Zmrzlina ze strouhanky
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 986, Columbus Praha, 2000)Zmrzlina ze strouhanky - obsahuje jako hlavní součást nízkotučný jogurt. Neobsahuje žádnou smetanu, je proto ideální pro nízkotučnou dietu a přesto je to delikatesa. Směs mrazíme v malých formičkách nebo když je nemáme, použijeme např. čajové šálky nebo různé malé misky. Jinou možností je lžící přendat směs do větší mísy, nechat zmrazit a pak zmrzlinu porcovat pomocí zmrzlinářské lžíce.
Suroviny pro 4 osoby:
175 g strouhanky z celozrnného pečiva25 g jader vlašských ořechů, jemně nasekaných60 g moučkového cukru1/2 lžičky mletého muškátového oříšku1 lžička jemně nastrouhané pomerančové kůry450 ml (2 šálky) nízkotučného neslazeného jogurtu2 bílky
Na ozdobu4 rozpůlená jádra vlašských ořechů4 plátky pomerančečerstvá máta
Postup přípravy:Gril v troubě předehřejeme na středně vysokou teplotu.Smícháme strouhanku, ořechy, cukr a tuto směs rozložíme na plech na fólii alobalu nebo papír na pečení a vložíme do trouby pod vrchní gril.Za častého míchání asi 5 minut grilujeme dokud hmota rovnoměrně nezhnědne a nebude křupavá, dáváme pozor, aby se cukr nepřipálil.Hotové vyjmeme z grilu a necháme vychladnout. (Tento proces můžeme provést rovněž osmahnutím na pánvi za intenzivního míchání - DDK)Když směs vychladne, dáme ji do mísy a smícháme s muškátovým oříškem, pomerančovou kůrou a jogurtem.V jiné nádobě ušleháme z bílků tuhý sníh.Sníh pomocí kovové lžíce jemně naneseme na směs se strouhankou a lehce vše promícháme.Vzniklou směsí naplníme 4 malé formičky (misky, hrnečky), uhladíme povrch a dáme na 1 1/2 až 2 hodiny mrazit, aby hmota ztuhla.Před podáváním ponoříme dna formiček na pár vteřin do teplé vody a obsah vyklopíme na dezertní talířky.Podáváme okamžitě, odzdobené ořechy, kousky pomerančových plátků a zelenými lístky čerstvé máty.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)