Baklava
(Mary Berry: Zlatá kniha - "Dezerty a cukroví", str. 190, Slovart, Praha 1992, arabská kuchyně)
Baklava - je velmi sladký moučník, snad původem z Arménie. Je typický velkým počtem vrstev těsta "filo" proložených se směsí sekaných ořechů a spojených rozpuštěným máslem a medem. Těsto "filo" můžeme v našich podmínkách nahradit poměrně dobře našim listovým těstem. Další podrobnosti nalezneme v DDK-lexikonu pod příslušným heslem.
BaklavaSuroviny:
  • 450 g mletých jader vlašských ořechů
  • 100 g pískového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 450 g čerstvého nebo rozmrazeného lístového těsta
  • 225 g změklého másla
  • 350 g tekutého medu

    Postup přípravy:
  • V míse promícháme vidličkou nasekané ořechy, cukr, skořici; odložíme stranou.
  • Listy rozváleného listového těsta nakrájíme na 24 tenkých listů tj. obdélníků 33 x 23 cm.
  • Na pekáč stejné velikosti položíme jeden list, potřeme trochou změklého másla.
  • Postup opakujeme s dalšími listy, až je v pekáči 6 listů, pak na listy těsta vysypeme 1/4 směsi rozsekaných ořechů.
  • Opakujeme předchozí kroky, až vytvoříme další tři vrstvy (celkem budeme mít 4 vrstvy po 6 listech).
  • Na poslední vrstvu ořechů složíme zbývající 4 vrstvy těsta a potřeme máslem.
  • Ostrým nožem prořízneme vrstvy do poloviny tak, že vytvoříme 24 porcí. (Po délce nařízneme 3 pruhy, ty křížem nařízneme na 4 obdélníky, potom každý obdélník rozdělíme na 2 trojúhelníky).
  • Troubu předehřejeme na 150°C (plyn stupeň 2) a pečeme 1 hodinu a 25 minut, nebo až je povrch zlatohnědý.
  • V malé pánvičce zahřejeme med, až je horký, nesmí však vřít.
  • Horký med naneseme lžící na teplou baklavu (hlavně do řezů) a baklavu necháme vychladnout v pekáči na drátěném roštu asi 1 hodinu.
  • Přikryjeme alobalem a necháme při pokojové teplotě až do doby podávání.
  • Před podáváním dokončíme proříznutí všech vrstev a rozdělíme baklavu na 24 trojúhelníků; tradiční je však řez do kososčtverců (viz poznámky).

    Poznámky DDK:
    Kosočtvercová Baklava
    - tvarem více odpovídá tradici. Vrstvy těsta na pekáčku prořízneme ostrým nožem do poloviny do tvaru kosočtverů. Podélně tj. napříč pekáče nařízneme 4 pruhy, potom vedeme řezy uhlopříčně přes tyto pruhy. Z pekáče 33 x 23 cm získáme celkem 24 kosočtvercných porcí.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]