Mražený jahodovo-smetanový krém s meduňkou
(Dana Obermajerová, recept v časopisu "Ona dnes", str. 28, č. 22, 2006)
Suroviny pro 4 porce:
500 g jahod250 ml smetany ke šlehání 33% a vícešťáva z jedné limetkyjemně nastrouhaná limetková kůra3 lžíce cukru moučka + 1 lžíce na jahodové omáčky1 sáček vanilkového cukru1 velká hrst lístků čerstvé meduňky1-2 lžíce pomerančového likérulimetková nebo citrónová šťáva na dochucení jahodové omáčky
Postup přípravy:Jahody přebereme, omyjeme a asi 150 g odložíme stranou.Ostatní jahody rozmixujeme s vanilkovým cukrem, limetkovou šťávou, kůrou a meduňkou.Několik lístků meduňky necháme na ozdobu hotového krému.Vychlazenou smetanu ušleháme s moučkovým cukrem do tuha a smícháme z rozmixovanými jahodami.Plastovou misku s víkem nebo tvořítko vypláchneme studenou vodou, naplníme jahodovým krémem a necháme zmrazit asi během 5 hodin.Před podáváním přemístíme zmražený krém do spodní části chladničky, aby poněkud povolil.Potom vypichujeme lžící nebo zmrzlinovou porcovačkou kopečky, vkládáme je do nádobek pro podávání.Těsně před podáváním nebo asi 3 hodiny předem připravíme jahodovou omáčku (viz níže).Mražený krém podáváme v širokých nádobách či pohárech, pro vyniknutí nejlépe skleněných, přelitý jahodovou omáčkou a ozdobený lístky čerstvé meduňky a půlkami nejhezčích jahod.
Příprava jahodové omáčky:Stranou odložené jahody pokrájíme nebo rozmačkáme vidličkou, poprášíme lžící cukru, přidáme pomerančový likér a vzniklou omáčku dochutíme limetkovou nebo citrónovou šťávou.Uchováváme ji přikrytou v lednici.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)