Mont Blanc - pusinky s kaštanovým krémem
(Recept z časopisu Elle, zapsáno v prosinci 2003)

Mont Blanc z pusinekMoučník Mont Blanc - jsou pusinky, ale ve velmi slavnostním provedení. Jsou plněné jemným kaštanovým krémem, zdobené šlehačkou a kandovaným ovocem. Hodí se pro svůj vzhled i chuť velmi dobře na slavnostní tabuli, kdy je můžeme připravit i malinko o něco spíš a uložit je do chladu než přijdou hosté. Tento recept je v jiné variantě v DDK již uveden s poněkud jiným složením krému na zdobení. Pokud máte zájem tak ho najdete ve sbírce receptů Delia Smith pod názvem "Pusinky Mont Blanc" («« klikni). Protože jde v tomto případě i o vzhledově velmi atraktivní dezert, tak raději přikládám pro naši inspiraci jeho fotografii uvedenou v časopise Elle. Domnívám se, že např. na Silvestra nebo na sváteční stůl o Novém roce, by se mohl moučník moc hodit.

Suroviny:
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 360 g kaštanového krému
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 20 g másla
  • 6 kandovaných kaštanů
  • stříbrné cukrářské perly
    Na pusinkové těsto: 4 bílky, 250 g + 1 lžíce moučkového cukru, špetka soli

    Postup přípravy:
  • Troubu předehřejeme na 90°C (plyn stupeň 3).
  • Ušleháme tuhou šlehačku a jednu třetinu si odložíme stranou na konečné přizdobení.
  • Zbylé dvě třetiny šlehačky smícháme s kaštanovým krémem.
  • Z bílků a špetky soli a poloviny moučkového cukru ušleháme elektrickým šlehačem pusinkové těsto (viz bezé).
  • Když začne sníh tuhnout, přidáme postupně druhou polovinu moučkového cukru.
  • Těsto naplníme do plátěného pytlíku s nasazenou nevroubkovanou hubicí a spirálovitě pokládáme na dobře vymaštěný plech máslem a vysypaný moukou.
  • Zde vytvoříme 12 placiček, přibližně o průměru 10 cm.
  • Potom pusinky dvě hodiny v troubě "sušíme" a když jsou hotové připravíme k podávání jako zákusky.
  • Číšky (sklenice se silnou stopkou) naplníme stříbrnými cukrářskými perlami.
  • Jednu porci vytvoříme tak, že na placičku rozprostřeme kaštanový krém a na něj přiklopíme druhou placičku.
  • Ozdobíme kandovaným kaštanem (nebo jiným kandovaným zakulaceným ovocem), kopečkem šlehačky a až do doby podávání necháme v chladu.
  • (Pokud by byla doba skladování trochu delší, moučník šlehačkou přizdobíme až těsně před podáváním - DDK.)

    Poznámka DDK:
    Kaštanový krém
    - připravíme rozmixováním již měkkých konzervovaných jedlých kaštanů. Ty jsem však nikde doposud neviděl, kdežto plodů kaštana jedlého je již v našich zelinářstvích dostatek a prý se dá již hotový krém koupit. Pro jistotu si kaštanový krém připravíme sami ze syrových plodů podle následujícího receptu:
  • Jedlé kaštany mělce nařízneme křížem na vypouklé straně a položíme na navlhčený plech a velice krátce (10 minut), ale zprudka pečeme.
  • Po vychladnutí puklé kaštany oloupeme a přidáme k nim cukr, vanilkový cukr, mléko a uvařime doměkka.
  • Měkké rozmixujeme nebo rozmačkáme (prolisujeme) a dochutíme třeba i rumem.
  • Jedlé kaštany obecně vaříme, dusíme a připravujeme z nich kaše či nádivky.
  • Oloupané kaštany také můžeme vložit do širší nádoby tak, aby ležely vedle sebe a ne na sobě.
  • Zalijeme je horkou vodou (nebo vývarem ve slané kuchyni) a dusíme až změknou.
  • Ke konzumování za syrova se jedlé kaštany nehodí, obsahují hodně glycidů, tuků a rostlinných bílkovin, ale mimo minerální látky také vitamíny skupiny B a stopy vitamínu C.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]