Omeleta plněná zmrzlinou
("Prima vařečka", TV Prima, duben 2001)
Benjamin Thompson - hrabě Rumdorf - narozen 26. března 1753, anglo-americký fyzik, generál, lidumil, vlastním jménem Thompson. Nebyl kuchařem z povolání, ale pro gastronomii toho hodně učinil. Např. roku 1804 zjistil, že ušlehaný bílek je špatným vodičem tepla a tento poznatek uvedl hned do praxe, když s úspěchem zkoušel zapékat zmrzlinu do sněhové hmoty. Zajímal se o kuchyni i z technického pohledu a pro její provoz vymyslel mnoho zlepšení (typy kamen, sporáků, krbů, kuchyňského zařízení, způsobu odvětrávání, centrálního vytápění aj.). Tato svá zlepšení publikoval v knize. Byl ve službách bavorského kurfiřta a v době velkých evropských hladomoru začal veřejně vařit a rozdávat polévku hladovému obyvatelstvu ("rumdorfská polévka") a tento čin mu vynesl zaslouženě titul hrabě.
Suroviny:
  • 4 vejce
  • 90 g polohrubé mouky
  • cukr krystal
  • citrónová kůra
  • 3 bílky na sníh
  • 2 žloutky
  • vanilkový cukr
  • zmrzlina vanilková nebo i jiná
  • moučkový cukr na posypání
  • máslo na vymazání
  • likér a ovoce na zdobení
  • 150 g čokoládového korpusu na ozdobení nebo oplatku.

    Postup přípravy:
  • Nejdříve připravíme piškotovou hmotu:
  • Ušleháme sníh z bílků společně s polovinou cukru, pak utřeme žloutky s cukrem, přidáme citrónovou kůru a mouku.
  • Řídké těsto smícháme se sněhem z bílků a pečeme ve vysypané a vymazané pánvi v předehřáté troubě na 200 °C asi 8 minut.
  • Upečený piškotový korpus vyjmeme necháme vychladnout.
  • Zmrzlinu před zapečením obklopíme piškotem a zaizolujeme bílkovým sněhem:
  • Piškot rozkrojíme na čtyři výseče.
  • Vyšleháme hodně tuhý sníh z bílků, přišleháme žloutky a vanilkový cukr. Výseče z piškotové hmoty dáme na ohnivzdorné talíře, nožem vykrájíme ze zmrzliny plátky a poklademe na hmotu.
  • Vše úplně pokryjeme tuhým sněhem, který je velmi špatným vodičem tepla, jak prokázal již začátkem 19 století zmíněnýhrabě Rumford.
  • Posypeme moučkovým cukrem a povrch prudce zapečeme v troubě.
  • Při podávání můžeme doplnit ovocem a likérem dle fantazie.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]