Slovácké béleše se sladkým tvarohem
(Martin Vrba: Článek regionálního bezplatném týdeníku Sedmička", 2010, krajová jihomoravská kuchyně - Slovácko)Slovácké béleše - jsou tradiční pečivo Moravského Slovácka. Jsou připravovány z poměrně řídkého kynutého těsta. Z těsta se "vyhazují" na silně pomoučený vál, nechají se nakynout, pečou se na suché plotně nebo na pánvi na oleji. Potom se mažou máslem rozpuštěným se sádlem, nebo tvarohem smíchaným s marmeládou, nebo potírají domácími povidly rozvařenými s trochou vody a cukru a sypou se tvarohem a cukrují. Chutné jsou i suché jako příloha k polévce, např. fazolové. Jsou tom v podstatě vdolky krajové kuchyně, ne nepodobné bavorským vdolečkům. Tak na Moravě na Slovácku se těmto vdolkům říká bélečše, belešky nebo pagáčky, na Valašsku pak béleše či báleše
Suroviny:500 g hladké mouky300 ml vlažného mléka z toho 200 ml na kvásek30 g droždí1 lžíce pískového cukrusůl olej na smažení
Na potření hotových bélešů:1 tvaroh1 marmeláda1 kelímek zakysané smetanymoučkový cukr na posypání
Postup přípravy:Spojíme mouku, cukr a droždí a asi se 100 ml mléka rozmícháme a necháme vzejít kvásek.Pak přidáme zbývající mléko (200 ml), osolíme a vypracujeme hladké těsto, až se nelepí na vařečku.Těsto rovnoměrně rozdělíme na malé bochánky a necháme nakynou na pomoučeném vále (asi 15-20 minut).Potom vytahujeme placky, které vkládáme do horkého oleje a smažíme po obou stranách.Mezitím smícháme tvaroh a s polovinou marmeládu a potřeme touto směsí usmažené béleše.Na závěr přidáme na každý kousek jednu lžičku marmelády a smetany a posypeme moučkovým cukrem.
Poznámky Beleše chutnají samotné jen obalené v moučkovém cukru smíchaném se skořicí. Pokud nemáme rádi sladké jídlo, můžeme si je připravit i naslano s cibulkou a s kysaným zelím.Další slaná varianta jsou beleše s rozdrceným česnekem a kapkou másla, nebo se zelím, orestovanou anglickou slaninou a cibulí V Miloticích u Kyjova jsou béleše - tradiční a chutné placky z kynutého těsta pečené přímo na plotně Jsou skvělé suché, nebo jen pokropené roztopeným sádlem, mazané povidly, sypané mákem a cukrem. V lidovém prostředí se pekly ve středu nebo pátek, tyto dny patřily mezi typické bezmasé, tento fakt respektovaly skoro všechny hospodyně.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME