Dadalovy čokoládové mafinky
Suroviny:
První miska:1 šálek hladké nebo polohrubé mouky1/2 šálku cukru1/2 šálku kokosové moučky (můžeme vynechat)1 balíček prášku do pečiva nebo sody na pečení1 lžíce instantní kávy
Druhá miska:1 tabulka (110 g) čokolády na vaření1/2 šálku oleje nebo rozpuštěného másla2 vejce
Do těsta:1/2 šálku hrubě rozdrcených mandlí nebo oříšků (můžeme vynechat)
Postup přípravy:Předehřejeme troubu na 180°C.V první misce smícháme - mouku, cukr, kokosovou moučku, instantní kávu, prášek do pečiva.V druhé misce rozpustíme nad hrncem s vařící vodou (vodní lázni) čokoládu ve vybraném tuku až vznikne jednolitá hladká čokoládová kapalná hmota.Čokoládovou směs sundáme z vodní lázně a necháme ji chvíli ochladit, abychom mohli zamíchat vajíčka a připravit vaječný čokoládový krém.Do částečně vychladlé kapalné čokoládové směsi vmícháme celá vejce a pokud si to přejeme, přidáme do těsta ještě oloupané mandle, oříšky, rozinky a pod.Pomocí stěrky směs přelijeme do moučné směsi ve větší misce a lehce promícháme do celkového provlhnutí těsta.Připravené těsto plníme (např. sběračkou) do vymazaných a vysypaných formiček na mafinky nebo jiných misek.Na povrch směsi ve formičkách je možno ještě navršit "drobenku" tj. směs tuku, mouky, cukru s přídavkem kakaa nebo instantní kávy.Také tam můžeme položít jako ozdobu jednu oloupanou mandličku.Pečeme 8 - 12 minut při 180°C (záleží na použitých formičkách a troubě , nutno vyzkoušet např. špejlí).Abychom měli vnitřek mafinek uprostřed atraktivně mazlavě čokoládový a tak dáme mafinky i s formou do ledničky ochladit a pak teprve pečeme. Dobu a teplotu si musíme vyzkoušet, stojí to za to.Nabídneme tak hostům či rodině pečivo se smetanovou pěnou např. k odpolední kávě nebo čokoládě.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDK
HOME