Pfitzauf - švábské mafinky
(Rose Marie Büchele: "Schwabisch kochen", GU - Grafe und Unzer, str. 50, 1998)

Pfitzauf-ilustrační obrázekSuroviny na 12 - 15 kousků:
Větší mísa:
  • 2 šálky (500 ml) teplého mléka
  • 4 vejce
  • 1/2 šálku (120 g) rozpuštěného másla
    Menší mísa:
  • 1 a 1/2 šálku (300) g hladké mouky
  • 1 lžička soli
    Na posypání a polevu:
  • moučkový cukr
  • třešňový kompot

    Postup přípravy:
  • Troubu zapneme a nastavíme na 210°C, aby se předehřála než připravíme těsto.
  • Mafinkové formičky (nebo 12 jiných misek) dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou
  • Ve větší míse ručním šlehačem nebo metlou rozmícháme teplé mléko (asi 50 - 60 °C, na malíček), vejce a rozpuštěné máslo (třeba v mikrovlnce).
  • Do menší mísy prosijeme odměřené množství osolené mouky se solí.
  • Kapalnou směs smícháme s moučnou směsí v přiměřené větší míse a vymícháme na hladké velmi řídké těsto.
  • Těstem naplníme pomocí malé naběračky/lžíce vymazané a moukou vysypané formičky.
  • Upečeme při 210°C během 15 - 20 minut (poprvé hlídáme než vyzkoušíme podmínky pro svoji troubou)
  • Po upečení vyjmeme, necháme cvilku vychládnout a pomocí špičky nože bochánky vyjmeme z formy, posypeme cukrem a podáváme horké polité třešňovým kompotem.

    Poznámka DDK:
    Ověřovací test
    - švábských "Pfitzauf" v mojí kuchyňce probíhal v průběhu zapisování tohoto receptu. Tento recept je zajímavý tím, že neobsahuje žádný cukr, ani prášek do pečiva. Peče se proto při poměrně vysoké teplotě (210 - 200°C) v předehřáté troubě a trochu mně to připomělo techniku používanou při přípravě "Yorkshirského pudinku". Po upečení vznikne celistvá, nažloutlá (vaječná) hmota s jemnou neutrální chutí. Pokud chceme dodržet tradici použijeme třešňový kompot, ale já jsem ho neměl po ruce, tak jsem použil s úspěchem kousky rybízového džemu. Výhodou "Pfitzauf" je, že si jejich sladkost či slanost můžeme seřídit při podávání sami. Do jedné várky jsem zkoušel dát jednu lžičku prášku do pečiva. Získal jsem hmotu s většími (0,5-1 mm) póry, se kterou jsem měl trochu potíže při vyjímání z forem. Neměl jsem ji vysypanou moukou. Chutí připomínala tradiční mafinky, takže bych zůstal u tradičního receptu.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME