Mražený jahodovo-smetanový krém s meduňkou
(Dana Obermajerová, recept v časopisu "Ona dnes", str. 28, č. 22, 2006)

Suroviny pro 4 porce:
  • 500 g jahod
  • 250 ml smetany ke šlehání 33% a více
  • šťáva z jedné limetky
  • jemně nastrouhaná limetková kůra
  • 3 lžíce cukru moučka + 1 lžíce na jahodové omáčky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 velká hrst lístků čerstvé meduňky
  • 1-2 lžíce pomerančového likéru
  • limetková nebo citrónová šťáva na dochucení jahodové omáčky

    Postup přípravy:
  • Jahody přebereme, omyjeme a asi 150 g odložíme stranou.
  • Ostatní jahody rozmixujeme s vanilkovým cukrem, limetkovou šťávou, kůrou a meduňkou.
  • Několik lístků meduňky necháme na ozdobu hotového krému.
  • Vychlazenou smetanu ušleháme s moučkovým cukrem do tuha a smícháme z rozmixovanými jahodami.
  • Plastovou misku s víkem nebo tvořítko vypláchneme studenou vodou, naplníme jahodovým krémem a necháme zmrazit asi během 5 hodin.
  • Před podáváním přemístíme zmražený krém do spodní části chladničky, aby poněkud povolil.
  • Potom vypichujeme lžící nebo zmrzlinovou porcovačkou kopečky, vkládáme je do nádobek pro podávání.
  • Těsně před podáváním nebo asi 3 hodiny předem připravíme jahodovou omáčku (viz níže).
  • Mražený krém podáváme v širokých nádobách či pohárech, pro vyniknutí nejlépe skleněných, přelitý jahodovou omáčkou a ozdobený lístky čerstvé meduňky a půlkami nejhezčích jahod.
    Příprava jahodové omáčky:
  • Stranou odložené jahody pokrájíme nebo rozmačkáme vidličkou, poprášíme lžící cukru, přidáme pomerančový likér a vzniklou omáčku dochutíme limetkovou nebo citrónovou šťávou.
  • Uchováváme ji přikrytou v lednici.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]