak méně pracná, ale není to ono.

Suroviny asi pro 30 kousků:
  • 60 g másla
  • sůl
  • 150 g mouky
  • 4 vejce
  • tuk a hrubá mouka na plech
  • 125 ml suchého červeného vína
  • 1 lžíce medu
  • 1 hrst jader vlašských ořechů
  • 150 g lučiny nebo ricotty
  • 100 g rokfóru
  • čerstvě mletý pepř

    Postup přípravy:
    Příprava odpalovaného těsta:
  • Uvedeme 250 ml osolené vody do varu s máslem, které necháme rozpustit.
  • Stáhneme z plotny, najednou vsypeme všechnu mouku a dobře promícháme.
  • Hrnec vrátíme na sporák a za stálého míchání obsah zahříváme, až se z těsta utvoří knedlík a na dně hrnce se vytvoří bělavá vrstva.
  • Těsto přendáme do mísy a hned důkladně promícháme s jedním vejcem.
  • Necháme trochu vychladnout a když je těsto již vlažné, vmícháme postupně další vejce.
    Pečení větrníků:
  • Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C).
  • Plechy na pečení potřeme tukem a vysypeme moukou (doporučuji použít papír na pečení - DDK).
  • Pomocí dvou navlhčených lžiček ukrajujeme z těsta kousky, které sázíme v dostatečné vzdálenosti na plech - celkem budeme potřebovat dva plechy.
  • Každou várku pečeme přibližně 15 až 20 minut.
    Příprava vinného krému a plnění větrníků:
  • V jiném hrnci vaříme červené víno s medem, až je odpaříme tak, že zde zůstanou jen asi 2-3 lžíce tekutiny.
  • Mezi prsty rozdrtíme vlašské ořechy, vidličkou promícháme tvarohový sýr Lučinu (ricottu) s rokfórem.
  • Vychlazené svařené víno vmícháme i s drcenými ořechy do sýrového krému a opepříme.
  • Z trouby vyjmeme větrníčky, ihned je rozřízneme a necháme vychladnout.
  • Na spodní díl navršíme kopeček vinného krému a přiklopíme vrchním dílem a položíme na plato.

    Některé recepty z odpalovaného těsta v DDK:
  • Gougéres
  • Větrníky s tvarohovým krémem
  • Věnec Paris-Brest
  • Profiteros z Vendeé
  • Salzburské nočky aj.).

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]