Muffins de almendra z Granady - Mandlové mafinky
(Lenka Kejcarová: Co mají rádi ve Španělsku, časopis Týden.cz, španělská kuchyně, 2008)
Muffins de almendra - jsou rychlé malé koláčky, velikosti a tvaru mafinek bohatě posypané mandlemi ("almendra" = mandle). Jsou oblíbené v Granadě. Podobně jako pokrmy španělské kuchyně, které oplývají extra panenským olejem ochucené náležitě ostrým koření, tak v moučníku nesmí chybět hromada cukru, mandle, ořechy a piniová semínka. Obecně dezerty jsou zde až na výjimky velmi sladké, proto se běžně k hlavnímu chodu nepodávají, ale samostatně jako moučník při slavnostních příležitostech.
Mandlové mufinky z GranadySuroviny:
  • 4 vejce
  • 250 g loupaných mandlí
  • 110 g cukru
  • citrónová kůra
  • skořice
  • 1/4 šálku loupaných mandlí
  • máslo
  • mouka na vymazání a vysypání formiček

    Postup přípravy:
  • Formu na mafinky dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
  • Mandle umeleme s trochou cukru nebo je rozsekáme ručním mixérem na velmi drobné kousky.
  • Vejce vyšleháme se zbývajícím cukrem do pěny.
  • Vaječnou pěnu ochutíme špetkou mleté skořice, citrónovou kůrou a umletými mandlemi.
  • Vymazané a moukou vysypané formičky na mafínky naplníme hmotou a na závěr povrch bohatě posypeme mandlovými lupínky.
  • Pečeme v předehřáté troubě (180"C) asi 15 až 20 minut.
  • Horké mafinky vyjmeme z formiček a necháme vychladnout.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]