Italské tartufo podle Mary Berry
(Zlatá kniha Mary Berry - Dezerty a cukroví, str. 233, Nakladatelství Slovart, Praha 1992)

Suroviny:
  • 900 ml vanilkové zmrzliny (můžeme koupit hotovou)
  • 6 sušenek
  • 2 lžíce mandlového likéru nebo pomerančové šťávy
  • 175 g čokolády na vaření rozlámané na kousky
  • 45 g másla
  • 1 lžíce zlatého sirupu (nebo medu)
  • 90 g rozsekaných pražených ořechů

    Postup přípravy:
  • Zmrzlinu dáme do chladničky trochu změknout.
  • Malý plech na pečení dáme vychladit do mrazničky.
  • Zatím dáme sušenky na talíř, přelijeme je mandlovým likérem nebo pomerančovou šťávou a necháme stát až kapalina zcela vsákne; sušenky občas obrátíme.
  • Vychlazený plech pokryjeme alobalem nebo papírem na pečení.
  • Velkou naběračkou nabíráme kopečky zmrzliny a do středu každého z nich opatrně zatlačíme sušenku.
  • Sušenka je rozmočená a tak se nám asi částečně rozmačká, ale to nevadí.
  • Sušenku zcela pokryjeme zmrzlinou a vytvoříme kouli, kterou položíme na vychlazený plech.
  • Postup opakujeme se zbývající zmrzlinou a sušenkami.
  • Celkem tak uděláme šest zmrzlinových koulí s uvnitř vloženou aromatizovanou sušenkou.
  • Koule dáme ztuhnout do mrazničky na 1 1/2 hodiny.
  • Mezitím do vodní lázně vložíme mísu s rozlámanou čokoládou, máslem a zlatým sirupem (tekutým medem).
  • Za stálého míchání směs zahříváme až je hladká, pak mísu vyjmeme z vodní lázně.
  • Plech se zmrzlinovými koulemi vyndáme z mrazničky.
  • Každou zmrzlinovou kouli postupně umístíme na kovovou špachtli nad mísu s kapalnou čokoládovou směsí a velkou lžící nabíráme čokoládovou polevu a políváme zmrzlinovou kouli tak, aby byla dobře čokoládou obalená.
  • Koule pak položíme znovu na vychlazený plech.
  • Do čokoládové polevy pevně přitlačíme trochu sekaných ořechů,které pak budou při servírování dobře držet na povrchu.
  • Stejně postupujeme s ostatními zmrzlinovými koulemi, polevou i ořechy.
  • Když jsou všechny hotové dáme je zmrazit asi na hodinu.
  • Jestli nebudeme podávat koule ještě týž den, zabalíme je do alobalu a uložíme do mrazničky, kde nám vydrží až týden.
  • Před podáváním je necháme stát asi 10 minut při pokojové teplotě, trochu změknou a dají se dobře jíst.

    Poznámka DDK:
    Mandlový likér
    - můžeme použít např. snadno dostupné Amaretto aj.

    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]