Věnec jamajka jako mafinky
(Radim Witosz, recept z kalendáře, upravený pro DDK, 2002)

Suroviny:
Větší miska:
  • 300 ml polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 100 ml kokosové moučky
  • 200 ml krupicového cukru
  • vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • 1lžíce kakaa
  • 50 g strouhaných mandlí
  • strouhaná kůra z citrónu
  • 1/2 lžičky skořice
    Menší miska
  • 200 mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 100 ml rozehřátého tuku (nebo oleje)
  • 2 vejce
    Na polevu:
  • 250 g moučkového cukru
  • 3 lžičky vařící vody
  • 3 lžičky rumu
    Na vysypání formy a posypání:
  • tuk a strouhanka na formu
  • kokosová moučka nebo mandle na posypání

    Postup přípravy:
  • Předehřejeme troubu na 180°C.
  • Ve větší míse promícháme sypké suroviny - mouku, sůl, krupicový cukr, kokosovou moučku, prášek do pečiva, kakao, skořici.
  • V menší míse smícháme vejce, tuk mléko a lihovinu - likér.
  • Kapalnou směs smícháme s moučnou směsí a těsto vlijeme do forem na mafinky nebo na plech vymaštěné a vysypané strouhankou.
  • Pečeme v předehřáté troubě asi 18 - 20 minut při 180 °C.
  • Po upečení a vychladnutí přelijeme nebo namočíme horní část mafinek do likérové polevy umíchané dohladka a posypeme strouhaným kokosem nebo mandlemi.

    Poznámka DDK:
    Jako likér můžeme použít místo rumu i nějaký jiný silně aromatický likér např. mandlový "Amaretto Venice"; místo skořice můžeme dát jen sáček skořicového cukru.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]