Makovec hrníčkový
(Recept z receptáře zapůjčeného paní Marií Volákovou z Kralup nad Vltavou, do DDK vepsáno v únoru 2011)
Suroviny:
Na těsto:2 a ½ šálku polohrubé mouky nebo 2 šálky hrubé a 1/2 šálku hladké1 šálek oleje1 šálek mletého máku1 šálek mléka1 šálek cukru krupice nebo moučka2 ks vejce sáček kypřícího prášku do pečiva1 sáček vanilkového cukru
Postup přípravy:
Všechny sypké suroviny promícháme v misce.Ke směsi přidáme rozmíchanou směs kapalných surovin - mléka, oleje, vejce a smícháme navzájem nejlépe ručně.Formu např. na srnčí hřbet nebo plech vymažeme máslem, vysypeme moukou a přidáme připravené těsto.Pečeme ve formě na biskupský chlebíček (vymazáváme máslem), nebo na klasickém na plechu (na pečícím papíře) případně můžeme rozděli těsto do formiček na mafinky.Případně můžeme do těsta přidat i nakrájené meruňky a vylepšit jeho chuť.Pečeme v předhřáté troubě asi 50 minut při 160°C (mafinky asi 20 min.) a konec pečení si můžeme ověřít zapíchnutím špejle.Po upečení můžeme makovník(y) rozříznout v polovině podélně, řezné plochy pak ochutit pikantní marmeládou a povrch polít nejlépe citrónovou polevou.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME