Potápky - kynuté taštičky
(Ema Maděrová z Buchlovic - jižní Morava, srpen 2002, česká kuchyně)

Suroviny:
Na kvásek:
  • 20 g droždí
  • 2 lžíce vlažného mléka
  • 1 kostka cukru
    Na těsto:
  • 260 g hladké mouky
  • 150 g másla nebo margarinu

    Postup přípravy:
  • Z rozdrobených kvasnic do vlažného mléka s cukrem připravíme rozmícháním kvásek a necháme v teple vzejít.
  • Kvásek zapracujeme do mouky a přimícháme máslo.
  • Z hladkého těsta uděláme kouli, kterou vložíme do mísy a zalijeme studenou vodou.
  • Necháme kynout pod studenou vodou do druhého dne, ale stačí i jen tři hodiny tj. jakmile těsto vyplave na hladinu.
  • Vykynuté těsto osušime utěrkou a rozválíme na válu na plát.
  • Kolečkem je rozkrájíme na čtverečky 6 x 6 cm a plníme ořechovou nádivkou nebo džemem, rohy přehneme do taštičky a přitiskneme k sobě.
  • Prudce pečeme ve vyhřáté troubě (200 °C) a ještě horké je obalujeme v cukru s vanilkou.
  • Vypadají i chutnají jako by byly listového těsta.
  • Můžeme šátečky udělat i prázdné, nebo jako trubičky upečené na kovových tvořítkách na trubičky.
  • Po upečení a vychladnutí je plníme vanilkovým krémem např. připraveným takto:
    Příprava vanilkového krému:
  • Použijeme polovinu sáčku s vanilkovým pudinkem, 250 ml mléka, kousek vanilky (nebo vanilkového cukru), 1 lžíci hladké sójové moučky.
  • Uvedené sypké přísady rozmícháme předem v trošce mléka.
  • Zbytek mléka uvedeme do varu v kastrůlku, přidáme rozmíchané přísady a za intenzivního míchání necháme zhoustnout (zkrátka - uvaříme pudink).
  • Zatím co pudink zvolna chladne utřeme v hlubší misce krém z 80 g másla a 1 žloutku, ke krému po částech přidáváme pudink, který vyšleháme metlou nebo elektrickým šlehačem do pěny.
  • Upečené trubičky plníme krémem stříkačkou nebo neplněné šátečky jenom lžičkou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]