Ptačí mléko - ochucené smetanové želé
(Svět kuchyně", číslo 30, 2002)
Ptačí mléko - je ochucené smetanové želé obalené v čokoládě s různou příchutí. Jednu část hmoty můžeme nechat bílou a do druhé můžeme přidat trochu kakaa nebo čokolády v prášku, ve třetí např. nahradíme želatinu ovocným rosolem. Pro zpestření chuti můžeme do hmoty před ztuhnutím přidat rozinky, sekané mandle, ořechy, fíky nebo různé jiné kandované ovoce.
Ptačí mléko-ilustrační obrázekSuroviny pro 6 - 8 porcí:
  • 1 vejce
  • 5 bílků
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 7 1/2 lžičky želatiny
  • 1 citrón
  • 1/2 pomeranče
  • 1/3 šálku moučkového cukru
  • 2 1/2 tabulky čokolády nebo čokoládová poleva
  • 1-2 lžíce tuku na vymazání formy

    Postup přípravy:
  • Želatinu namočíme do velmi malého množství vody.
  • Z bílků s vanilkovým cukrem ušleháme tuhý sníh.
  • Z citrónu a pomeranče vymačkáme šťávu..Ptačí mléko-ilustrační obrázek
  • Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a ovocnou šťávou.
  • Želatinu zahříváme, až se rozpustí a necháme ji mírně vychladnout
  • Šlehačku a sníh z bílků spojíme spojíme se želatinou, jemně promícháme.
  • Plech vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme rostlinným tukem.
  • Hmotu vyklopíme na plech, povrch uhladíme širokým nožem a na 1-2 hodiny dáme do ledničky.
  • Ztuhlé ptačí mléko vyklopíme na desku (případně napřed oddělíme hmotu od okrajů plechu).
  • Nůž namáčíme do teplé vody a vykrajujeme malé obdélníčky.
  • Chceme-li získat tvarově zajímavé cukrovinky, použijeme k vykrajování různé formičky.
  • Čokoládu rozpustíme se lžící vody, necháme mírně vychladnout.
  • Nakrájené kousky ptačího mléka vkládáme do vlažné čokoládové hmoty a zároveň je shora poléváme.
  • Hotové cukroví položíme na papír a necháme ztuhnout a z papíru je snímáme pomocí nože.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]