Ptačí mléko - ochucené smetanové želé
(Svět kuchyně", číslo 30, 2002)Ptačí mléko - je ochucené smetanové želé obalené v čokoládě s různou příchutí. Jednu část hmoty můžeme nechat bílou a do druhé můžeme přidat trochu kakaa nebo čokolády v prášku, ve třetí např. nahradíme želatinu ovocným rosolem. Pro zpestření chuti můžeme do hmoty před ztuhnutím přidat rozinky, sekané mandle, ořechy, fíky nebo různé jiné kandované ovoce.
Suroviny pro 6 - 8 porcí:1 vejce5 bílků2 balíčky vanilkového cukru500 ml smetany ke šlehání7 1/2 lžičky želatiny1 citrón1/2 pomeranče1/3 šálku moučkového cukru2 1/2 tabulky čokolády nebo čokoládová poleva1-2 lžíce tuku na vymazání formy
Postup přípravy:Želatinu namočíme do velmi malého množství vody.Z bílků s vanilkovým cukrem ušleháme tuhý sníh.Z citrónu a pomeranče vymačkáme šťávu..Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a ovocnou šťávou.Želatinu zahříváme, až se rozpustí a necháme ji mírně vychladnoutŠlehačku a sníh z bílků spojíme spojíme se želatinou, jemně promícháme.Plech vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme rostlinným tukem.Hmotu vyklopíme na plech, povrch uhladíme širokým nožem a na 1-2 hodiny dáme do ledničky.Ztuhlé ptačí mléko vyklopíme na desku (případně napřed oddělíme hmotu od okrajů plechu).Nůž namáčíme do teplé vody a vykrajujeme malé obdélníčky.Chceme-li získat tvarově zajímavé cukrovinky, použijeme k vykrajování různé formičky.Čokoládu rozpustíme se lžící vody, necháme mírně vychladnout.Nakrájené kousky ptačího mléka vkládáme do vlažné čokoládové hmoty a zároveň je shora poléváme.Hotové cukroví položíme na papír a necháme ztuhnout a z papíru je snímáme pomocí nože.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME