Omeleta plněná zmrzlinou
("Prima vařečka", TV Prima, duben 2001)Benjamin Thompson - hrabě Rumdorf - narozen 26. března 1753, anglo-americký fyzik, generál, lidumil, vlastním jménem Thompson. Nebyl kuchařem z povolání, ale pro gastronomii toho hodně učinil. Např. roku 1804 zjistil, že ušlehaný bílek je špatným vodičem tepla a tento poznatek uvedl hned do praxe, když s úspěchem zkoušel zapékat zmrzlinu do sněhové hmoty. Zajímal se o kuchyni i z technického pohledu a pro její provoz vymyslel mnoho zlepšení (typy kamen, sporáků, krbů, kuchyňského zařízení, způsobu odvětrávání, centrálního vytápění aj.). Tato svá zlepšení publikoval v knize. Byl ve službách bavorského kurfiřta a v době velkých evropských hladomoru začal veřejně vařit a rozdávat polévku hladovému obyvatelstvu ("rumdorfská polévka") a tento čin mu vynesl zaslouženě titul hrabě.
Suroviny:4 vejce90 g polohrubé moukycukr krystalcitrónová kůra3 bílky na sníh2 žloutkyvanilkový cukrzmrzlina vanilková nebo i jinámoučkový cukr na posypánímáslo na vymazánílikér a ovoce na zdobení150 g čokoládového korpusu na ozdobení nebo oplatku.
Postup přípravy:Nejdříve připravíme piškotovou hmotu:Ušleháme sníh z bílků společně s polovinou cukru, pak utřeme žloutky s cukrem, přidáme citrónovou kůru a mouku. Řídké těsto smícháme se sněhem z bílků a pečeme ve vysypané a vymazané pánvi v předehřáté troubě na 200 °C asi 8 minut.Upečený piškotový korpus vyjmeme necháme vychladnout.Zmrzlinu před zapečením obklopíme piškotem a zaizolujeme bílkovým sněhem:Piškot rozkrojíme na čtyři výseče.Vyšleháme hodně tuhý sníh z bílků, přišleháme žloutky a vanilkový cukr. Výseče z piškotové hmoty dáme na ohnivzdorné talíře, nožem vykrájíme ze zmrzliny plátky a poklademe na hmotu.Vše úplně pokryjeme tuhým sněhem, který je velmi špatným vodičem tepla, jak prokázal již začátkem 19 století zmíněnýhrabě Rumford.Posypeme moučkovým cukrem a povrch prudce zapečeme v troubě.Při podávání můžeme doplnit ovocem a likérem dle fantazie.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME