Jahodová a třešňová bublanina
(Oldřich Dufek: "Zelenina a ovoce v kuchyni", str. 117 a 127, Svépomoc Praha, 1989, česká kuchyně)

Bublanina je na některých místech v Podkrkonoší tento název používán pro žemlovku s třešněmi, ale v ostatních částech Česka tím rozumíme spíše jednoduchou třenou buchtu s rozmanitým ovocem. Typická je bublanina je s třešněmi a jahodami. Tento druh "buchty" se vyznačuje již zmíněnou jednoduchou přípravou a k její přípravě využíjeme po většinu roku téměř všechno sezónní ovoce. Jsou to například již zmíněné třešně, jahody, rebarbora, rybíz, meruňky, drobné lesní ovoce, švestky a řada jiných. Pro svou snadnost a jednoduchost přípravy je v našich domácnostech hospodyňkami bublanina velmi oblíbená a táké často připravovaná. Jak již tom bývá u takto oblíbeného pečiva existuje řada mírně odlišných příprav po zděděných po maminkách, babičkách tetičkách - zkrátka ty opravdu nej nejlepší. Základní postup přípravy bublaniny je však vždy stejný. Někdo se vajíčka odděluje a do připraveného žloutkového těsta lehce vmíchá nakonec bílkový sníh ještě před posypáním povrchu a vložením do rozehřáté trouby. U nejjednodušších postupů se vajíčka nedělí na žloutek a bílek a vmíchavají se celá. Dále se ještě postupy někdy liší výběrem základních suroviny tj. typem mouky, přídavkem krupice nebo nahrazením mléka např. jogurtem aj. Tyto všechny varianty si můžeme najít ve velkém počtu na řadě internetových kuchařek. Zde uvádím dva základní postupy, které nezklamou ani začínající kuchařky/ře, no a pak už záleží jen na jejich zkušenostech a případně fantazii.
Jahodová bublanina
Suroviny na 1 plech:
  • 120 g másla
  • 100 g pískového cukru
  • 200 g hrubé mouky
  • 4 vejce (žloutek a bílek oddělíme)
  • 4 lžíce mléka
  • 1/4 balíčku prášku do pečiva
  • 400 g jahod
  • tuk na vymazání a mouka na vysypání plechu
  • směs cukru s vanilkovým cukrem na posypání upečené bublaniny

    Postup přípravy:
  • Máslo utřeme ze žloutky a s cukrem (případně použijeme elektrický šlehač s hnětacím nástavcem) - během asi 5 minut.
  • Pak do směsi vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehounka jej vmícháme do těsta.
  • Středně veliký pekáček (plech) vymažeme máslem, vysypeme moukou a připravenou směs na něj rozetřeme.
  • Povrch těsta poklademe opranými, okapanými a osušenými jahodami obalenými v mouce.
  • Pečeme v mírně vyhřáté troubě (asi 170°C) to podle síly vrstvy až 40 minut.
  • Po vychladnutí upečenou bublaninu vyklopíme, posypeme cukrem s míchaným s vanilkovým cukrem.
  • Podáváme a pokrájenou na díly.

    Třešňová bublanina
    Suroviny na 1 plech:
  • 3 vejce
  • 120 g krupice
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce oleje
  • 400 g třešní
  • máslo na vymazání a mouka na vysypání plechu
  • směs moučkového a vanilkového cukru na konečné posypání

    Postup přípravy:
  • Vejce ušleháme s cukrem.
  • Do vaječné směsi zašleháme vlažné mléko a vmícháme směs mouky, krupice a kypřícího prášku do pečiva
  • Nakonec přidáme olej.
  • Připravené těsto rozestřeme do máslem vymaštěného a moukou vysypaného pekáčku/plechu.
  • Povrch těsta poklademe opranými, osušenými a moukou obalenými třešněmi (obecně ovocem).
  • Bublaninu pečeme v předem vyhřáté troubě (170°C) dozlatova.
  • Po vychladnutí ji posypeme směsí cukru a vanilkovým cukrem.
  • Podáváme pokrájené na obdélníkové dílky.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]