Mont Blanc - pusinky s kaštanovým krémem
(Recept z časopisu Elle, zapsáno v prosinci 2003)
Moučník Mont Blanc - jsou pusinky, ale ve velmi slavnostním provedení. Jsou plněné jemným kaštanovým krémem, zdobené šlehačkou a kandovaným ovocem. Hodí se pro svůj vzhled i chuť velmi dobře na slavnostní tabuli, kdy je můžeme připravit i malinko o něco spíš a uložit je do chladu než přijdou hosté. Tento recept je v jiné variantě v DDK již uveden s poněkud jiným složením krému na zdobení. Pokud máte zájem tak ho najdete ve sbírce receptů Delia Smith pod názvem "Pusinky Mont Blanc" («« klikni). Protože jde v tomto případě i o vzhledově velmi atraktivní dezert, tak raději přikládám pro naši inspiraci jeho fotografii uvedenou v časopise Elle. Domnívám se, že např. na Silvestra nebo na sváteční stůl o Novém roce, by se mohl moučník moc hodit.
Suroviny:300 ml smetany ke šlehání360 g kaštanového krému1 lžíce polohrubé mouky20 g másla6 kandovaných kaštanůstříbrné cukrářské perly
Na pusinkové těsto: 4 bílky, 250 g + 1 lžíce moučkového cukru, špetka soli
Postup přípravy:Troubu předehřejeme na 90°C (plyn stupeň 3).Ušleháme tuhou šlehačku a jednu třetinu si odložíme stranou na konečné přizdobení.Zbylé dvě třetiny šlehačky smícháme s kaštanovým krémem.Z bílků a špetky soli a poloviny moučkového cukru ušleháme elektrickým šlehačem pusinkové těsto (viz bezé).Když začne sníh tuhnout, přidáme postupně druhou polovinu moučkového cukru.Těsto naplníme do plátěného pytlíku s nasazenou nevroubkovanou hubicí a spirálovitě pokládáme na dobře vymaštěný plech máslem a vysypaný moukou.Zde vytvoříme 12 placiček, přibližně o průměru 10 cm.Potom pusinky dvě hodiny v troubě "sušíme" a když jsou hotové připravíme k podávání jako zákusky.Číšky (sklenice se silnou stopkou) naplníme stříbrnými cukrářskými perlami.Jednu porci vytvoříme tak, že na placičku rozprostřeme kaštanový krém a na něj přiklopíme druhou placičku. Ozdobíme kandovaným kaštanem (nebo jiným kandovaným zakulaceným ovocem), kopečkem šlehačky a až do doby podávání necháme v chladu. (Pokud by byla doba skladování trochu delší, moučník šlehačkou přizdobíme až těsně před podáváním - DDK.)
Poznámka DDK:
Kaštanový krém - připravíme rozmixováním již měkkých konzervovaných jedlých kaštanů. Ty jsem však nikde doposud neviděl, kdežto plodů kaštana jedlého je již v našich zelinářstvích dostatek a prý se dá již hotový krém koupit. Pro jistotu si kaštanový krém připravíme sami ze syrových plodů podle následujícího receptu:Jedlé kaštany mělce nařízneme křížem na vypouklé straně a položíme na navlhčený plech a velice krátce (10 minut), ale zprudka pečeme.Po vychladnutí puklé kaštany oloupeme a přidáme k nim cukr, vanilkový cukr, mléko a uvařime doměkka.Měkké rozmixujeme nebo rozmačkáme (prolisujeme) a dochutíme třeba i rumem.Jedlé kaštany obecně vaříme, dusíme a připravujeme z nich kaše či nádivky.Oloupané kaštany také můžeme vložit do širší nádoby tak, aby ležely vedle sebe a ne na sobě.Zalijeme je horkou vodou (nebo vývarem ve slané kuchyni) a dusíme až změknou.Ke konzumování za syrova se jedlé kaštany nehodí, obsahují hodně glycidů, tuků a rostlinných bílkovin, ale mimo minerální látky také vitamíny skupiny B a stopy vitamínu C.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)