Dadalovy jogurtové mafinky s ovocem

Suroviny:
První miska:
  • 1 kelímek od použitého jogurtu polohrubé mouky
  • 1/2 kelimku téhož kelimku krystalového cukru
  • 1/3 tohoto kelimku kokosové moučky (můžeme vynechat)
  • 1 balíček prášku do pečiva nebo sody na pečení
    Druhá miska
  • 1 velký bílý jogurt (400 g)
  • 1/4 šálku nebo 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 vejce
    Náplň do těsta
  • 1 - 2 šálky různého čerstvého nebo zavařeného ovoce
  • 1/2 šálku hrubě rozdrcených mandlí nebo oříšků, rozinek (můžeme vynechat)

    Postup přípravy:
  • Předehřejeme troubu na 180°C.
  • V první misce smícháme suché suroviny: mouku, cukr, kokosovou moučku, prášek do pečiva.
  • Pokud si to přejeme přidáme do moučné směsi ještě oloupané mandle, oříšky, rozinky a pod.
  • V druhé misce smícháme kapalné suroviny: jogurt, olej, vajíčka.
  • Obě směsi spolu lehce smícháme do celkového provlhnutí a do těsta přidáme čerstvé nebo okapané zavařené ovoce jako např. višně (ty jsou skvělé), nakrájená jablka, hrubě rozmačkaný banán, ananas, meruňky, borůvky aj.
  • Těstem naplníme (např. lžící, naběračkou) vymazané formičky plechu na mafinky nebo jiné podobné misky.
  • Na povrch těsta ve formičkách nasypeme bohatě drobenku, tj. obvyklou směs tuku, mouky a cukru.
  • Nahoru na každou misku můžeme ještě přidat jako ozdobu ovoce vcelku nebo rozpůlené.
  • Pečeme 18 minut při 180°C.

    Poznámky DDK:
    Tyto mafinky opakovaně peču sobě i hostům a moc chutnají zvláště dětem. K výše uvedenému receptu jsem byl inspirován výborným a velmi oblíbeným jogurtovým moučníkem Ovocný koláč s jogurtového těsta získaný od Kamilky Kroupové a který je obecně hodně znám a rozšířený. Mafinky i koláč jsou zvlášť vhodné péci, když máme v průběhu letní sezóny k dispozici čerstvé ovoce. Pokud použijeme hodně ovoce a kokosové moučky, může se nám stát, že po naplnění mafinkové formy ještě nám nějaké těsto zůstane. Pro tento případ mám připravenou ještě jednu menší jen 6-ti člennou mafinkovou formu. Také můžeme zbývající těsto dát do jiné keramické nebo plechové nádoby na pečení (viz úvod Jak péci mafinky) a upéci je současně s hlavní várkou.Určitě vám nezbudou.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]