Potápky - kynuté taštičky
(Ema Maděrová z Buchlovic - jižní Morava, srpen 2002, česká kuchyně)
Suroviny:
Na kvásek:20 g droždí2 lžíce vlažného mléka1 kostka cukru
Na těsto:
260 g hladké mouky150 g másla nebo margarinu
Postup přípravy:Z rozdrobených kvasnic do vlažného mléka s cukrem připravíme rozmícháním kvásek a necháme v teple vzejít.Kvásek zapracujeme do mouky a přimícháme máslo.Z hladkého těsta uděláme kouli, kterou vložíme do mísy a zalijeme studenou vodou.Necháme kynout pod studenou vodou do druhého dne, ale stačí i jen tři hodiny tj. jakmile těsto vyplave na hladinu.Vykynuté těsto osušime utěrkou a rozválíme na válu na plát.Kolečkem je rozkrájíme na čtverečky 6 x 6 cm a plníme ořechovou nádivkou nebo džemem, rohy přehneme do taštičky a přitiskneme k sobě.Prudce pečeme ve vyhřáté troubě (200 °C) a ještě horké je obalujeme v cukru s vanilkou.Vypadají i chutnají jako by byly listového těsta.Můžeme šátečky udělat i prázdné, nebo jako trubičky upečené na kovových tvořítkách na trubičky.Po upečení a vychladnutí je plníme vanilkovým krémem např. připraveným takto:
Příprava vanilkového krému:Použijeme polovinu sáčku s vanilkovým pudinkem, 250 ml mléka, kousek vanilky (nebo vanilkového cukru), 1 lžíci hladké sójové moučky.Uvedené sypké přísady rozmícháme předem v trošce mléka.Zbytek mléka uvedeme do varu v kastrůlku, přidáme rozmíchané přísady a za intenzivního míchání necháme zhoustnout (zkrátka - uvaříme pudink).Zatím co pudink zvolna chladne utřeme v hlubší misce krém z 80 g másla a 1 žloutku, ke krému po částech přidáváme pudink, který vyšleháme metlou nebo elektrickým šlehačem do pěny.Upečené trubičky plníme krémem stříkačkou nebo neplněné šátečky jenom lžičkou.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)