Židovský cimes (2x)
(Magda Saxlová, Karel Sýs: Židovská kuchařka, str. 82, BonArt-Esprit Praha 1991,židovská kuchařka)
Cimes - je velmi sladká příloha nebo dezert ze židovské kuchyně, kde je podávaná při slavnostních příležitostech, včetně šábesu (sabatu). Jedná se v podstatě o rozvařené ovoce (i sušeného) s přídavkem cukru (nebo medu či javorového sirupu) a vždy přítomné skořice. Podle skořice (německy Zimt) získal pokrm své jméno. Sabat (šábes) pochází z latinského "sabbatum", řeckého "sabbaton“ (nebo "sa`baton") a hebrejského "shabbat" - zastavit se, dát si přestávku, odpočívat. Tímto slovem se označuje několik různých "odpočinků". Židé označují jako sabat každou sobotu, přesněji období od pátečního západu slunce do sobotního západu slunce. Slaví ho jako sedmý den, kdy bůh odpočíval po své práci a v tyto dny se nesmí nic dělat a od toho je odvozeno i rituální tradiční menu, které lze připravovat v předstihu.
Cimes ze sušeného ovoce
Suroviny:
  • 300 g sušených švestek, na kostičky
  • 200 g křížal (sušená jablka), na kostičky
  • 100 g sušených hrušek, na kostičky
  • 100 g rozinek
  • skořice dle chuti
  • cukr dle chuti

    Postup přípravy:
  • Na kostičky nakrájené sušené ovoce přelijeme vařící vodou a uvaříme doměkka.
  • Ochutíme skořicí a podáváme.

    Cimes z jablek a mrkve
    Suroviny:
  • 500 g mrkve, očistěná, na kostky
  • 350 g jablek, oloupaná, na kostky
  • olej nebo máslo
  • sůl
  • cukr
  • skořice

    Postup přípravy:
  • Nakrájenou mrkev dáme dusit na rozehřátý tuk s trochou vařící vody.
  • Když mrkev poněkud změkne, přidáme jablka a na mírném ohni dodusíme.
  • Ke konci ochutíme solí, cukrem a skořicí.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]