Vanilkový krém z rebarbory
(Nigella Lawson: "Forever Summer", pro DDK upraveno podle televizního seriálu BBC Birmingham, říjen 2004)

Rebarbora, reveň - je velmi stará léčivá rostlina. Patří sice mezi zeleninu, ale při kuchyňských úpravách ji využíváme jako ovoce (do sladkých koláčů, nákypů, plněných knedlíků a pod.). Obsahuje hodně kyseliny šťavelové, vitamín C a z minerálních látek zejména vápník, hořčík a fosfor. Ke zmírnění účinků kyseliny šťavelové jsou pokrmy z reveně doplňovány mléčnými výrobky (mléko, smetana). Právě takový je pohádkový staromódní anglický letní smetanový krém plný rebarbory a vůně vanilky, jak nám ho předvedla Nigella Lawson v TV seriálu.
Suroviny:
  • 1 kg rebarbory, na špalíčky
  • 500 ml šlehačky
  • 300 g vanilkového cukru

    Postup přípravy:
  • Ušleháme smetanu, měla by být hustá, ale ne příliš tuhá.
  • Rebarboru oloupeme a nakrájíme na špalíčky, hodíme do pekáče, posypeme vanilkovým cukrem, přikryjeme fólií a asi 1 hodinu pečeme.
  • Pak ji scedíme, propasírujeme, aby nám vzniklo pyré.
  • Šlehačku opatrně s rebarborovým pyré promícháme, ale není potřeba nějaké velké zašlehávání.
  • Chceme, aby ze šlehačky ty trpké načervenalé kousky ovoce vykukovaly, nechceme z toho mít růžovou jednolitou hmotu.
  • A teď to nejdůležitější!
  • Šťávu, kterou pustila rebarbora při pečení, trochu odvaříme a zahuštěnou ji nalijeme přes tu skvělou růžovou hmotu, chutná jako bonbón.
  • A znovu opatrně zamícháme a dbáme, aby krém byl celý nadýchaný.
  • Pak hmotou opatrně naplníme sklenice a její povrch, již ve sklenici, polijeme zbytkem šťávy a podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]