Friads - francouzské mafinky z Austrálie
(Jana Kovarik, Townsville, Austrálie, srpen 2006)
Friads - je označení malých francouzských zákusků ve tvaru mafinek (Maffins). Do DDK je zaslala paní Jana z Townsville v Austrálii a k receptu připsala: "Posílám recept na moje oblíbené "friads", který je velmi jednoduchý a výsledek velmi chutný. Nejraději a hodně často je dělám s lískovými oříšky a nebo mandlemi. Recept obměňuji tím co mám právě doma po ruce. O recept se ráda podělím se všemi návštěvníky DDK. Při jednom krátkem letu ze Sydney do Camberry podávali v letadle malé občerstvení ke kavě a čaji Nemám moc ráda "Muffins", ale to co nám nabízeli mělo stejný tvar i barvu, ale protože jsem měla docela hlad a člověk v letadle musí jíst také proto, aby let rychleji uběhnul. Tak jsem se do toho pustila . . . a ono to bylo moc dobré! Tak jsem se ptala letušky o jaký druh mafinek jde. Letuška mi to řekla a ještě mně i manželovi přinesla přídavek. Recept na "friads" jsem zakrátko objevila v jednom australském časopise pro ženy a hned jsem ho doma vyzkoušela. Výsledek byl stejně dobrý a tak je od té doby často dělám s různými obměnami. Peču je ve dvou velikostech. Jedny větší pro rodinu v klasické formě na mafinky (12 misek) a druhé ve formičkách menšího objemu, když příjde návstěva. Jedná se o objem poloviční, ale počet misek na mafinkovém plechu je stejný (také 12). Z uvedené dávky dle následujícího receptu je peču nadvakrát."
Suroviny:
  • 1/2 šálku mletých lískových oříšků
  • 3/4 šálku práškového cukru
  • 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 3 bílky, lehce našlehané

    Postup přípravy:
  • Formu na mafinky dobře vymažeme tukem.
  • Ve "středně velké míse" důkladně promícháme mleté ořechy, práškový cukr, kůru z pomeranče a mouku.
  • Do směsi přidáme rozpuštěné máslo a lehce našlehané bílky.
  • Krátce promícháme jen tak, aby se to vše spojilo.
  • Pomocí lžíce těsto rozdělíme do všech dvanácti vymazaných misek klasického mafinkového plechu.
  • Vložíme do předehřáté trouby na 190°C na dobu asi 15 minut nebo je vyjmeme až mírně zhnědnou.
  • Po upečení necháme stát asi 5 minut ve formě a pak vyklopíme. Podáváme teplé i studené.
    Obměny receptu:
  • - místo listkových oříšků použijeme mleté mandle a jako další přísady lze doporučit různé druhy sušeného nebo kandovaneho ovoce jako jsou: rozinky, mango, třešně, zázvor nebo kompotované ovoce např.jahody, borůvky, ostružiny.
  • - do těsta přidáme mletý kokos nebo horkým mlékem změkčeny nemletý mák či lžičku skořice.

    Poznámka DDK:
    Townsville
    - leží na severovýchodním pobřeží Austrálie asi 350 km jižně od Cairns, kde bydlí moje kamarádka Anička Holanová (přispěla také do DDK). V oblasti žije přibližně 160 tis. obyvatel a město je všeobecně považováno za hlavní město Severního Queenslandu (North Queensland).


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]